In de rechtszaal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Uw Situatie > In de rechtszaal

Hoe gaat het eraan toe tijdens een zitting? En wat moet u meenemen als u een partij bent in een rechtszaak?

Wat neemt u mee naar de rechter?

U neemt altijd uw legitimatiebewijs en de uitnodiging of oproep voor de rechtszitting mee. Verder gelden in de gerechtsgebouwen voor iedereen huisregels. Zie: deze checklist.


In de rechtszaal (video)

Wat kunt u verwachten bij een zitting?

 
 

Kruip in de huid van de rechter

Casus 'Diefstal met geweld'

In deze casus oordeelt u over een man die verdacht wordt van een poging tot beroving en het plegen van meerdere diefstallen. Hierbij heeft hij mogelijk omstanders bedreigd en geweld gebruikt.

Casus 'Echtscheiding'

Bij een echtscheiding komt vaak veel kijken. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. In deze casus oordeelt u over de verdeling van zorg- en opvoedingstaken en de kinderalimentatie.

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is alleen bij een procedure voor de civiele rechter verplicht. Bij een kantonprocedure is dit niet verplicht, maar het kan wel verstandig zijn een advocaat of andere juridisch adviseur in te schakelen.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum