Week van de Rechtspraak - rechtbank Limburg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtspraak in Nederland > Week van de Rechtspraak > Week van de Rechtspraak - rechtbank Limburg

Programma Week van de Rechtspraak 2017

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die door het gerechtbank Limburg worden georganiseerd.

Ken je rechte(-r/-n) – bezoek aan 6 middelbare scholen

Tijdens de Week van de Rechtspraak gaan rechters van de rechtbank Limburg in gesprek met middelbare scholieren. De rechters verzorgen in totaal 26 lessen verdeeld over 6 middelbare scholen.

Jongeren denken dat ze niet snel in aanraking komen met de rechter. Toch kan er zomaar iets in hun leven veranderen waardoor dit wel zo is. Zoals bij de scheiding van ouders, online pesten, uitgaansgeweld, schulden en spijbelen. Jaarlijks komen duizenden jongeren in aanraking met de rechter. Dat kan dus jou ook gebeuren!

Wat gaan we doen?
Tijdens de lessen gaan de rechters het gesprek aan via diverse programma’s.
De deelnemende scholen hebben vooraf aangegeven welk programma of combinatie van programma’s hun voorkeur heeft.

  1. Over de streep: aan de hand van algemene en thematische vragen/stellingen gaan leerlingen het gesprek aan over het werk van de rechter.
  2. Op de stoel van de rechter: doorlopen van een casus waarbij de jongeren stap voor stap nieuwe informatie krijgen over de zaak.
  3. Vraag maar raak-sessie: alles vragen wat je wilt weten over een rechter.

De thema’s waaruit gekozen kan worden bij deze programma’s zijn: scheiden, schulden, online pesten, spijbelen en uitgaansgeweld.

 

Open dag rechtbank Limburg – zaterdag 4 november

De Week van de Rechtspraak richt zich dit jaar vooral op jongeren, maar ook ander publiek is natuurlijk van harte welkom. Daarom organiseert de rechtbank Limburg -buiten de Week van de Rechtspraak om- een open dag.

Tijdens de open dag op zaterdag 4 november kan iedereen een kijkje in de keuken van de rechtbank Limburg nemen.
Er zijn nagespeelde zittingen. Je kunt door een gedeelte van het gebouw lopen en het cellencomplex bezoeken. Ook zijn er veel informatiestands van diverse organisaties en kun je een selfie maken in toga.
Meer informatie over deze open dag vind je op de website van de rechtbank Limburg.

Week van de Rechtspraak

De Week van de Rechtspraak vindt jaarlijks plaats in september. Tijdens deze week organiseren alle rechtbanken en gerechtshoven één of meerdere activiteiten voor het publiek. De Week van de Rechtspraak vindt dit jaar plaats van 25 t/m 30 september 2017. Wat doen we nog meer in de Week van de Rechtspraak?