Strafzaak MH17

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Persons suspected of downing flight MH17, will be put on trial in the Netherlands before a Dutch court. This page contains information in Dutch. For information in English, Ukrianian or Russian, please click on one of the links below.

Laatste nieuws

Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp locatie MH17-proces

Vandaag heeft de minister van Justitie en Veiligheid (JenV) het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp aangewezen als de locatie voor het eventuele MH17-proces. In september 2017 is door JenV besloten dat, indien het Openbaar Ministerie (OM) een vervolgingsbeslissing neemt, deze rechtszaak zal dienen bij de rechtbank Den Haag. Het Paleis van Justitie in Den Haag kan deze zaak met zo’n grote omvang niet huisvesten; de juiste faciliteiten zijn hiervoor niet aanwezig.

Video

Toelichting over locatie van de MH17 zitting door rechtbank Den Haag

Stand van zaken

[Foto: Hollandse Hoogte]

Woensdag 5 juli 2017 werd bekendgemaakt dat de verdachten van het veroorzaken van het neerstorten van de MH17 in Nederland voor de rechter komen. Dit gebeurt op verzoek van de landen die samenwerken in het Joint Investigation Team (JIT) dat de toedracht van de ramp onderzoekt. De betrokken landen zijn Nederland, België, Maleisië en Australië. Een poging om verdachten te berechten via een VN-tribunaal strandde op 29 juli 2015: Rusland sprak in de VN-Veiligheidsraad een veto uit.

De opsporingsautoriteiten van Nederland, België, Maleisië, Oekraïne en Australië zijn bezig met het strafrechtelijk opsporingsonderzoek. Wanneer dit onderzoek klaar is, is niet bekend. Als het onderzoek klaar is, komt het Nederlandse Openbaar Ministerie met een dagvaarding. Daarin staat precies wie wordt verdacht van welke strafbare feiten.

    

Wat is er gebeurd?

Op 17 juli 2014 stortte het vliegtuig van Malaysian Airlines neer in Oost-Oekraïne. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, waaronder 196 Nederlanders. Volgens het JIT was het toestel geraakt door een luchtdoelraket.

Procedure

  1. Voorbereiding Actieve stap
  2. Regiezitting Te nemen stap
  3. Inhoudelijke behandeling rechtbank Te nemen stap
  4. Uitspraak rechtbank Te nemen stap

Veelgestelde vragen en antwoorden

 
 
>Alles uitklappen

 

Persvoorlichting Raad voor de rechtspraak

 
 

Communicatie en (pers)voorlichting

Persvoorlichting Raad voor de rechtspraak:
06 - 21 18 35 87  

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

 


Meer nieuws - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Meer nieuws

 

 

Eerste Kamer stemt in met wetten MH17-rechtszaakDen Haag10-7-2018 22:00:00De Eerste Kamer heeft op 10 juli 2018 unaniem ingestemd met de wetsvoorstellen die het mogelijk maken dat verdachten van het veroorzaken van het neerstorten van vlucht MH17 in Nederland worden berecht. <p>De Eerste Kamer heeft op 10 juli 2018 unaniem ingestemd met de wetsvoorstellen die het mogelijk maken dat verdachten van het veroorzaken van het neerstorten van vlucht MH17 in <a href="/Uitspraken-en-nieuws/Bekende-rechtszaken/strafzaak-mh17/Paginas/default.aspx">Nederland worden berecht</a>. Alle partijen in de Eerste Kamer steunden de wetsvoorstellen, die betrekking hebben op het verdrag voor internationale, juridische samenwerking dat Nederland en Oekraïne in juli 2017 sloten.</p>
Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp locatie MH17-procesDen Haag21-6-2018 22:00:00Vandaag heeft de minister van Justitie en Veiligheid (JenV) het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp aangewezen als de locatie voor het eventuele MH17-proces. <p>Vandaag heeft de minister van Justitie en Veiligheid (JenV) het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp aangewezen als de locatie voor het eventuele <a href="/Uitspraken-en-nieuws/Bekende-rechtszaken/strafzaak-mh17/Paginas/default.aspx">MH17-proces</a>. In september 2017 is door JenV besloten dat, indien het Openbaar Ministerie (OM) een vervolgingsbeslissing neemt, deze rechtszaak zal dienen bij de rechtbank Den Haag. Het Paleis van Justitie in Den Haag kan deze zaak met zo’n grote omvang niet huisvesten; de juiste faciliteiten zijn hiervoor niet aanwezig. Om die reden heeft minister Grapperhaus het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp aangewezen. De wet geeft hiertoe de mogelijkheid als dat noodzakelijk is in verband met veiligheid of andere omstandigheden. </p>
Tweede Kamer stemt in met wetten MH17-rechtszaakDen Haag11-6-2018 22:00:00De wetsvoorstellen die berechting van verdachten van het veroorzaken van de ramp met vlucht MH17 in Nederland mogelijk maken, zijn door de Tweede Kamer aanvaard. <p>De wetsvoorstellen die berechting van verdachten van het veroorzaken van de ramp met vlucht MH17 in Nederland mogelijk maken, zijn door de Tweede Kamer aanvaard. Alle partijen steunden de wetsvoorstellen, die betrekking hebben op het verdrag voor internationale, juridische samenwerking dat Nederland en Oekraïne in juli 2017 sloten.</p>