Laden...

Digitaal beroep rijksbelastingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksReglementen procedures en formulieren > Bestuursrecht > Digitaal beroep rijksbelastingen
U kunt digitaal in beroep gaan in een rijksbelastingzaak. Dat kan voorlopig alleen bij de belastingkamer van de rechtbank Noord-Nederland.

Voordelen digitaal procederen

 • Eenvoudig stukken (documenten) in pdf-formaat uploaden en downloaden.
 • Digitale ontvangstbevestiging na elk (nieuw) ingediend stuk.
 • Tijd- en plaatsonafhankelijk inzicht in uw dossiers.
 • U ontvangt per e-mail een kennisgeving als de rechtbank iets heeft toegevoegd of gewijzigd in het dossier.

Welke zaken digitaal?

Digitaal procederen is mogelijk in beroepszaken over onder andere inkomstenbelasting, loonbelasting, inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Bijdrage Zvw), vennootschapsbelasting, schenk- en erfbelasting, omzetbelasting (btw), motorrijtuigenbelasting, bpm en accijnzen.

Direct indienen beroep

Vertegenwoordigt u als belastingadviseur of rechtsbijstandverlener iemand anders in hoger beroep? Of dient u als bestuurder hoger beroep in voor uw bv of nv of namens een vereniging of stichting? U logt in met eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 3.
 
Als advocaat logt u in met uw advocatenpas.

Let op: kijk als eigenaar van een eenmanszaak, vennoot van een vennootschap onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv) op de pagina Beroep belastingen digitaal.

 

 Digitaal procederen in beroep rijksbelastingen bestaat uit de volgende stappen:

>Alles uitklappen

 • U begint met het maken van een beroepschrift en slaat dat op in pdf/a-formaat. Zet in uw beroepschrift:

  • uw naam en adres
  • waarom u het niet eens bent met de afwijzing van uw bezwaar door de Belastingdienst
  • wat de beslissing volgens u moet zijn
  • de datum
  • uw handtekening

 • U logt in:

  • als belastingadviseur of rechtsbijstandverlener (procesvertegenwoordiger) of als, bestuurder voor uw bv of nv of bestuurder van een vereniging of stichting (procesdeelnemer) met eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau 3);
  • als advocaat met uw advocatenpas.

  Let op: wilt u in beroep als eigenaar van een eenmanszaak, vennoot van een vennootschap onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv)? Kijk op de pagina beroep rijksbelastingen via Mijn Rechtspraak.


  • Kies 'Nieuwe zaak indienen' en vul de gevraagde gegevens in.
  • Upload het beroepschrift.
  • Voeg bijlagen toe:
   • de beslissing van de Belastingdienst op het bezwaar waartegen waartegen u in hoger beroep gaat;
   • als u die heeft: documenten die uw standpunt onderbouwen;
   • als belastingadviseur of rechtsbijstandverlener: een schriftelijke machtiging (pdf, 0 B) waaruit blijkt dat u uw cliënt mag vertegenwoordigen in hoger beroep;
   • als bv, nv, stichting of vereniging: een uittreksel uit het handelsregister (niet ouder dan 1 jaar) waaruit blijkt wie als (uiteindelijk) bevoegd bestuurder beroep mag instellen.

  Klik op de knop Bericht versturen om uw beroepschrift en de bijlagen in te dienen.

  Let op: u kunt alleen pdf/a-documenten uploaden in Mijn Rechtspraak. Een document kan tot 25 MB groot zijn. U kunt meerdere documenten uploaden.

  Indieningsnummer
  Na het indienen ziet u direct een ontvangstbevestiging met datum en tijd van indienen en het indieningsnummer.

  Zaaknummer
  Als het gerechtshof uw beroepschrift in behandeling heeft genomen, krijgt u in Mijn Rechtspraak een bericht met daarin het zaaknummer.

  Griffierecht
  Als de rechtbank uw beroepschrift heeft verwerkt, moet u binnen vier weken daarna griffierecht betalen. U ontvangt per post een uitnodiging om het griffierecht te betalen.


 • Wilt u na het indienen van uw beroepschrift aanvullende documenten indienen of een reactie geven op het verweerschrift? Die verstuurt u als Nieuw bericht via Mijn Rechtspraak. Dit kan tot maximaal 10 dagen vóór de zitting.

  U ontvangt per e-mail een kennisgeving als de rechtbank documenten heeft toegevoegd aan het dossier. Bijvoorbeeld een verzoek om informatie of het verweerschrift van de andere partij.


 • U ontvangt via Mijn Rechtspraak een uitnodiging voor de zitting. Hierin staat wanneer (datum) en waar (locatie of online) de mondelinge behandeling plaatsvindt.


 • De rechtbank doet binnen 6 weken na de zitting een uitspraak. U krijgt bericht als de rechtbank meer tijd nodig heeft. Als de uitspraak in het digitale dossier staat, krijgt u daarover een kennisgeving.


 • Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter? U kunt digitaal hoger beroep indienen bij het gerechtshof dat in de uitspraak vermeld staat. Dat doet u door een nieuwe zaak in te dienen in Mijn Rechtspraak. Ook de Belastingdienst kan in hoger beroep gaan. Als dat zo is, dan krijgt u daarover een kennisgeving.

Komt u of uw cliënt door de beslissing van de Belastingdienst direct in de problemen? U kunt de rechtbank vragen om een snelle beslissing, een voorlopige voorziening. Dat verzoek kunt u ook als Nieuw bericht indienen via Mijn Rechtspraak.

 

Digitale toegang bestuursrecht en civiel recht

De maatschappij digitaliseert steeds meer. In die ontwikkeling gaat de Rechtspraak mee. De komende jaren biedt de Rechtspraak partijen in steeds meer bestuursrechtelijke en civiele zaken digitale toegang tot de rechter (pdf, 145,3 KB). Zo worden procedures sneller en toegankelijker.

Pilot digitaal beroep rijksbelastingzaken

Vanaf 13 februari 2023 kunt u via Mijn Rechtspraak digitaal procederen in beroep bij de rechtbank Noord-Nederland over een besluit van de Belastingdienst op uw bezwaar (rijksbelasting). Verloopt deze pilot goed, dan kan dit in de zomer 2023 bij alle rechtbanken.

 

Vraag en antwoord

Welke browser kan ik gebruiken?

U kunt werken met: een actuele versie van een browser zoals Google Chrome, Edge, Firefox of Safari (niet: Microsoft Internet Explorer, Microsoft Edge Legacy). U heeft de nieuwste versie van deze browser nodig om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken. Het kan voorkomen dat een bepaalde browser in combinatie met lokale instellingen problemen veroorzaakt. Het advies is dan een andere browser te proberen of de software van uw browser bij te werken naar een hogere versie.

Welke documenten kan ik uploaden?

U kunt alleen pdf/a-documenten uploaden in Mijn Rechtspraak-Beslagrekesten. Een document kan tot 25 MB groot zijn. Zorg dat er geen diakritische tekens (accenten en symbolen) in de namen van de documenten staan, anders lukt het uploaden van deze documenten niet.

Moet ik stukken een voor een uploaden of kan ik ze in 1 pdf aanleveren?

De stukken moet u als afzonderlijke pdf/a-bestanden uploaden. Geef de bestanden een duidelijk naam en de producties een doorlopende nummering.

 

 


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

volg ons op instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon of WhatsApp

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Lees meer over contact via WhatsApp