Direct naar inhoud Direct naar zoekformulier Direct naar navigatiemenu
Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.
U kunt op verschillende manieren bij een strafzaak over een diefstal of inbraak betrokken zijn, bijvoorbeeld als: verdachte, slachtoffer, getuige.
Beslist de officier van justitie dat hij de strafzaak waarin u verdachte bent aan de rechter voorlegt? U ontvangt een dagvaarding. Hierin staat waarvan u wordt verdacht, wanneer (datum en tijdstip) en waar (locatie) u voor de rechter moet verschijnen.
Bij diefstal of inbraak waarbij geen dreiging of geweld is gebruikt, gaat het over het algemeen om een eenvoudig, licht misdrijf: de officier van justitie eist maximaal 1 jaar gevangenisstraf. Lichte misdrijven worden door de politierechter behandeld.
De rechtbanken en gerechtshoven hebben in de loop der jaren zogenaamde oriëntatiepunten voor straftoemeting ontwikkeld. Deze geven weer welke straf rechters bij bepaalde strafbare feiten ongeveer opleggen. De rechter zal in elke zaak rekening houden met de bijzondere omstandigheden van de situatie.
Heeft u aangifte gedaan (politie.nl) van diefstal of inbraak en is er een verdachte aangehouden? Als slachtoffer van diefstal of inbraak heeft u een aantal rechten. Zo heeft u recht op informatie over het strafproces.
Vraagt u als slachtoffer van diefstal of inbraak een schadevergoeding, dan wordt u (gedeeltelijk) procespartij. U voegt zich dan als benadeelde partij in het strafproces.
Slachtoffers hebben de afgelopen jaren een sterkere positie gekregen in het strafproces. Lees hier meer over op de website van Rijksoverheid.
Als u getuige bent van diefstal of inbraak kunt u zich melden bij de politie (politie.nl). Het kan ook zijn dat de rechter-commissaris u oproept voor verhoor in het onderzoek voorafgaand aan de rechtszaak.
Soms wordt een getuige van diefstal of inbraak ook gehoord door de rechter of rechter-commissaris tijdens de rechtszaak. In dat geval wordt u door de officier van justitie of rechter-commissaris opgeroepen. U ontvangt een aangetekende brief. Hierin staat waar en wanneer u als getuige moet verschijnen. U bent verplicht te komen.
Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.
Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.
Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum