Om onbevooroordeeld de mediation in te gaan, begint de mediator meestal zonder voorkennis aan de mediation. Hij kent de achterliggende juridische stukken dus niet.
Onderwerpen eerste bijeenkomst
De eerste bijeenkomst van mediation naast rechtspraak heeft een vast verloop.
Mediationregels en -voorstel
De bijeenkomst begint met het bespreken van de mediationregels en de inhoud van het mediationvoorstel. Vervolgens ondertekenen alle partijen –als zij dat willen– een mediationovereenkomst waarin de afspraken en verplichtingen van alle betrokkenen zijn vastgelegd.
Op te lossen punten en belemmeringen
De mediator inventariseert welke punten moeten worden opgelost en welke factoren de oplossing tot nu toe hebben belemmerd.
Juiste personen aanwezig
De mediator gaat na of de personen die aanwezig zijn de zaak tot een oplossing kunnen brengen en of zij daartoe gemachtigd zijn. Zo niet, dan bespreekt hij met de partijen hoe de juiste personen in de mediation te betrekken zijn.
Belangen in kaart brengen
De mediator brengt alle belangen in kaart, ook de niet-juridische.
Oplossingen zoeken
Als alle belangen in kaart zijn gebracht, zoekt u samen naar oplossingen die zo veel mogelijk tegemoetkomen aan ieders belangen en wensen. Of er tijdens de eerste bijeenkomst nog tijd is om oplossingen te zoeken, verschilt van geval tot geval.
Vervolgafspraken maken
Aan het eind van de bijeenkomst vat de mediator de voortgang samen en maakt u een afspraak voor de volgende bijeenkomst. De mediator kan een verslag van de bijeenkomst maken. Hoeveel bijeenkomsten er nodig zijn, hangt af van de situatie. Veel mediationtrajecten worden binnen 1 tot 3 maanden afgerond.