Dood Eindhovens meisje in 1995

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUitspraken en nieuws > Bekende rechtszaken > Dood Eindhovens meisje 1995
Illustratieve afbeelding

Procedure

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch behandelt het hoger beroep in de zaak rondom de dood van een 15-jarig meisje uit Eindhoven. Op 31 maart heeft het hof beslist over de onderzoekswensen en over het spreekrecht van nabestaanden. Op 30 mei 2017 is er een pro-formazitting in de zaak.

 

  1. Uitspraak rechtbank Genomen stap
  2. Hoger beroep Actieve stap
  3. Inhoudelijke behandeling gerechtshof Te nemen stap
  4. Uitspraak gerechtshof Te nemen stap

Hof beslist over spreekrecht en onderzoekswensen in zaak rond dood Eindhovens meisje in 1995

In de zaak over de dood van het Eindhovense meisje in 1995 heeft het hof op 31 maart beslist over de verzoeken van de nabestaanden met betrekking tot hun spreekrecht. Ook heeft het hof beslist over de onderzoekswensen van de verdediging.

 

Wat is een pro-formazitting?

De eerste zitting in grotere zaken is meestal een pro-formazitting. Dit is een voorbereidende zitting. Als de verdachte in voorlopige hechtenis zit, wordt telkens binnen een termijn van 90 dagen opnieuw de stand van zaken besproken en bekeken of de verdachte moet blijven vastzitten. Een pro-formazitting kan gebruikt worden als regiezitting. Daarin wordt bekeken welke onderzoekswensen er nog zijn bij het Openbaar Ministerie, de verdachte en de advocaat. Na de pro-formazitting(en) en/of regiezitting(en) bepaalt het gerechtshof de datum voor de inhoudelijke behandeling.

            
               

 

 

Agenda

Op 30 mei om 10 uur is er een pro forma-zitting van het hoger beroep in deze zaak.

 

 

Voorgeschiedenis

 

Een overzicht van bijzonderheden tijdens de strafzaak.

 

2014: wrakingsverzoek advocaat afgewezen

De verdediging wraakte op de vierde pro-formazitting op 2 december 2014 de rechters nadat zij instemden met het toevoegen van sommige stukken aan het dossier. Onder de stukken was informatie over een persoon die eerder als verdachte in beeld was en tegen wie de vervolging niet is doorgezet. Ook getuigenverklaringen over auto's die gezien zijn op plaatsen die in verband kunnen worden gebracht met de zaak mochten van de rechtbank worden toegevoegd.

De wrakingskamer van de rechtbank Oost-Brabant wees op 24 december 2014 het verzoek van de advocaat van de verdachte af.

2015: spreektijd voor stiefmoeder en stiefzus, geen spreekrecht

De stiefmoeder en stiefzus van het meisje deden een verzoek om spreekrecht. De rechtbank Oost-Brabant besliste op 2 november 2015 dat de stiefmoeder en stiefzus van het meisje volgens de wet geen nabestaanden zijn. Daarom kan aan hen geen spreekrecht worden toegekend. Ze kregen wel spreektijd; de mogelijkheid om bij hun 'vordering benadeelde partij' een toelichting te geven wat de verdwijning en de dood van het stiefdochter/-zus met hen heeft gedaan. Hier hebben zij geen gebruik van gemaakt.

 

2015: inhoudelijke behandeling aangehouden

De rechtbank Oost-Brabant hield op 12 november 2015 de inhoudelijke behandeling van de zaak rond de dood van een Eindhovens meisje in 1995 voor onbepaalde tijd aan. Dat gebeurde op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) nadat een getuige zich verlaat gemeld had met belastende informatie over de verdachte. De zaak ging uiteindelijk op 12 oktober 2016 weer inhoudelijk verder.

2016: wrakingsverzoek nabestaanden afgewezen

De nabestaanden van het 15-jarige meisje wraakten op 14 oktober 2016 de rechters in de strafzaak. Volgens de nabestaanden wekten de rechters de schijn van vooringenomenheid, onder meer omdat de rechters bepaalden dat de broer niet opnieuw spreekrecht mocht uitoefenen, de stiefmoeder en stiefzus geen spreekrecht toekwam, bepaalde processtukken (te) laat werden verstuurd en de nabestaanden een verkeerde plek in de zaal toegewezen hadden gekregen.

De wrakingskamer verklaarde de nabestaanden van het slachtoffer, in hun hoedanigheid als spreekgerechtigden niet-ontvankelijk. De nabestaanden zijn als benadeelde partij wél ontvankelijk, maar de wrakingskamer wees hun wrakingsverzoek af.

 

2016: Veroordeling voor verkrachting, niet voor doodslag van 15-jarig meisje in 1995

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 49-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor de verkrachting van een 15-jarig Eindhovens meisje in 1995. De rechtbank acht niet wettig en overtuigend bewezen dat de man het meisje ook heeft gedood, al wijzen de feiten en omstandigheden wel in zijn richting. De rechtbank kan echter niet uitsluiten dat een andere persoon daarvoor verantwoordelijk is.

 

 

Procesdeelnemers

 

Gerechtshof

  • mr. J. Platschorre (voorzitter)
  • mr. P.J. Hödl
  • mr. J.J. M. Gielen-Winkster

Openbaar Ministerie

Advocaat generaal:

  • mr. W. Korver
  • mr. G. Sta
  • mr. E. Vrijhoeven (plv AG)

Verdediging

Advocaten verdachte: mr. J.A.W. Knoester, mr. Y.H.G. van der Hut

 

 


 

Zitting bijwonen

Afbeelding toevoegenGerechtshof 's-Hertogenbosch

Zodra de inhoudelijke behandeling van een zaak begint zijn de zittingen in beginsel openbaar. U kunt als belangstellende een zitting bezoeken. De rechtszaak vindt plaats bij het gerechtshof 's-Hertogenbosch. Om gerechtsgebouw binnen te gaan is een geldig legitimatiebewijs verplicht.

 

Persvoorlichting gerechtshof 's-Hertogenbosch

 

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting gerechtshof 's-Hertogenbosch

Telefoon: (088) 36 11 836
E-mail: voorlichting.hof.shertogenbosch@rechtspraak.nl

 

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

 

 

Meer nieuws over deze zaak - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Meer nieuws over deze zaak

 

 

Veroordeling voor verkrachting, niet voor doodslag van 15-jarig meisje in 1995https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Veroordeling-voor-verkrachting-niet-voor-doodslag-van-15-jarig-meisje-in-1995.aspx's-Hertogenbosch20-11-2016 23:00:00<p>De rechtbank Oost-Brabant heeft een 49-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor de verkrachting van een 15-jarig Eindhovens meisje in 1995. De rechtbank acht niet wettig en overtuigend bewezen dat de man het meisje ook heeft gedood, al wijzen de feiten en omstandigheden wel in zijn richting. De rechtbank kan echter niet uitsluiten dat een andere persoon daarvoor verantwoordelijk is.</p>
Wrakingsverzoek nabestaanden afgewezenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Wrakingsverzoek-nabestaanden-afgewezen.aspx's-Hertogenbosch18-10-2016 22:00:00<p>De nabestaanden van een 15-jarig Eindhovens meisje dat in 1995 werd gedood, zijn in hun hoedanigheid als spreekgerechtigden niet ontvankelijk in hun wrakingsverzoek. Dat is het oordeel van de wrakingskamer van de rechtbank Oost-Brabant. De nabestaanden zijn als benadeelde partij wél ontvankelijk, maar de wrakingskamer wijst hun wrakingsverzoek af. Dat betekent dat de rechtbank met dezelfde rechters de inhoudelijke behandeling van de strafzaak zal afronden. Wanneer de laatste zittingsdag is, is nog niet bekend.</p>
Rechters gewraakt in zaak dood vijftienjarig Eindhovens meisjehttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Rechters-gewraakt-in-zaak-dood-vijftienjarig-Eindhovens-meisje-.aspx's-Hertogenbosch13-10-2016 22:00:00<p>De rechtbank Oost-Brabant behandelde vandaag de zaak over de verdwijning en dood van een vijftienjarig Eindhovens meisje in 1995. De advocaat van de nabestaanden had verzocht om een tweede termijn van spreekrecht voor de broer van het meisje en voor uitgebreid spreekrecht voor de vader.</p>