Aanwijzen voogd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Voogdij > Aanwijzen voogd

Een voogd krijgt het gezag over minderjarige kinderen na overlijden van één of beide juridische ouders. Of in het geval dat de ouders het gezag (tijdelijk) niet kunnen uitvoeren.

Wilt u iemand als voogd aanwijzen? U kunt dit laten vastleggen in uw testament of in het gezagsregister, digitaal of via een formulier. Bent u als voogd aangewezen of door de rechtbank benoemd? U kunt uw benoeming aanvaarden of weigeren.

De procedures vallen onder het burgerlijk recht (civiel recht).

Aanwijzen voogd

Bent u een juridische ouder? Via deze procedure kunt u in het gezagsregister laten vastleggen wie u als voogd aanwijst over uw minderjarig kind na uw overlijden of in het geval u het gezag (tijdelijk) niet kunt uitoefenen.

Wilt u een voogd aanwijzen? U kunt dat laten vastleggen in uw testament of in het gezagsregister. Heeft u beide gedaan? De rechtbank volgt het testament wanneer dat is opgemaakt ná de registratie in het gezagsregister.

 

De procedure aanwijzen voogd bestaat uit de volgende stappen

>Alles uitklappen
 • U kunt op 2 manieren een aanvraag indienen voogdij:

  Digitaal

  U heeft het Burgerservicenummer van uw kind nodig en u logt in met uw DigiD.
  Digitaal indienen

  Schriftelijk

  Vul het formulier in en stuur dit samen met de benodigde documenten op naar de rechtbank. Kies de rechtbank die uw woonplaats in het werkgebied heeft.
  Formulier gezag na overlijden (pdf, 650,1 KB)
  Werkgebieden rechtbanken

  Benodigde documenten bij schriftelijke aanvraag voogdij
  • Origineel afschrift van de geboorteakte, gedateerd en gewaarmerkt.
  • Kopie van een geldig identiteitsbewijs.
 • ​U ontvangt binnen 2 weken een uittreksel uit het gezagsregister. Op het uittreksel staat de naam van de voogd die het gezag overneemt na uw overlijden.

Kosten aanwijzing voogd

Bent u een juridische ouder? Via deze procedure kunt u in het gezagsregister laten vastleggen wie u als voogd aanwijst over uw minderjarig kind na overlijden van beide juridische ouders.

Doorlooptijd aanwijzing voogd

U ontvangt binnen 2 weken een uittreksel uit het Gezagsregister. Zodra een voogd een bereidverklaring heeft afgelegd bij de griffie is de procedure geëindigd.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum