Dag van de Rechtspraak 2017

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUitspraken en nieuws > Thema's > De rechter van de toekomst

Op deze pagina staat actuele informatie over de Dag van de Rechtspraak. U kunt zich hier niet aanmelden voor deze dag. Hiervoor kunt u klikken op de aanmeldknop in de uitnodiging die u per e-mail heeft ontvangen. De Dag van de Rechtspraak is een besloten evenement. Voor vragen mailt u naar dagvanderechtspraak@rechtspraak.nl.


De rechter van de toekomst - De toekomst van de rechter

De Dag van de Rechtspraak staat dit jaar in het teken van het thema De rechter van de toekomst - De toekomst van de rechter. Wat betekenen maatschappelijke, technologische en juridische ontwikkelingen over de rechter van de toekomst? En zeggen ze ook iets over de toekomst van de rechter?

Tijdens de Dag van de Rechtspraak komen honderden rechters, bestuurders, politici, mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld, wetenschappers en journalisten bij elkaar om te praten over de toekomst. Op deze pagina is nieuws, achtergrondinformatie en praktische informatie te vinden over deze dag.

20+workshops, debatten, interviews en meer

500+ rechters, bestuurders, ondernemers, etc.

 

2 nieuwe workshops: In gesprek met Lord John Thomas & rechtsprekende jongeren

Wat is er te doen?

De Dag van de Rechtspraak staat volledig in het teken van de toekomst. Onder leiding van dagvoorzitter Annechien Steenhuizen (NOS Achtuurjournaal) wordt besproken hoe de Nederlandse rechtsstaat in de wereldtop blijft.

 

Rechtspraaklezing 2017

Lord John Thomas, Lord Chief Justice of England and Wales:

  • Is de hoogste rechter van het Engeland en Wales.
  • Deed de uitzettingszaken van Wikileaks-oprichter Julian Assange en de radicale imam Abu Hamza.
  • Besliste dat de Brexit alleen door kon gaan met toestemming van het parlement. De Daily Mail bestempelde hem daarop als 'Vijand van het volk'.
  • Uitte felle kritiek op de minister van Justitie, die voor de rechters en hun onafhankelijkheid had moeten opkomen.
  • Weet wat het is om recht te spreken in tijden van grote verandering.
"Judicial independence must not mean judicial isolation ... The judiciary must explain the centrality of justice and why it matt Lord John Thomas - Lord Chief Justice of England and Wales

Voor wie?

De bijeenkomst in het Utrechtse TivoliVredenburg is een besloten evenement met een beperkt aantal plaatsen. Mocht u geen uitnodiging hebben ontvangen maar toch vinden dat u bij de Dag van de Rechtspraak aanwezig moet zijn, stuur dan een e-mail naar dagvanderechtspraak@rechtspraak.nl

Genodigden

Genodigden ontvangen per e-mail een persoonlijke uitnodiging. Hierin staat hoe men zich aan kan melden en in kan schrijven voor (delen van) het programma. Voor vragen stuurt u een e-mail naar dagvanderechtspraak@rechtspraak.nl.

De Dag van Rechtspraak begint om 12 uur en wordt gehouden in TivoliVredenburg, Utrecht.

Journalisten

Het is voor journalisten mogelijk om bij (een deel van) de Dag van de Rechtspraak aanwezig te zijn.

Hiervoor kan contact op worden genomen met de persvoorlichters van de Raad voor de rechtspraak. Journalisten kunnen hier ook terecht voor interviewverzoeken, achtergronden en andere informatie.

 


Achtergrondinformatie

 

Oud-rechters over de toekomst van de rechter 

Hoe kijken oud-rechters naar de toekomst van het ambt? Welke rol hebben rechters dan in de rechtsstaat en hoe vervullen zij die? In de aanloop naar de Dag van de Rechtspraak op 28 september 2017 elke week een nieuwe aflevering. Tot nu toe Jeroen Recourt, Reinier van Zutphen en Corinne Dettmeijer-Vermeulen. 

Rechtspraak van de toekomst

Een artikel uit het magazine Rechtspraak over de (mogelijke) invloed van technologische ontwikkelingen zoals big data op de rechtspraak.

Nederlandse rechtspraak in internationaal perspectief

De Nederlandse rechtspraak scoort in internationaal perspectief goed, blijkt uit diverse internationale onderzoeken. Lees het themadossier.

Verder bouwen aan het huis van de rechtsstaat

De Rechtspraak bereidt zich voor op een toekomst die per definitie ongewis is. Toch kan je leren van maatschappelijke trends en mogelijke toekomstbeelden.

Nieuws over de Dag van de Rechtspraak - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws over de Dag van de Rechtspraak

 

 

‘Het vertrouwen in de rechtspraak is toegenomen’https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Het-vertrouwen-in-de-rechtspraak-is-toegenomen.aspxDen Haag17-9-2017 22:00:00<p>Jiyoung Lee, rechter in het Zuid-Koreaanse arrondissement Suwon, houdt tijdens de <a href="/Uitspraken-en-nieuws/Themas/rechter-van-de-toekomst">Dag van de Rechtspraak</a> op 28 september in TivoliVredenburg Utrecht een presentatie over de ontwikkelde digitale rechtspraak in haar moederland: ‘Snelheid gaat niet ten koste van de kwaliteit. We kunnen ons nu juist veel beter richten op de waardevolle en inhoudelijke zaken.’</p>
‘Het gezag van het Hof is vernietigd’https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Het-gezag-van-het-Hof-is-vernietigd.aspxDen Haag11-9-2017 22:00:00De Poolse rechter Dariusz Mazur presenteert op de Dag van de Rechtspraak op 28 september een workshop over ‘de rechtspraak onder druk’. Het verhaal van een rechter in een land waar de rechtsstaat onder druk staat.De Poolse rechter Dariusz Mazur presenteert op de <a href="/Uitspraken-en-nieuws/Themas/rechter-van-de-toekomst">Dag van de Rechtspraak</a> op 28 september in TivoliVredenburg een workshop over ‘de rechtspraak onder druk’. ‘De rechtsstaat ligt onder vuur en wordt opgeofferd aan de politieke agenda van de regering’, zegt Mazur.
Hoogste rechter Engeland en Wales houdt Rechtspraaklezinghttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Hoogste-rechter-Engeland-en-Wales-houdt-Rechtspraaklezing.aspxDen Haag2-7-2017 22:00:00Tijdens de Dag van de Rechtspraak (donderdag 28 september 2017) spreekt de hoogste rechter van Engeland en Wales de jaarlijkse Rechtspraaklezing uit.Tijdens de <a href="/Uitspraken-en-nieuws/Themas/rechter-van-de-toekomst">Dag van de Rechtspraak</a> (donderdag 28 september 2017) spreekt de hoogste rechter van Engeland en Wales de jaarlijkse Rechtspraaklezing uit. Lord John Thomas weet hoe het is om recht te spreken in turbulente tijden – onder zijn leiding werd beslist dat de Brexit alleen door mocht gaan met toestemming van het parlement.
Dag van de Rechtspraak in teken van toekomst rechtsstaathttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Dag-van-de-Rechtspraak-in-teken-van-de-toekomst-rechtsstaat.aspxDen Haag28-6-2017 22:00:00De Dag van de Rechtspraak (donderdag 28 september) staat dit jaar in het teken van De rechter van de toekomst – De toekomst van de rechter.<p>De Dag van de Rechtspraak staat dit jaar in het teken van <a href="/Uitspraken-en-nieuws/Themas/rechter-van-de-toekomst/Paginas/default.aspx">De rechter van de toekomst – De toekomst van de rechter</a>. Op donderdag 28 september komen honderden rechters, politici, opinie- en beleidsmakers in Utrecht bij elkaar om te praten over maatschappelijke, technologische en juridische ontwikkelingen die de toekomst van de rechtsstaat bepalen. </p>