Doorlooptijd erfrechtprocedures

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUw Situatie > Erfenis > Doorlooptijd erfrechtprocedures

Bent u erfgenaam? Soms leidt een erfenis tot een procedure bij de rechter. Bijvoorbeeld bij het verwerpen of beneficiair aanvaarden van een erfenis. Of als u het niet eens bent met de verdeling van een erfenis.

De procedure valt onder het burgerlijk recht (civiel recht). In een verdelingsprocedure kan een advocaat verplicht zijn. Voor het zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen van een erfenis bent u niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Doorlooptijd erfrechtprocedures

Doorlooptijd procedure Erfenis aanvaarden of verwerpen

Een verklaring voor aanvaarden of verwerpen van een nalatenschap ontvangt u binnen 3 weken nadat u de factuur heeft betaald.

Als u de factuur aan de balie van de rechtbank heeft betaald (dit kan niet altijd), krijgt u de akte meestal direct mee naar huis.

Doorlooptijd procedure Erfenis verdelen

Een uitgebreide procedure erfenis verdelen (bodemprocedure) duurt minimaal 3 maanden. Een spoedprocedure (kort geding) duurt minimaal 4 weken.

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar het kan verstandig zijn deskundig advies te vragen aan een advocaat of andere juridisch adviseur.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum