Levensdelicten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUw Situatie > Onderwerpen > Levensdelicten

Verdachte

Beslist de officier van justitie dat hij de strafzaak waarin u verdachte bent, aan de rechter voorlegt? U ontvangt een dagvaarding. Hierin staat waarvan u wordt verdacht, wanneer (datum en tijdstip) en waar (locatie) u voor de rechter moet verschijnen.

Welke strafrechter

Bij een levensdelict gaat het om een zwaar misdrijf. Zware misdrijven worden behandeld door 3 rechters (meervoudige kamer).

 

 

 

 

Nabestaande van het slachtoffer

 

Rechten

Als nabestaande van het slachtoffer heeft u een aantal rechten. Zo heeft u recht op informatie over het strafproces. In bepaalde gevallen heeft u ook spreekrecht.

 

Schade

Vraagt u als nabestaande een schadevergoeding, dan wordt u (gedeeltelijk) procespartij. U voegt zich dan als benadeelde partij in het strafproces.

 

Nabestaanden van slachtoffers kunnen bij een slachtofferloket terecht voor informatie, advies en ondersteuning tijdens het strafproces.

 

 

Getuige van levensdelict

 

Verklaring afleggen bij politie

Als u een misdaad heeft gezien, kunt u zich melden bij de politie (politie.nl). Het kan ook zijn dat de rechter-commissaris u oproept voor verhoor in het onderzoek voorafgaand aan de rechtszaak.

Getuige in een strafzaak

Soms wordt een getuige ook gehoord door de rechter of rechter-commissaris tijdens de rechtszaak. In dat geval wordt u door de officier van justitie of rechter-commissaris opgeroepen. U ontvangt een aangetekende brief. Hierin staat waar en wanneer u als getuige moet verschijnen. U bent verplicht te komen.