KEI: modernisering rechtspraak - digitaal procederen en communiceren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksVoor advocaten en juristen > Modernisering Rechtspraak (KEI) > KEI: modernisering rechtspraak - digitaal procederen en communiceren

Eenvoudiger en toegankelijker

De minister van Rechtsbescherming en de Raad voor de rechtspraak moderniseren de rechtspraak. In het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) wordt het bestuursprocesrecht en het burgerlijk procesrecht (civiel recht) vereenvoudigd en gedigitaliseerd.

>Alles uitklappen

Digitalisering in fasen

De Rechtspraak ontwikkelt de digitale systemen in fasen. Om risico’s zo klein mogelijk te houden, wordt de volgende stap pas gezet als de techniek zich in de praktijk bewezen heeft.

>Alles uitklappen
  • Voor de ontwikkeling van de digitale systemen gebruikt de Rechtspraak de scrum agile-methode. Die methode houdt in dat steeds kleine stukken worden ontwikkeld. Daarbij denken mensen van de inhoud mee: rechters, juridisch medewerkers en administratiemedewerkers. Op basis van inzichten uit de praktijk wordt de volgende stap gezet.

    Zowel rechtspraakmedewerkers als externe gebruikers testen regelmatig een nieuw onderdeel voor Mijn Rechtspraak. Op basis van de uitkomsten van deze testen passen de systeembouwers het ontwerp aan.

    Bekijk de meest recente verbeteringen van Mijn Rechtspraak.

  • Ook de invoering van de digitale systemen verloopt in fasen. Welke fasen dat zijn, overlegt de Rechtspraak met in- en externe gebruikers en kan per procedure verschillen. Zo zijn curatoren geleidelijk overgestapt op het digitale systeem. Vreemdelingenadvocaten hebben ruim de tijd gehad om op vrijwillige basis digitaal te procederen in asiel- en bewaringszaken. Verplicht digitaal procederen in de nieuwe digitale vorderingsprocedure is gestart met een pilot bij de rechtbank Gelderland en de rechtbank Midden-Nederland. De definitieve stap naar landelijk verplicht digitaal procederen wordt pas gezet als het systeem goed werkt. De Minister van Rechtsbescherming neemt een besluit over landelijke invoering.

    Bekijk de planning invoering digitale procedures (pdf, 93,6 KB)

    Toegankelijke tekst voor mensen met een visuele beperking van Planning invoering digitale procedures (pdf, 123,4 KB)

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum