Legalisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Apostille en legalisatie > Legalisatie documenten

Wilt u een Nederlands document in het buitenland gebruiken?

In veel gevallen moet u laten bevestigen dat het document officieel is. Is het land waarin u het document wilt gebruiken niet aangesloten bij het Apostilleverdrag? Dan moet u het document laten legaliseren. De procedure hiervoor is afhankelijk van het soort document.

Legalisatie bij de rechtbank

Wilt u een Nederlands document in het buitenland gebruiken? Als het land waarin u het document wilt gebruiken niet is aangesloten bij het Apostilleverdrag (overheid.nl), moet u het document laten legaliseren. De procedure hiervoor is afhankelijk van het soort document.

Rechtbanken verzorgen de legalisatie van documenten met een handtekening van:

Overheidsdocumenten

Overheidsdocumenten moet u laten legaliseren door het Consulair Dienstencentrum (rijksoverheid.nl) van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Diploma's

Diploma’s moeten worden gelegaliseerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (duo.nl).

Overige documenten

Overige documenten moet u laten legaliseren bij een rechtbank.

 

Voorwaarden legalisatie

Rechtbanken kunnen het document alleen voorzien van een apostille of legalisatie als er een originele handtekening op het document staat én deze handtekening is gedeponeerd in de landelijke handtekeningendatabase. Handtekeningen van medewerkers van de rechtbanken staan alleen in de lokale database. Een apostille voor of legalisatie van een document van een rechtbank kan alleen bij de rechtbank in kwestie worden afgegeven.

 

Legalisatie aanvragen

Alle rechtbanken in Nederland kunnen een document voorzien van een legalisatie, maar niet op alle locaties van deze rechtbanken. Het maakt niet uit waar het document is afgegeven. U kunt de legalisatie zelf aanvragen, maar dit ook door iemand anders laten doen. Hiervoor is geen machtiging nodig.

Handtekeningen van medewerkers van de rechtbanken kunnen niet bij andere rechtbanken worden afgegeven.

Kosten legalisatie

Voor het aanvragen van een legalisatie betaalt u griffierecht. Dit is € 20. U ontvangt de legalisatie nadat de nota is voldaan.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum