Modernisering rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Voor advocaten en juristen > Modernisering Rechtspraak (KEI)

Verplicht digitaal procederen van start

Digitaal procederen

Digitalisering van procedures maakt de rechtspraak begrijpelijker en sneller. In het digitaal dossier kunnen partijen steeds zien wat de stand van zaken is. Digitaal procederen wordt de komende jaren verplicht voor juridische professionals.

Modernisering per rechtsgebied


Planning

 1. December 2014: 
  digitaal toezicht faillissementen Genomen stap
 2. Maart 2016:
  pilot digitaal toezicht bewindGenomen stap
 3. 12 juni 2017:
  verplicht digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken bij alle rechtbankenTe nemen stap
 4. 1 september 2017:
  civiele vorderingsprocedure verplicht digitaal bij rechtbanken Gelderland en Midden-NederlandTe nemen stap
 5. 6 november 2017:
  digitaal toezicht bewind bij alle rechtbankenTe nemen stap
 6. 2e kwartaal 2018:
  pilot digitaal toezicht WSNPTe nemen stap
 7. Te nemen stap

Mijn Rechtspraak

Mijn Rechtspraak is het beveiligde webportaal van de Rechtspraak. Hier kunt u een nieuwe zaak starten, verweer voeren, communiceren met de rechtbank en de uitspraak bekijken. U logt in met een veilige methode.

Aansluitpunt Rechtspraak

Professionele partijen die vaak contact hebben met de gerechten kunnen gebruikmaken van het Aansluitpunt Rechtspraak. Met deze systeemkoppeling wisselen ketenpartijen zoals advocaten, deurwaarders, verzekeraars, bewindvoerders of bestuursorganen geautomatiseerd gegevens uit met de rechtspraak.

Nieuws over de modernisering (KEI) - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws over de modernisering (KEI)

 

 

Dag van de Rechtspraak: computer vs rechter27-9-2017 22:00:00Het is vandaag de Dag van de Rechtspraak. Een dag in het teken van de toekomst. De Rechtspraak vraagt zich af: kan een computer een uitspraak van de rechter voorspellen? Tijd voor een experiment. <p>Het is vandaag de <a href="/Uitspraken-en-nieuws/Themas/rechter-van-de-toekomst">Dag van de Rechtspraak</a>. Een dag in het teken van de toekomst. We leven in een tijd waar <em>big data</em>, <em>machine learning </em>en kunstmatige intelligentie de overstap maken van sciencefiction naar de werkelijkheid. De Rechtspraak vraagt zich af: Kan een computer een uitspraak van de rechter voorspellen? Tijd voor een experiment.</p>
Prinsjesdag brengt geen verrassingen, bal ligt bij nieuw kabinet18-9-2017 22:00:00De uitdagingen op het gebied van rechtspraak - bijvoorbeeld bij hoe deze maatschappelijk nog effectiever te maken - liggen bij het nieuwe kabinet, vindt Frits Bakker (voorzitter Raad voor de rechtspraak).<p>De vandaag verschenen <a href="https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/miljoenennota-rijksbegroting-en-troonrede">Miljoenennota en bijbehorende Rijksbegroting</a> (rijksoverheid.nl) zijn voor de Rechtspraak – zoals verwacht – inhoudelijk niet verrassend. ‘Het is duidelijk dat de uitdagingen op het gebied van rechtspraak liggen bij het nieuwe kabinet. Met het toekomstige regeerakkoord kunnen daarover spijkers met koppen worden geslagen’, reageert Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. </p>
‘Het vertrouwen in de rechtspraak is toegenomen’17-9-2017 22:00:00<p>Jiyoung Lee, rechter in het Zuid-Koreaanse arrondissement Suwon, houdt tijdens de <a href="/Uitspraken-en-nieuws/Themas/rechter-van-de-toekomst">Dag van de Rechtspraak</a> op 28 september in TivoliVredenburg Utrecht een presentatie over de ontwikkelde digitale rechtspraak in haar moederland: ‘Snelheid gaat niet ten koste van de kwaliteit. We kunnen ons nu juist veel beter richten op de waardevolle en inhoudelijke zaken.’</p>

Programma Kwaliteit en Innovatie

15.683
faillissementszaken

14.075
asiel- en bewaringszaken

100
civiele vorderingszaken

Toegankelijk en begrijpelijk

De Rechtspraak wil toegankelijk en begrijpelijk zijn voor rechtzoekenden en alle andere betrokken partijen. Het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) zorgt ervoor dat procedures sneller, eenvoudiger en toegankelijker worden.

Verbeteringen

Als gebruiker van Mijn Rechtspraak heeft u waardevolle kennis voor de verbetering van onze digitale systemen. Uw vragen, opmerkingen en tips kunt u doorgeven aan het Rechtspraak Servicecentrum.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum