Week van de Rechtspraak - rechtbank Midden-Nederland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtspraak in Nederland > Week van de Rechtspraak > Week van de Rechtspraak - rechtbank Midden-Nederland

Open dag rechtbanken Utrecht en Lelystad

Altijd al een vraag willen stellen aan een rechter of een kijkje willen nemen in het cellencomplex? Op zaterdag 30 september a.s. gooien we de deuren van de rechtbank op onze locaties in Utrecht en Lelystad wagenwijd open. Deze dag laten we je zien wat er gebeurt binnen de muren van de rechtbank Midden-Nederland.

 

Programmaboekje Utrecht

Programmaboekje Lelystad

Wat is er te doen?

De open dag is dé kans om voor en achter de schermen van de rechtspraak te kijken. Er is een afwisselend programma voor alle leeftijden. Heb je, zoals velen, nog nooit een zitting bijgewoond? Op de open dag worden zaken nagespeeld en kun je tijdens de zaak vragen stellen aan de rechter. Een mooie kans, want normaal kan het publiek tijdens de zitting geen vragen stellen.

 

Naspelen zittingen:

In de zittingszalen zie je hoe een rechtszitting verloopt. Echte rechters spelen fictieve zittingen voor na. Zoals elke doordeweekse dag bij de rechtbank zijn er vandaag zittingen in het strafrecht, bestuursrecht, civiel recht en familierecht.

Optioneel plaatje

Meet the professional:

Hoe wordt iemand rechter? En ligt een rechter wel eens wakker van zijn werk? Waarom is de toga van de rechter zwart? Vandaag kan je dit zelf vragen tijdens ‘Meet the professional’. Rechters, advocaten, officieren en griffiers staan open voor ‘alle’ vragen.

Bioscoop:

In de bioscoopzaal draaien verschillende documentaires over rechtspraak. Waaronder de documentaire ‘Vergeef me mijn schulden’, over mensen met hoge schulden die toegelaten hopen te worden tot de schuldsanering, zodat ze na 3 jaar weer een schone lei hebben. Rechters moeten over hun lot beslissen. Hoe doen ze dat? De film gaat een week voor de open dag in première op het Nederlands Film Festival.

Kleurwedstrijd:

Voor kinderen die gek zijn op kleuren binnen of buiten de lijntjes is er een kleurwedstrijd. Kan je kind niet wachten tot zaterdag 30 september? Download dan alvast de kleurplaat (pdf, 1,9 MB). Is de tekening klaar? Neem hem dan op zaterdag 30 september mee naar de rechtbank in Utrecht of Lelystad. Er zijn leuke prijzen te winnen.

Vossenjacht

Lukt het jou om vandaag de 4 ‘vreemde gasten’ in ons door het gebouw te ontmaskeren?

Publieksacademie

Veel Nederlanders vinden dat rechters te soft straffen. De roep om zwaardere straffen klinkt vaak. Waarom straffen rechters zoals ze doen? Welke regels volgen ze daarbij? Zijn die straffen echt zo laag? Daarover geven rechters tijdens de publieksacademie tekst en uitleg. Natuurlijk is er ook ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen.

Rondleidingen

Van scanstraat naar cellencomplex. Elk uur start er een rondleiding door het gebouw, en vertellen we jullie onderweg leuke rechtbankverhalen.

Op de foto in toga

Wil je weten hoe het voelt om een toga te dragen? In onze ‘fotostudio’ kan je dit moment laten vastleggen. De foto die de fotograaf maakt printen wij direct voor je uit en mag je gratis meenemen naar huis.

Foto rechtbank Utrecht  Rechtbank Utrecht

Locatie Utrecht

Vrouwe Justitiaplein 1
3511 EX Utrecht

Openingstijden van de open dag

De rechtbank Utrecht is zaterdag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur open voor publiek. Hoe kom ik bij de rechtbank?

Locatie Lelystad

Stationsplein 15
8232 DL Lelystad

Openingstijden van de open dag

De rechtbank Lelystad is zaterdag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur open voor publiek. Hoe kom ik bij de rechtbank?

Foto Rechtbank Lelystad  Rechtbank Lelystad

Vragen

Heeft u vragen over de open dag? Mail dan naar de afdeling communicatie van rechtbank Midden-Nederland.

 

Week van de Rechtspraak

De Week van de Rechtspraak vindt jaarlijks plaats in september. Tijdens deze week organiseren alle rechtbanken en gerechtshoven één of meerdere activiteiten voor het publiek. De Week van de Rechtspraak vindt dit jaar plaats van 25 t/m 30 september 2017. Wat doen we nog meer in de Week van de Rechtspraak?