Zaakschade

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Bij zaakschade gaat het om schade aan een voorwerp, zoals bij een beschadiging van uw auto of woning. Als u een schadevergoeding wilt, dan kunt u naar de rechter.

Waaruit bestaat zaakschade?

Zaakschade bestaat uit de kosten die u maakt om uw eigendommen te repareren of te vervangen. Ook de waardevermindering van het voorwerp is een schadepost.

 

 

Procedures zaakschade

Wilt u schadevergoeding wegens zaakschade dan kunt u naar de rechter.

 

Schadevergoeding € 25.000 of minder

Wilt u een snelle beslissing, bijvoorbeeld omdat u dringend een voorschot op de schadevergoeding nodig heeft? U kunt een kort geding bij de kantonrechter starten. Gaat het om een definitief oordeel? Dan start u een bodemprocedure bij de kantonrechter. In beide gevallen bent u niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Schadevergoeding meer dan € 25.000

Wilt u een snelle beslissing, bijvoorbeeld omdat u dringend een voorschot op de schadevergoeding nodig heeft? U kunt een kort geding starten bij de civiele rechter van de rechtbank. Gaat het om een definitief oordeel? Dan start u een bodemprocedure bij de civiele rechter. In beide gevallen bent u verplicht om een advocaat in te schakelen.

 

Bijzondere zaakschade

Verborgen gebreken

U heeft een huis gekocht en na de overdracht merkt u pas dat de vloer verrot is. Komt u er met de verkoper niet uit, dan kunt u naar de rechter.