Laden...

Nieuws

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina vindt u altijd de laatste informatie. Heeft u nog vragen, bel dan uw advocaat of rechtshulpverlener. Als u die niet heeft, bel dan de rechtbank, het gerechtshof of het bijzondere college dat uw zaak behandelt of het Rechtspraak Servicecentrum.

Nieuws

De Rechtspraak en het coronavirus

In navolging van de aangescherpte coronamaatregelen door de rijksoverheid, gelden ook bij de Rechtspraak maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo is het sinds maandag 8 november 2021 weer verplicht een mondkapje te dragen in de publieke ruimtes van de gerechtsgebouwen. Het is niet nodig om een coronatoegangsbewijs te laten zien. 

Aanmelden

Ook wordt de anderhalvemeternorm weer gehanteerd. Hierdoor wordt de beschikbare ruimte in bijvoorbeeld zittingzalen beperkt, daarom is het noodzakelijk dat pers en publiek zich vooraf aanmelden als zij een rechtszaak bij willen wonen. Publiek moet zich sinds 8 november aanmelden via dit aanmeldformulier. Journalisten melden zich bij de afdeling communicatie van het desbetreffende gerecht

Neem bij vragen hierover contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzondere college waar de rechtszaak behandeld wordt. Meer informatie vindt u op deze pagina.

Tijdelijke regelingen

Er is een tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak, waarin staat hoe de rechtbanken en gerechtshoven omgaan met rechtszaken in verband met het coronavirus.

Voor een aantal rechtsgebieden zijn er tijdelijke regelingen vastgesteld. Daarnaast is er voor enkele rechtsgebieden extra informatie beschikbaar.

 

 

Online zittingen

Rechtszaken die online plaatsvinden, worden op afstand en met digitale mogelijkheden uitgevoerd. U ontvangt een uitnodiging voor een online zitting of overleg per e-mail.

Veilig Mailen

Processtukken en berichten die u normaal per post of fax verstuurt, kunt u nu via Veilig Mailen versturen. Dit maakt de tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling mogelijk.

 

 Veelgestelde vragen

>Alles uitklappen
  • Ja, als u opgeroepen bent voor de behandeling van een rechtszaak is het van belang dat u naar het gerechtsgebouw komt. 

    Sinds maandag 8 november 2021 moeten pers en publiek zich weer vooraf aanmelden als zij een rechtszaak willen bijwonen. Het is niet nodig om een coronatoegangsbewijs te laten zien. Met belangstellenden die begin volgende week bij een al ingeplande rechtszaak aanwezig willen zijn, wordt coulant omgegaan. Neem bij vragen hierover contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzondere college waar de rechtszaak behandeld wordt.

  • Ja, de verplichting een mondkapje te dragen geldt voor alle publieke ruimten van de gerechtsgebouwen voor personen van 13 jaar en ouder. Bezoekers wordt gevraagd om een eigen mondkapje mee te nemen. In de zittingszaal hoeft geen mondkapje te worden gedragen. Als iemand daar zijn of haar plaats heeft ingenomen, kan het mondkapje af. Zodra iemand zijn plaats weer verlaat, bijvoorbeeld omdat de zitting wordt geschorst of ten einde is, moet weer een mondkapje worden gedragen. Het is voor advocaten toegestaan om zonder mondkapje te pleiten.

  • Nee, de Rechtspraak valt niet onder de door het kabinet genoemde onderdelen (horeca, evenementen, kunst en cultuur) van onze samenleving waarvoor een coronatoegangsbewijs verplicht is.

  • Ja, onze gebouwen zijn dan geopend. Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland, dus ook na 17 uur blijven gerechtsgebouwen toegankelijk voor rechtzoekenden en juridisch professionals.

  • Als u – bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen – niet in staat bent uw zitting fysiek bij te wonen, wordt in overleg met het gerecht gezocht naar een passende oplossing, zoals een (deels) digitale zitting.

  • Dit is niet wettelijk verplicht, maar wel wenselijk. Hoewel het Kostuumbesluit alleen van toepassing is op verrichtingen binnen een gerechtsgebouw, is een online zitting wel een zitting is in de zin van de wet. Het dragen van een toga heeft ook bij zo’n zitting een duidelijke functie. Daarom is het dragen van een toga tijdens een online zitting wenselijk maar niet verplicht (tenzij in een zaak (voorafgaand) anders afgesproken).

  • U kan bij het desbetreffende gerecht informeren of er leentoga’s beschikbaar worden gesteld. In ieder geval is aan rechters gevraagd coulant om te gaan met advocaten die als gevolg van het eventueel niet uitlenen van toga’s, zonder toga op zitting verschijnen.

  • Slachtoffers die als benadeelde partij betrokken zijn bij een rechtszaak, hoeven zich niet aan te melden. Zij hebben een uitnodiging voor de zitting van het Openbaar Ministerie ontvangen met een kennisgeving benadeelde partij. Neem deze mee als u naar de rechtbank of het gerechtshof gaat. Slachtoffers die niet als benadeelde partij betrokken zijn, moeten zich aanmelden via het aanmeldformulier.


Coronanieuws vanuit de Rechtspraak (algemeen) - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Coronanieuws vanuit de Rechtspraak (algemeen)

 

 

Update Rechtspraak over nieuwe coronamaatregelen kabinetUpdate Rechtspraak over nieuwe coronamaatregelen kabinethttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Update-Rechtspraak-over-nieuwe-coronamaatregelen-kabinet.aspxDen Haag16-1-2022 23:00:00De nieuwe coronamaatregelen van de Rijksoverheid zijn niet van invloed op de doorgang van rechtszaken. Indien noodzakelijk kan rechter besluiten een geplande fysieke zitting toch online te behandelen.De sinds zaterdag geldende aanpassingen van de coronamaatregelen van de Rijksoverheid zijn niet van invloed op de doorgang van rechtszaken. Rechtszaken gaan zoveel mogelijk door. Wel kan het zo zijn dat een zitting op het laatste moment niet fysiek kan plaatsvinden, bijvoorbeeld door besmettingen bij betrokkenen. De rechter kan dan besluiten de zaak in een online zitting te behandelen. Mocht dat geval zijn, dan ontvangen betrokkenen hierover direct bericht van het betreffende gerecht.
Lockdown niet van invloed op doorgang rechtszakenLockdown niet van invloed op doorgang rechtszakenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Lockdown-niet-van-invloed-op-doorgang-rechtszaken.aspxDen Haag18-12-2021 23:00:00De vanaf vandaag geldende aanvullende maatregelen van de rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. <p>De vanaf vandaag geldende aanvullende maatregelen van de rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland, gerechtsgebouwen blijven toegankelijk.<br></p>
Nieuwe coronamaatregelen niet van invloed op doorgang rechtszakenNieuwe coronamaatregelen niet van invloed op doorgang rechtszakenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Nieuwe-coronamaatregelen-niet-van-invloed-op-doorgang-rechtszaken.aspxDen Haag27-11-2021 23:00:00De aanvullende maatregelen van de rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. Ook na 17 uur blijven gerechtsgebouwen toegankelijk voor rechtzoekenden en juridisch professionals.<p>De aanvullende maatregelen van de rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland, dus ook na 17 uur blijven gerechtsgebouwen toegankelijk voor rechtzoekenden en juridisch professionals. Alle gebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht. Mondkapjes zijn in de publieke ruimtes verplicht. Er hoeft geen coronatoegangsbewijs te worden getoond.</p>

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.