Strafzaak Wilders

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Procedure

De rechtbank Den Haag behandelt de strafzaak van de heer Wilders omdat het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag eind 2014 over ging tot zijn vervolging. Het OM vervolgt de heer Wilders op verdenking van het zich beledigend uitlaten over een groep mensen op grond van hun ras en aanzetten tot discriminatie van en haat tegen mensen. Deze uitlatingen zouden zijn gedaan op 12 en 19 maart 2014.

Op 9 december 2016 deed de rechtbank uitspraak in deze zaak. Geert Wilders is door de rechtbank veroordeeld voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. De rechtbank legt geen straf op.

  1. Regiezitting Genomen stap
  2. Inhoudelijke behandeling rechtbank Genomen stap
  3. Uitspraak rechtbank Genomen stap

 

Wilders schuldig aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie

Geert Wilders, partijleider van de Partij voor de Vrijheid (PVV), is door de rechtbank Den Haag voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken op 19 maart 2014 veroordeeld voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. De rechtbank legt geen straf op.

 

Ontwikkelingen

De rechtbank Den Haag hield op 18 maart 2016 de eerste openbare zittingsdag in de strafzaak tegen de heer Wilders. Dit was een zogenoemde regiezitting waarbij de rechtbank de stand van zaken in het vooronderzoek, uitgevoerd door de rechter-commissaris, besprak met het OM en de verdediging van de heer Wilders. Op 7 april heeft de rechtbank een tussenuitspraak gedaan tijdens een openbare zitting, waarin de rechtbank de beslissingen heeft toegelicht op de verzoeken die de heer Wilders en zijn verdediging heeft gedaan op 18 maart 2016.

De rechtbank Den Haag heeft op 26 mei 2016 bepaald dat de strafzaak tegen de heer Wilders verder gaat op 23 september 2016. Op deze dag kreeg de verdediging dan de gelegenheid preliminaire verweren te voeren. Dat zijn verweren die aan de orde gesteld kunnen worden voordat een strafzaak inhoudelijk wordt behandeld. Deze verweren kunnen onder andere betrekking hebben op de vraag of het OM terecht tot vervolging is overgegaan. Op 14 oktober heeft de rechtbank geoordeeld dat het OM ontvankelijk is in de strafvervolging van de heer Wilders. De rechtbank heeft de preliminaire verweren van de verdediging verworpen. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is op maandag 31 oktober 2016 begonnen. Op donderdag 3 november werd door de verdediging een wrakingsverzoek ingediend, welke op vrijdag 4 november door de wrakingskamer werd afgewezen.

Op 9 december 2016 deed de rechtbank uitspraak in deze zaak. Geert Wilders is door de rechtbank veroordeeld voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. De rechtbank legt geen straf op.

 


 

Veelgestelde vragen

Zijn de uitlatingen van de heer Wilders strafbaar?

Dat is wat de rechtbank moet beoordelen. De heer Wilders wordt voor het doen van deze uitlatingen verdacht van belediging van een groep mensen op grond van hun ras en aanzetten tot discriminatie en haat. De rechter beslist of deze uitlatingen zijn gedaan en zo ja, of deze strafbaar zijn.

Waarom zijn voor de behandeling van deze rechtspraak meerdere dagen uitgetrokken?

Voor de inhoudelijke behandeling waren 12 dagen uitgetrokken, waarvan uiteindelijk 7,5 dag nodig was. Voor het Openbaar Ministerie en de verdediging waren 5 dagen nodig. Ook zijn er op 2 dagdelen op verzoek van de verdediging 2 deskundigen gehoord. Verder hebben benadeelde partijen een dagdeel hun vorderingen mogen toelichten. De behandeling van de feiten heeft een dag geduurd.

 

Procesdeelnemers

 
 

 

Behandelende rechters

De Haagse rechters die de zaak behandelen zijn Hendrik Steenhuis (voorzitter van de meervoudige kamer), Elianne van Rens en Sijbrand Krans.

Openbaar Ministerie

Officieren van justitie

  • mrs. W. Bos
  • S.M. van der Kallen

Verdachte en zijn advocaten

Verdachte: Geert Wilders

Advocaten: G.G.J. Knoops, M. ’t Sas, C.J. Knoops-Hamburger en J. de Koning

 

 

Zitting bijwonen

Justitieel Complex Schiphol Justitieel Complex Schiphol [Foto: HH]

De rechtbank Den Haag behandelt de strafzaak tegen de heer Wilders. Vanwege veiligheidsredenen vinden de zittingen plaats op het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp.

Zitting bijwonen

Het is mogelijk om als belangstellende zittingen in de zaak bij te wonen. Neem een geldig legitimatiebewijs mee. Om binnen te komen, kunt u gebruik maken van de hoofdingang. Om de zitting te kunnen volgen is een zaal live videoverbinding beschikbaar. Er is beperkte ruimte en de rechtbank laat publiek toe op volgorde van binnenkomst. Als de zalen vol zijn, wordt de toegang geweigerd. 

                    

Routebeschrijving

Bussen van lijn 185 rijden ieder kwartier vanaf Schiphol Plaza halte B15 rechtstreeks naar JCS en vice versa. De bus stopt direct voor de hoofdingang van het JCS. De reistijd van Schiphol Plaza naar JCS bedraagt circa vijf minuten.

Beperkt aantal parkeerplekken

Komt u met de auto? Er is een beperkte parkeermogelijkheid. U kunt tegen betaling (€ 2,50 per uur, uitsluitend PIN betalingen mogelijk) parkeren op het bezoekersgedeelte van het JCS-parkeerterrein. In de nabijheid van het JCS zijn geen verdere parkeervoorzieningen aanwezig.

 

 

Persvoorlichting rechtbank Den Haag

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting rechtbank Den Haag

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

 


 

Kan de kolom Pagina Midden Inhoud niet genereren vanwege een fout in het veldtypebesturingselement Publicatie-HTML. Raadpleeg het logbestand voor meer informatie. Uitzonderingsbericht: Bij het zoeken is een probleem opgetreden dat verhindert dat resultaten worden geretourneerd. Als het probleem zich blijft voordoen, neemt u contact op met de beheerder..