Modernisering rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Voor advocaten en juristen > Modernisering Rechtspraak (KEI)

Verplicht digitaal procederen van start.

 • 12 juni 2017: verplicht digitaal procederen asiel en bewaring
 • 1 september 2017: verplicht digitaal procederen civiele vorderingsprocedure bij rechtbank Gelderland en rechtbank Midden-Nederland.

 

Kwaliteit en innovatie

De Rechtspraak wil toegankelijk en begrijpelijk zijn voor rechtzoekenden en alle andere betrokken partijen. Het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) zorgt ervoor dat procedures sneller, eenvoudiger en toegankelijker worden.

Mijn Rechtspraak

Het beveiligde webportaal Mijn Rechtspraak geeft u toegang om digitaal te procederen. Dankzij het digitale dossier in Mijn Rechtspraak kunt u snel, veilig en gemakkelijk stukken raadplegen en uitwisselen. Van de start van de procedure tot de uitspraak.

Meer over de stappen in de digitale procedure

Aansluitpunt Rechtspraak

Professionele partijen die vaak contact hebben met de gerechten kunnen gebruikmaken van het Aansluitpunt Rechtspraak. Met deze systeemkoppeling kunnen ketenpartijen zoals advocaten, deurwaarders, verzekeraars, bewindvoerders of bestuursorganen geautomatiseerd gegevens uitwisselen met de rechtspraak. Het Aansluitpunt voor de civiele vorderingsprocedure is per 15 mei 2017 beschikbaar.

Meer over het Aansluitpunt Rechtspraak

Digitaal procederen

Wat betekent digitaal procederen voor juridische professionals? Bekijk de video voor een korte impressie.

 

Stand van zaken en planning modernisering

De Rechtspraak ontwikkelt de digitale systemen stap voor stap. Voordat digitaal procederen in een bepaald type zaak landelijk wordt ingevoerd, houden 1 of 2 gerechten een pilot. Dat betekent: wettelijk verplicht digitaal procederen bij deze gerechten voor dit type zaak.

 1. December 2014: 
  digitaal toezicht faillissementen Genomen stap
 2. April 2015: 
  vrijwillig digitaal procederen asiel en bewaring Genomen stap
 3. Maart 2016:
  pilot digitaal toezicht bewindGenomen stap
 4. 12 juni 2017:
  verplicht digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken bij alle rechtbankenTe nemen stap
 5. 1 september 2017:
  pilot civiele vorderingsprocedureTe nemen stap
 6. 2e kwartaal 2018:
  pilot digitaal toezicht WSNPTe nemen stap
 7. Te nemen stap

Actueel

Als professional kunt u nu al via Mijn Rechtspraak procederen en communiceren in:

 

Modernisering per rechtsgebied

 
 

 

Civiel recht

Het civiel recht krijgt een vereenvoudigde basisprocedure. Bovendien gaan professioneel gemachtigden en formele rechtspersonen in steeds meer zaken verplicht digitaal procederen.

Bestuursrecht

De procedures in het bestuursrecht worden eenvoudiger, sneller en toegankelijker. Zowel in eerste aanleg als in hoger beroep. Op den duur zijn professioneel gemachtigden, formele rechtspersonen en bestuursorganen verplicht om digitaal te procederen.

 

Strafrecht

Bij de modernisering van het strafrecht zijn meer partijen betrokken: politie, Openbaar Ministerie, Rechtspraak, gevangeniswezen en reclassering. Zij stemmen de digitale systemen op elkaar af om een complete digitale documentenstroom te realiseren.

Toezicht

De rechter houdt toezicht op het werk van de curator of de bewindvoerder bij faillissementen, schuldsanering en beschermingsbewind. Dit toezicht voert de rechter steeds meer online uit.

 

 

Digitaal procederen stap voor stap

Via Mijn Rechtspraak krijgt u toegang tot het beveiligde webportaal van de Rechtspraak. Hier kunt u een nieuwe zaak starten, verweer voeren, communiceren met de rechtbank en de uitspraak bekijken.

 

 

Nieuws - Wereldbol  Nieuws

 

 

Verplicht digitaal procederen: 3x zoveel zaken digitaal ingediend22-6-2017 22:00:00<p>Nu vreemdelingenadvocaten <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Start-verplicht-digitaal-procederen-in-asiel--en-bewaringzaken.aspx"> verplicht digitaal moeten procederen</a> in asiel- en bewaringzaken worden per dag 3 keer zoveel zaken via de computer ingediend als in de periode daarvoor.</p>
Start verplicht digitaal procederen in asiel- en bewaringzaken11-6-2017 22:00:00Vanaf vandaag, 12 juni 2017, is het voor juridische professionals verplicht digitaal te procederen in asiel en bewaringzaken. <p>Vanaf vandaag (12 juni 2017) moeten vreemdelingenadvocaten digitaal procederen in asiel- en bewaringzaken. Dat betekent dat ze als ze een rechtszaak starten, digitaal stukken moeten indienen. Gedurende de rechtszaak verrichten ze de proceshandelingen in een digitaal dossier. Dit levert veel tijdwinst en gemak op.</p>
Digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken officieel van start11-6-2017 22:00:00<p>Voorzitter Bakker van de Raad voor de rechtspraak en minister Blok van Veiligheid en Justitie hebben vandaag het formele startsein gegeven voor verplicht digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken. Zij deden dit tijdens een bijeenkomst in het Paleis van Justitie in Den Haag. Zie ook <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Start-verplicht-digitaal-procederen-in-asiel--en-bewaringzaken.aspx">een filmpje</a> over de voordelen van digitaal procederen.</p>

 

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum