Bestuursrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Rechtsgebieden > Bestuursrecht
 
 

 

Naar de bestuursrechter

 

In beroep gaan

Als uw bezwaar tegen een beslissing van het bestuursorgaan is afgewezen, kunt u hiertegen in beroep gaan door een beroepschrift in te dienen.

Rechtstreeks beroep

U kunt het bestuursorgaan in het bezwaarschrift ook verzoeken om in te stemmen met een rechtstreeks beroep  bij de bestuursrechter. Bij een rechtstreeks beroep slaat u de bezwaarprocedure over.

Voorlopige voorziening

U kunt de bestuursrechter ook om een voorlopige voorziening vragen, zowel in de bezwaar- als in de beroepsprocedure. Hiervoor dient u een verzoekschrift in.

 

Bij het bestuursrecht neemt de rechter uw zaak alleen inhoudelijk in behandeling als u een rechtstreeks belang heeft. Dit kan een individueel  of een collectief belang zijn.

 

Procedures bestuursrecht

Het bestuursrecht kent verschillende soorten procedures bijvoorbeeld de beroeps- en de voorlopige voorzieningsprocedure.

 

 

Kosten rechtszaak

Aan het voeren van een rechtszaak zijn verschillende kosten verbonden. Zoals de kosten voor de behandeling van de zaak door de rechter: de griffierechten. Maar ook kosten voor een advocaat, belastingadviseur of tolk als u deze inschakelt.

 

 

 

 

Nieuws over bestuursrecht  Nieuws over bestuursrecht

 

 

Mag gezinshereniging worden afgewezen na te late aanvraag?20-6-2017 22:00:00Mag gezinsheriniging worden afgewezen omdat de aanvraag te laat is ingediend? Daarover heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg.<p>De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag in 2 vreemdelingenzaken zogenoemde prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg over de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. De Afdeling bestuursrechtspraak wil onder meer weten of deze richtlijn toestaat dat de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een aanvraag om gezinshereniging afwijst omdat deze niet binnen de wettelijke termijn van 3 maanden is ingediend.</p>
Start verplicht digitaal procederen in asiel- en bewaringzaken11-6-2017 22:00:00Vanaf vandaag, 12 juni 2017, is het voor juridische professionals verplicht digitaal te procederen in asiel en bewaringzaken. <p>Vanaf vandaag (12 juni 2017) moeten vreemdelingenadvocaten digitaal procederen in asiel- en bewaringzaken. Dat betekent dat ze als ze een rechtszaak starten, digitaal stukken moeten indienen. Gedurende de rechtszaak verrichten ze de proceshandelingen in een digitaal dossier. Dit levert veel tijdwinst en gemak op.</p>
Streep door tijdelijke vergunningen voor rondvaartboten in Amsterdam6-6-2017 22:00:00​De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een groot aantal vergunningen voor rondvaartboten om tot 1 januari 2020 door het centrum van Amsterdam te varen, vernietigd.<p>De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een groot aantal vergunningen voor rondvaartboten om tot 1 januari 2020 door het centrum van Amsterdam te varen, vernietigd. Daarmee zijn deze vergunningen van de baan en gelden de oude vergunningen weer, die eerder voor onbepaalde tijd waren verleend. Dit blijkt uit een uitspraak van vandaag (7 juni 2017). Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak is geen hoger beroep mogelijk.</p>

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum