Doorlooptijd echtscheiding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUw Situatie > Echtscheiding > Doorlooptijd echtscheiding

Voor een echtscheiding moet u naar de rechter. U kunt een scheiding aanvragen met uw ex-partner of alleen. Hoe lang een procedure duurt, hangt af van uw situatie. Is het gelukt om samen afspraken te maken? Heeft u samen kinderen? Allemaal zaken die invloed hebben. De echtscheidingsprocedures bij de rechter vallen onder het civiel recht. Het inschakelen van een advocaat is verplicht.

Doorlooptijd echtscheiding

De echtscheidingsprocedure duurt minimaal 6 weken tot meer dan 1 jaar, afhankelijk van hoe snel u het met elkaar eens wordt over de scheiding.

Echtscheidingsprocedure rechtbanken

Rechtbanken handelden ruim 90% van deze rechtszaken af binnen 1 jaar. Wanneer het om een gemeenschappelijk verzoek ging, werd door de rechtbanken circa 90% binnen 2 maanden afgehandeld.

                       

Hoger beroep

Van de hoger beroepen werd door de gerechtshoven ruim 90% binnen 1 jaar afgehandeld.

                       

 

 

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is alleen bij een procedure voor de civiele rechter verplicht. Bij een kantonprocedure is dit niet verplicht, maar het kan wel verstandig zijn een advocaat of andere juridisch adviseur in te schakelen.

 


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum