Civiele procedures

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtsgebieden > Civiel recht > Procedures

Het civiel recht kent verschillende procedures. Met welke procedure u te maken heeft, is afhankelijk van het soort zaak dat u heeft.

Dagvaardingsprocedure

In een dagvaardingsprocedure vraagt u het oordeel van de rechter over een conflict. De procedure begint met een dagvaarding. In de dagvaarding legt u uit wat het conflict is en wat u wilt. De tegenpartij (gedaagde) kan reageren.

Start u een dagvaardingszaak bij de rechtbank Gelderland of Midden-Nederland? Dan geldt voor deze zaak een nieuwe procedure.

Verzoekschriftprocedure

In een verzoekschriftprocedure vraagt u aan de rechter om iets te doen. Bijvoorbeeld om een echtscheiding uit te spreken. De andere partij, of een belanghebbende, kan hierop reageren (in verweer gaan).

Kort geding

In een kort geding vraagt u de rechter om een snelle, voorlopige beslissing (voorlopige voorziening). Dit doet u in een spoedeisende zaak. Bijvoorbeeld als u een verbod op een publicatie wilt.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum