Ramp met de MH17

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Persons suspected of downing flight MH17, will be put on trial in the Netherlands before a Dutch court. This page contains information in Dutch. For information in English or Ukrianian, please click on the link below.

Stand van zaken

[Foto: Hollandse Hoogte]

Woensdag 5 juli 2017 werd bekendgemaakt dat de rechtszaak tegen verdachten van het veroorzaken van de ramp met de MH17 in Nederland voor de rechter komen. Dit gebeurt op verzoek van de landen die samenwerken in het Joint Investigation Team dat de toedracht van de ramp onderzoekt. De betrokken landen zijn Nederland, Australië, België, Maleisië en Australië.

De opsporingsautoriteiten van Nederland, België, Maleisië, Oekraïne en Australië zijn bezig met het strafrechtelijk opsporingsonderzoek. Wanneer dit onderzoek klaar is, is niet bekend. Als het onderzoek klaar is, komt het Nederlandse Openbaar Ministerie met een dagvaarding. Daarin staat precies wie wordt verdacht van welke strafbare feiten.

    

Wat is er gebeurd?

Op 17 juli 2014 stortte het vliegtuig van Malaysian Airlines neer in Oost-Oekraïne. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, waaronder 196 Nederlanders. Het toestel was geraakt door een luchtdoelraket. Een poging om verdachten te berechten via een VN-tribunaal strandde op 29 juli 2015: Rusland sprak in de VN-Veiligheidsraad een veto uit. De Nederlandse regering heeft 5 juli 2017 laten weten dat de verdachten worden berecht in Nederland, voor de Nederlandse rechter. Dit is gedaan op verzoek van de landen die samen onderzoeken wat er is gebeurd. Dat zijn, naast Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne.

Procedure

  1. Voorbereiding Actieve stap
  2. Regiezitting Te nemen stap
  3. Inhoudelijke behandeling rechtbank Te nemen stap
  4. Uitspraak rechtbank Te nemen stap

Laatste nieuws

Wetten MH17-rechtszaak naar de Tweede Kamer

Wetsvoorstellen die berechting in Nederland van verdachten van het veroorzaken van de ramp met vlucht MH17 mogelijk maken, zijn door het kabinet naar de Tweede Kamer gestuurd. De vragen die de Raad voor de rechtspraak in een eerder stadium in een wetgevingsadvies heeft opgeworpen, zijn grotendeels beantwoord.

Alle nieuwsberichten - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Alle nieuwsberichten

 

 

Законопроекти про судові розгляди щодо MH17 подано до Палати представниківhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Bills-on-MH17-trials-submitted-to-the-House-of-Representatives-UKR.aspxThe Hague22-3-2018 23:00:00Законопроекти, які дадуть змогу судити осіб, підозрюваних у спричиненні катастрофи MH17, було надіслано урядом до Палати представників. <p>Законопроекти, які дадуть змогу судити осіб, підозрюваних у спричиненні катастрофи MH17, було надіслано урядом до Палати представників. На питання, підняті Радою з судових справ в консультативному звіті, було в основному отримано відповіді. </p>
Wetten MH17-rechtszaak naar de Tweede Kamerhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Wetten-MH17-rechtszaak-naar-de-Tweede-Kamer.aspxDen Haag20-3-2018 23:00:00Wetsvoorstellen die berechting in Nederland van verdachten van het veroorzaken van de ramp met vlucht MH17 mogelijk maken, zijn door het kabinet naar de Tweede Kamer gestuurd. <p>Wetsvoorstellen die berechting in Nederland van verdachten van het veroorzaken van de ramp met vlucht MH17 mogelijk maken, zijn door het kabinet naar de Tweede Kamer gestuurd. De vragen die de Raad voor de rechtspraak in een eerder stadium in een <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Wetgevingsadvies/Paginas/Wetgevingsadvies-2017.aspx#c6d1c4a5-54d6-4c0c-b442-f44fcc81ccd22">wetgevingsadvies</a> heeft opgeworpen, zijn grotendeels beantwoord.</p>
Verdachten neerhalen MH17 in Nederland voor de rechterhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Besluit-kabinet-Verdachten-neerhalen-MH17-in-Nederland-voor-de-rechter.aspxDen Haag4-7-2017 22:00:00MH17-verdachten komen in Nederland voor de rechter. Dat schrijft de regering in een brief aan de Tweede Kamer.<p>De verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerstorten van de MH17 in Oekraïne op 17 juli 2014, zullen in Nederland voor de rechter komen. Dat schrijft de regering in een <a href="https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2017Z09769&did=2017D20323">brief aan de Tweede Kamer</a>.</p>

Veelgestelde vragen en antwoorden

>Alles uitklappen
  • Het Nederlandse Openbaar Ministerie zal verdachten dagvaarden voor een Nederlandse rechtbank als het strafrechtelijk onderzoek klaar is. Zij worden berecht volgens het Nederlands strafrecht.

  • De eventuele strafzaak over de ramp met de MH17 wordt behandeld door de rechtbank Den Haag.
  • ​De Nederlandse rechtspraak staat internationaal hoog aangeschreven. De Nederlandse rechter is een van de meest onafhankelijke ter wereld. Dat blijkt uit de EU Justice Scoreboard (vergelijking rechtsstelsels landen Europese Unie) en de Rule of Law Index (vergelijking rechtsstelsels wereldwijd). De Nederlandse rechter heeft veel ervaring met ingewikkelde rechtszaken met internationale aspecten (Srebrenica, genocide Rwanda, folteraars Afghanistan). Ook zijn in Nederland internationale tribunalen gevestigd. Meer informatie in themadossier Nederlandse rechtspraak in internationaal perspectief.

  • De rechtszaak kan pas beginnen als het Openbaar Ministerie een dagvaarding opstelt. Die is er nog niet: het strafrechtelijk onderzoek is nog niet klaar is. In een dagvaarding staat precies van welke strafbare feiten het Openbaar Ministerie de verdachten verdenkt.

  • ​Het Openbaar Ministerie heeft nog niemand gedagvaard voor het neerhalen van de MH17, dus is het niet bekend waar de verdachten zich bevinden. Of een Nederlandse rechter verdachten in het buitenland kan dwingen de rechtszaak bij te wonen hangt af van de verdragen en afspraken die Nederland met zo’n land heeft.

 

 

Persvoorlichting Raad voor de rechtspraak

 
 

Communicatie en (pers)voorlichting

Barbara den Uijl: 06 46 11 65 48
Roderick Reinalda: 06 11 78 38 05
Pikettelefoon: 06 55 73 80 05 ('s avonds en in het weekend)
E-mail: redactie@rechtspraak.nl  

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

 Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum