Dood Nicole van den Hurk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUitspraken en nieuws > Bekende rechtszaken > Dood Nicole van den Hurk

Stand van zaken

Afbeelding toevoegen  

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch behandelt het hoger beroep in de zaak rondom de dood van Nicole van den Hurk. Van 28 t/m 31 augustus 2018 volgt de inhoudelijke behandeling.

Procedure

 1. Uitspraak rechtbank Genomen stap
 2. Hoger beroep Actieve stap
 3. Inhoudelijke behandeling gerechtshof Te nemen stap
 4. Uitspraak gerechtshof Te nemen stap

Hof beslist over spreekrecht en onderzoekswensen in zaak rond dood Nicole van den Hurk

In de zaak over de dood van Nicole van den Hurk in 1995 heeft het hof op 31 maart beslist over de verzoeken van de nabestaanden met betrekking tot hun spreekrecht. Ook heeft het hof beslist over de onderzoekswensen van de verdediging.

 

Wat is een pro-formazitting?

De eerste zitting in grotere zaken is meestal een pro-formazitting. Dit is een voorbereidende zitting. Als de verdachte in voorlopige hechtenis zit, wordt telkens binnen een termijn van 90 dagen opnieuw de stand van zaken besproken en bekeken of de verdachte moet blijven vastzitten. Een pro-formazitting kan gebruikt worden als regiezitting. Daarin wordt bekeken welke onderzoekswensen er nog zijn bij het Openbaar Ministerie, de verdachte en de advocaat. Na de pro-formazitting(en) en/of regiezitting(en) bepaalt het gerechtshof de datum voor de inhoudelijke behandeling.

Agenda

 • 28 t/m 31 augustus 2018 inhoudelijke behandeling

 

Ontwikkelingen

Datum

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

18-05-2018Het hof heeft vandaag beslist dat de verdachte in de zaak rond de dood van Nicole van den Hurk in voorlopige hechtenis moet blijven. De raadsman van de verdachte had gevraagd om opheffing daarvan, omdat de man binnenkort twee-derde van de door de rechtbank opgelegde celstraf van 5 jaar heeft uitgezeten. Het hof wijst dit verzoek af. Het wetsartikel waar de raadsman zich op beroept, geldt alleen bij een onherroepelijke veroordeling, aldus het hof.
30-05-2017Het hof wijst het verzoek van het OM af om deskundige dr. Alkemade tot deskundige te benoemen en een zogenoemd 'Bayesiaans' rapport te laten opstellen. De betrouwbaarheid van de methode van het Bayesiaans analyseren is volgens het hof naar de huidige stand van de wetenschap nog onzeker. Het hof zal op grond van het onderzoek ter terechtzitting en op grond van wat door partijen naar voren wordt gebracht zelfstandig een weging en waardering maken van het zich in het dossier bevindende bewijsmateriaal.
31-03-2017In de zaak over de dood van Nicole van den Hurk in 1995 heeft het hof vandaag beslist over de verzoeken van de nabestaanden met betrekking tot hun spreekrecht. Ook heeft het hof beslist over de onderzoekswensen van de verdediging.
21-11-2016De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt een 49-jarige man tot 5 jaar cel voor de verkrachting van Nicole van den Hurk, een 15-jarig Eindhovens meisje in 1995. De rechtbank acht niet wettig en overtuigend bewezen dat de man het meisje ook heeft gedood, al wijzen de feiten en omstandigheden wel in zijn richting.

 


Procesdeelnemers

Gerechtshof

 • mr. J. Platschorre (voorzitter)
 • mr. P.J. Hödl
 • mr. J.J. M. Gielen-Winkster

Openbaar Ministerie

Advocaat generaal:

 • mr. W. Korver
 • mr. G. Sta
 • mr. E. Vrijhoeven (plv AG)

Verdediging

Advocaten verdachte: mr. J.A.W. Knoester, mr. Y.H.G. van der Hut

       


Zitting bijwonen

Afbeelding toevoegenGerechtshof 's-Hertogenbosch

Strafzittingen in beginsel openbaar. U kunt als belangstellende een zitting bezoeken. De rechtszaak vindt plaats bij het gerechtshof 's-Hertogenbosch. Om gerechtsgebouw binnen te gaan is een geldig legitimatiebewijs verplicht.

 

Persvoorlichting gerechtshof 's-Hertogenbosch

 

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting gerechtshof 's-Hertogenbosch

Telefoon: (088) 36 11 836
E-mail: voorlichting.hof.shertogenbosch@rechtspraak.nl

 

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

 

 

Meer nieuws over deze zaak - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Meer nieuws over deze zaak

 

 

Hof beslist over spreekrecht en onderzoekswensen in zaak rond dood Eindhovens meisje in 199530-3-2017 22:00:00In de zaak over de dood van het Eindhovense meisje in 1995 heeft het hof vandaag beslist over de verzoeken van de nabestaanden met betrekking tot hun spreekrecht. Ook heeft het hof beslist over de onderzoekswensen van de verdediging.<p>In de zaak over de dood van het Eindhovense meisje in 1995 heeft het hof vandaag beslist over de verzoeken van de nabestaanden met betrekking tot hun spreekrecht. Ook heeft het hof beslist over de onderzoekswensen van de verdediging.</p>
Veroordeling voor verkrachting, niet voor doodslag van 15-jarig meisje in 199520-11-2016 23:00:00<p>De rechtbank Oost-Brabant heeft een 49-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor de verkrachting van een 15-jarig Eindhovens meisje in 1995. De rechtbank acht niet wettig en overtuigend bewezen dat de man het meisje ook heeft gedood, al wijzen de feiten en omstandigheden wel in zijn richting. De rechtbank kan echter niet uitsluiten dat een andere persoon daarvoor verantwoordelijk is.</p>
Wrakingsverzoek nabestaanden afgewezen18-10-2016 22:00:00<p>De nabestaanden van een 15-jarig Eindhovens meisje dat in 1995 werd gedood, zijn in hun hoedanigheid als spreekgerechtigden niet ontvankelijk in hun wrakingsverzoek. Dat is het oordeel van de wrakingskamer van de rechtbank Oost-Brabant. De nabestaanden zijn als benadeelde partij wél ontvankelijk, maar de wrakingskamer wijst hun wrakingsverzoek af. Dat betekent dat de rechtbank met dezelfde rechters de inhoudelijke behandeling van de strafzaak zal afronden. Wanneer de laatste zittingsdag is, is nog niet bekend.</p>