Ramp met de MH17

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Persons suspected of downing flight MH17, will be put on trial in the Netherlands before a Dutch court. This page contains information in Dutch. For information in English or Ukrianian, please click on the link below.

Stand van zaken

[Foto: Hollandse Hoogte]

Woensdag 5 juli 2017 werd bekendgemaakt dat de rechtszaak tegen verdachten van het veroorzaken van de ramp met de MH17 in Nederland voor de rechter komen. Dit gebeurt op verzoek van de landen die samenwerken in het Joint Investigation Team dat de toedracht van de ramp onderzoekt. De betrokken landen zijn Nederland, Australië, België, Maleisië en Australië.

De opsporingsautoriteiten van Nederland, België, Maleisië, Oekraïne en Australië zijn bezig met het strafrechtelijk opsporingsonderzoek. Wanneer dit onderzoek klaar is, is niet bekend. Als het onderzoek klaar is, komt het Nederlandse Openbaar Ministerie met een dagvaarding. Daarin staat precies wie wordt verdacht van welke strafbare feiten.

    

Wat is er gebeurd?

Op 17 juli 2014 stortte het vliegtuig van Malaysian Airlines neer in Oost-Oekraïne. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, waaronder 196 Nederlanders. Het toestel was geraakt door een luchtdoelraket. Een poging om verdachten te berechten via een VN-tribunaal strandde op 29 juli 2015: Rusland sprak in de VN-Veiligheidsraad een veto uit. De Nederlandse regering heeft 5 juli 2017 laten weten dat de verdachten worden berecht in Nederland, voor de Nederlandse rechter. Dit is gedaan op verzoek van de landen die samen onderzoeken wat er is gebeurd. Dat zijn, naast Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne.

Procedure

  1. Voorbereiding Actieve stap
  2. Regiezitting Te nemen stap
  3. Inhoudelijke behandeling rechtbank Te nemen stap
  4. Uitspraak rechtbank Te nemen stap

Verdachten neerhalen MH17 in Nederland voor de rechter

De verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerstorten van de MH17 in Oekraïne op 17 juli 2014, zullen in Nederland voor de rechter komen. Dat schrijft de regering in een brief aan de Tweede Kamer.

 

 

 Veel gestelde vragen en antwoorden

>Alles uitklappen

Persvoorlichting Raad voor de rechtspraak

 
 

Communicatie en (pers)voorlichting

Barbara den Uijl: 06 46 11 65 48
Roderick Reinalda: 06 11 78 38 05
Pikettelefoon: 06 55 73 80 05 ('s avonds en in het weekend)
E-mail: redactie@rechtspraak.nl  

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

 


 


Nieuws over deze zaak - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws over deze zaak

 

 

Vergaderverslagen van ministerieel crisisteam MH17 hoeven niet openbaarhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-van-State/Nieuws/Paginas/Vergaderverslagen-van-ministerieel-crisisteam-MH17-hoeven-niet-openbaar-.aspxDen Haag24-10-2017 22:00:00De verslagen van de vergaderingen die ministers hadden na de ramp met MH17, hoeft de minister van Veiligheid en Justitie niet openbaar te maken.<p>De minister van Veiligheid en Justitie hoeft de verslagen van de vergaderingen die ministers hadden na de ramp met MH17, niet openbaar te maken. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een uitspraak van vandaag (25 oktober 2017). Het gaat daarbij om alle verslagen van de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) en enkele passages van verslagen van de ambtelijke Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing (ICCb).</p>
Verdachten neerhalen MH17 in Nederland voor de rechterhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Besluit-kabinet-Verdachten-neerhalen-MH17-in-Nederland-voor-de-rechter.aspxDen Haag4-7-2017 22:00:00MH17-verdachten komen in Nederland voor de rechter. Dat schrijft de regering in een brief aan de Tweede Kamer.<p>De verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerstorten van de MH17 in Oekraïne op 17 juli 2014, zullen in Nederland voor de rechter komen. Dat schrijft de regering in een <a href="https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2017Z09769&did=2017D20323">brief aan de Tweede Kamer</a>.</p>

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum