Doorlooptijd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUw Situatie > Voogdij > Doorlooptijd

Een voogd krijgt het gezag over minderjarige kinderen na overlijden van één of beide juridische ouders. Of in het geval dat de ouders het gezag (tijdelijk) niet kunnen uitvoeren.

Wilt u iemand als voogd aanwijzen? U kunt dit laten vastleggen in uw testament of in het gezagsregister, digitaal of via een formulier. Bent u als voogd aangewezen of door de rechtbank benoemd? U kunt uw benoeming aanvaarden of weigeren.

Deze procedures vallen onder het burgerlijk recht (civiel recht).

Doorlooptijd

Stel uw vraag over gezag nu ook viaWhatsApp 06 46 27 58 07
Beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur. U kunt binnen 30 minuten een reactie verwachten.
Meer over appen met het Rechtspraak Servicecentrum.

 

Aanwijzen voogd

U ontvangt binnen 2 weken een uittreksel uit het Gezagsregister.

Benoemen voogd na overlijden

Na het overlijden moet de benoemde voogd een bereidverklaring afleggen. Zodra de voogd deze bereidverklaring heeft afgelegd bij de griffie is de procedure geëindigd.

Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen voogdij en gezag?  

Alle kinderen onder de achttien staan in Nederland onder gezag. Dit betekent dat zij nog niet zelf mogen beslissen over veel belangrijke zaken zoals financiën. Degene die het gezag heeft over het kind mag deze beslissingen wel nemen. Meestal zijn dit een of beide ouders. Lees verder..

Welke rechten en plichten heb ik als voogd?

Dat hangt er vanaf of u de enige voogd bent of dat u gezamenlijke voogdij hebt. Bent u de enige voogd? Dan bent u verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind. U hoeft dat niet zelf te doen, het kind kan bijvoorbeeld ook in een pleeggezin verblijven. Lees verder..

Hoe gaat de keuze voor een voogd?

Als ouder zijn er twee mogelijkheden om een voogd aan te wijzen. De eerste mogelijkheid is om de voogd op te laten nemen in het testament. De tweede mogelijkheid om een voogd aan te wijzen is via het gezagsregister. Lees verder..

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon of WhatsApp