Strafrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Rechtsgebieden > Strafrecht

Strafbare feiten

Volgens het strafrecht kan een verdachte alleen veroordeeld worden voor een feit dat volgens de wet strafbaar is.

 

Overtredingen

Een overtreding is meestal een licht strafbaar feit dat door de kantonrechter wordt behandeld. Bijvoorbeeld door rood rijden, op verboden terrein lopen of wildplassen.

Misdrijven

Misdrijven zijn over het algemeen ernstiger en vallen onder het strafrecht. Voorbeelden van misdrijven zijn fraude, mishandeling en seksueel misbruik.

 

Naar de strafrechter

 

Ik ben verdachte

In het strafrecht beslist de officier van justitie dat hij de strafzaak waarin u verdachte bent, aan de rechter voorlegt? U ontvangt een dagvaarding. Hierin staat waarvan u wordt verdacht, wanneer (datum en tijdstip) en waar (locatie) u voor de rechter moet verschijnen.

Ik ben slachtoffer

Heeft u aangifte gedaan (politie.nl) van de overtreding of het misdrijf en is er een verdachte aangehouden? Als slachtoffer heeft u een aantal rechten. Zo heeft u recht op informatie over het strafproces.

Ik ben getuige

Soms wordt een getuige ook gehoord door de rechter of rechter-commissaris tijdens de rechtszaak. In dat geval wordt u door de officier van justitie of rechter-commissaris opgeroepen. U ontvangt een aangetekende brief. Hierin staat waar en wanneer u als getuige moet verschijnen. U bent verplicht te komen.

 

Soorten strafrechters

In het strafrecht zijn er verschillende soorten rechters die strafbare feiten behandelen. Voor volwassenen zijn dat vooral de kantonrechter, politierechter, economische politierechter, economische kamer en meervoudige strafkamer. Voor welke rechter de verdachte moet verschijnen, hangt af van de aard  en ernst van de overtreding of het misdrijf.

 

 

Strafprocedures

Bij het strafrecht speelt de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van de verdachte een rol. Daarom is er binnen het strafrecht een onderscheid tussen het: volwassenenstrafrecht, jeugdstrafrecht en adolescentenstrafrecht. Daarnaast kent het strafrecht nog bijzondere procedures.

 

 

Hoe lang duurt een strafprocedure?

Hoe snel uw zaak op zitting komt, hangt af van hoe het onderzoek naar het strafbare feit door de politie en het Openbaar Ministerie (OM) verloopt. De snelheid van de procedure voor de strafrechter is afhankelijk van de complexiteit van uw strafzaak. Een zaak voor de kantonrechter kan in enkele minuten klaar zijn. Een ingewikkelde strafzaak waarin veel getuigen moeten worden gehoord en deskundigenonderzoek moet worden verricht kan maanden duren.

Uitgangspunt is dat binnen 2 jaar nadat u redelijk kon vermoeden dat u vervolgd zou worden een uitspraak volgt. Nadat uw zaak tijdens de zitting inhoudelijk is behandeld en het onderzoek is gesloten, doet de rechter doorgaans direct of binnen 2 weken schriftelijk uitspraak.

 

Gemachtigde strafrecht

Wilt u zich door een gemachtigde laten vertegenwoordigen in een strafrechtelijke procedure? Daarvoor gelden in het strafrecht verschillende regels. Soms is machtigen wel mogelijk, soms niet.

 

 

Kosten strafzaak

Bij een strafrechtelijke procedure betaalt de verdachte de kosten voor een advocaat, als hij of zij deze inschakelt. Mogelijk krijgt hij of zij een tegemoetkoming in de kosten voor een advocaat of wordt de advocaat helemaal betaald.

 

 

Nieuws over strafrecht  Nieuws over strafrecht

 

 

'Niet meewerken aan persoonlijkheidsonderzoek niet altijd beste advies'15-10-2017 22:00:00Amsterdamse rechter onderzocht 50 zaken waarbij verdachten een persoonlijkheidsonderzoek dat mogelijk leidt tot een tbs-maatregel weigerden.<p>Hoe moet een advocaat handelen als zijn cliënt niet wil meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek, dat mogelijk leidt tot een tbs-maatregel?</p>
Op de rol: ‘Het dossier hangt van merkwaardigheden aan elkaar’10-10-2017 22:00:00Heeft Pelle geprobeerd Frank te chanteren, of is Pelle juist het slachtoffer van identiteitsdiefstal?<p>‘Dokken of we zetten je naaktfoto’s en appjes op Facebook.’ Het moet de angstdroom van menig dater met een tweede leven zijn. Het overkomt Frank* op 7 mei 2014, als hij via de datingsite Tinder berichten en foto’s van zichzelf naar 2 jongens stuurt, die hem vervolgens proberen te chanteren. Als hij geen 600 euro betaalt, krijgen zijn werkgever en zijn echtgenoot een Facebookpagina met daarop Franks foto’s en appjes toegestuurd. </p>
2 verdachten veroordeeld voor oplichting en witwassen10-10-2017 22:00:00Noordelijke Fraudekamer veroordeelt 2 verdachten in het 'Fouches-onderzoek' voor oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie.<p>De Noordelijke Fraudekamer heeft in het zogeheten Fouches-onderzoek 2 verdachten veroordeeld voor oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie. Ze lieten enkele tientallen ondernemers valse facturen betalen met als gevolg enkele tonnen aan schade. Een derde verdachte is vrijgesproken van alle ten laste gelegde feiten.</p>

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum