Laden...

Nieuws

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina vindt u altijd de laatste informatie. Heeft u nog vragen, bel dan uw advocaat of rechtshulpverlener. Als u die niet heeft, bel dan de rechtbank, het gerechtshof of het bijzondere college dat uw zaak behandelt of het Rechtspraak Servicecentrum.

Nieuws

 

De Rechtspraak en het coronavirus

De Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland, rechtszaken gaan door, alle gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht. Het is belangrijk dat u naar een zitting komt als u daarvoor uitgenodigd bent.

Alleen als u – bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen – niet in staat bent uw zitting fysiek bij te wonen, neemt u contact op met de rechtbank, het hof of het bijzondere college dat uw zaak behandelt. Er wordt dan samen met het gerecht gezocht naar een passende oplossing, zoals een (deels) digitale zitting.

Mondkapje

U bent verplicht in de publieke ruimten van de rechtbank een mondkapje te dragen. Neem een eigen mondkapje mee. In de zittingszalen hoeft u als u zit geen mondkapje te dragen.

Avondklok

Vanaf 28 april 2021 is er geen avondklok meer.

Tijdelijke regelingen

Er is een tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak, waarin staat hoe de rechtbanken en gerechtshoven omgaan met rechtszaken in verband met het coronavirus.

Voor een aantal rechtsgebieden zijn er tijdelijke regelingen vastgesteld. Daarnaast is er voor enkele rechtsgebieden extra informatie beschikbaar.   

 

 

Fysieke zittingen

Alle rechtszaken gaan in principe door. Het is belangrijk dat u naar een zitting komt als u daarvoor uitgenodigd bent. U heeft hierover dan een brief ontvangen van de Rechtspraak.

Online zittingen

Rechtszaken die online plaatsvinden, worden op afstand en met digitale mogelijkheden uitgevoerd. U ontvangt een uitnodiging voor een online zitting of overleg per e-mail.

Veilig Mailen

Processtukken en berichten die u normaal per post of fax verstuurt, kunt u nu via Veilig Mailen versturen. Dit maakt de tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling mogelijk.

 

 Veelgestelde vragen

>Alles uitklappen
 • Ja, als u opgeroepen bent voor de behandeling van een rechtszaak is het van belang dat u naar het gerechtsgebouw komt. Rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges zijn open en behandelen gewoon rechtszaken. Alle gebouwen zijn ingericht volgens de 1,5-meternorm. De maatregelen die de Rijksoverheid op 14 december heeft aangekondigd, hebben geen extra gevolgen voor rechtszaken.

 • Belangstellende kunnen zittingen na aanmelding in beperkte mate bijwonen. Wel moet men zich vooraf melden, zodat rekening kan worden gehouden met de coronamaatregelen beperkte capaciteit in het gebouw. Toegang is alleen mogelijk door het tonen van een e-mailbevestiging van de reservering.

  Omdat het maximum aantal bezoekers afhankelijk is van de capaciteit en inrichting van het gebouw, zullen er verschillen zijn tussen de gerechtsgebouwen. Procespartijen krijgen voorrang bij beperkte ruimte, gevolgd door de pers. De ruimte binnen het gebouw die dan nog beschikbaar is, is bestemd voor belangstellend publiek. Om de openbaarheid te garanderen blijven we daarnaast inzetten op het verzorgen van livestreams en het publiceren van zoveel mogelijk uitspraken. Groepsbezoeken zijn nog niet mogelijk.

  Om als belangstellende bij een zitting aanwezig te kunnen zijn moet – uiterlijk 2 werkdagen van tevoren - een reservering worden gemaakt bij het desbetreffende gerecht. Dat kan via dit aanmeldformulier.

  Uw gegevens worden 14 dagen bewaard. Deze worden bij een uitbraak van het COVID-19 virus binnen het gerecht gedeeld met de GGD voor het uitvoeren van bron- en contactonderzoek.

 • Houd u dan deze website in de gaten. Iedere rechtbank, gerechtshof of bijzonder college communiceert zo duidelijk mogelijk welke zaken doorgang vinden. Bent u betrokken bij een online zitting of overleg? Op de pagina Online zittingen en overleggen leest u wat u daarvoor moet doen en nodig heeft. Veel zaken worden fysiek in de rechtszaal behandeld. Als in uw zaak een mondelinge behandeling plaatsvindt, hoort u of heeft u van de rechtbank of het gerechtshof gehoord wanneer en hoe (via telefonische beeldverbinding of met uw fysieke aanwezigheid) deze wordt gehouden. Twijfelt u of uw zitting doorgaat? Neem dan contact op met uw advocaat of juridisch adviseur.

 • Dit is niet wettelijk verplicht, maar wel wenselijk. Hoewel het Kostuumbesluit alleen van toepassing is op verrichtingen binnen een gerechtsgebouw, is een online zitting wel een zitting is in de zin van de wet. Het dragen van een toga heeft ook bij zo’n zitting een duidelijke functie. Daarom is het dragen van een toga tijdens een online zitting wenselijk maar niet verplicht (tenzij in een zaak (voorafgaand) anders afgesproken).

 • Nee, de komende tijd worden geen toga’s of befjes uitgeleend vanwege besmettingsgevaar. Aan rechters is gevraagd coulant om te gaan met advocaten die als gevolg hiervan zonder toga op zitting verschijnen.

 • Dat is in sommige gevallen mogelijk. Neem daarvoor contact op met de afdeling Communicatie van het GerechtRechtsprekende instantie. Bijvoorbeeld: rechtbank, gerechtshof, Centrale Raad van Beroep, College van Beroep voor het bedrijfsleven, Afdeling bestuur van de Raad van State, Hoge Raad. waar de zitting wordt gehouden.

  Het aantal journalisten dat in een zittingszaal aanwezig kan zijn, wordt bepaald door de anderhalve-meter-afstand-norm. Het maximale aantal journalisten verschilt daardoor per zittingszaal.

  Waar nodig worden livestreams ingezet. Er worden honderden uitspraken extra gepubliceerd op rechtspraak.nl.

 • Sinds 1 december 2020 bent u verplicht om in de publieke ruimten van de gerechtsgebouwen een mondkapje te dragen. Denk bijvoorbeeld aan de hal, de wachtruimten, gangen, liften en trappenhuizen. Neem een eigen mondkapje mee. In de zittingszalen hoeft u als u zit geen mondkapje te dragen.

 • Ja, dit is een noodzakelijke reis.

 • Nee, het kabinet heeft iedereen opgeroepen alleen gebruik te maken van het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen.

 • Alleen als u – bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen – niet in staat bent uw zitting fysiek bij te wonen, wordt in overleg met het gerecht gezocht naar een passende oplossing, zoals een (deels) digitale zitting.

 • De Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland. Ook in deze uitzonderlijke tijden moeten mensen toegang tot de rechter te hebben. Alle gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht, waardoor rechtszaken op verantwoorde wijze door kunnen gaan.


Coronanieuws vanuit de Rechtspraak (algemeen) - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Coronanieuws vanuit de Rechtspraak (algemeen)

 

 

5 vragen en antwoorden over de avondklok-zaak5 vragen en antwoorden over de avondklok-zaakhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Vragen-en-antwoorden-over-de-avondklok-zaak.aspxDen Haag17-2-2021 23:00:00De rechtszaak over de avondklok is volop in het nieuws. Heel veel mensen volgen de ontwikkelingen en hebben vragen over verschillende onderwerpen die rondom deze zaak voorbij zijn gekomen. 5 van die vragen worden hieronder beantwoord.<p><strong><span>De rechtszaak over de avondklok is volop in het nieuws. Heel veel mensen volgen de ontwikkelingen en hebben vragen over verschillende onderwerpen die rondom deze zaak voorbij zijn gekomen. 5 van die vragen worden hieronder beantwoord.<span> <br></span></span></strong></p>
Circa 70 procent corona-achterstanden strafrecht weggewerktCirca 70 procent corona-achterstanden strafrecht weggewerkthttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Circa-70-procent-corona-achterstanden-strafrecht-weggewerkt.aspxDen Haag11-2-2021 23:00:00Van de 16.000 misdrijfzaken die in maart, april en mei noodgedwongen moesten worden uitgesteld vanwege de coronacrisis, is inmiddels zo’n 70 procent afgehandeld.<p>Van de 16.000 misdrijfzaken die in maart, april en mei noodgedwongen moesten worden uitgesteld vanwege de coronacrisis, is inmiddels zo'n 70 procent afgehandeld. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. De verwachting is dat de corona-achterstand in het strafrecht uiterlijk eind 2021 volledig is weggewerkt.</p>
Avondklok heeft beperkte invloed op de RechtspraakAvondklok heeft beperkte invloed op de Rechtspraakhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Invloed-avondklok-op-rechtspraak.aspxDen Haag21-1-2021 23:00:00De door het kabinet aangekondigde avondklok heeft beperkte invloed op rechtspraak. De avondklok gaat in op 23 januari 2021 en geldt van 21.00 tot 04.30 uur. In een gering aantal rechtszaken is rond dat tijdstip nog zitting.<p>De door het kabinet aangekondigde avondklok heeft beperkte invloed op de Rechtspraak. De avondklok gaat in op 23 januari 2021 en geldt van 21.00 tot 04.30 uur. In een gering aantal rechtszaken is rond dat tijdstip nog zitting. Rechtzoekenden en professionals die daarbij aanwezig moeten zijn, vallen onder de <a href="https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/regels-avondklok">uitzonderingen</a> (rijksoverheid.nl) die het kabinet heeft opgesteld. De Rechtspraak benadrukt dat het belangrijk is dat mensen naar een zitting komen als ze hiervoor uitgenodigd zijn.</p>

Coronanieuws vanuit de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Coronanieuws vanuit de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges

 

 

Opnieuw cel- en taakstraffen voor coronarellen MuseumpleinOpnieuw cel- en taakstraffen voor coronarellen Museumpleinhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Opnieuw-cel--en-taakstraffen-voor-coronarellen-Museumplein.aspxAmsterdam11-5-2021 22:00:00Twee mannen van 24 en 31 jaar zijn in hoger beroep veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam die op zondag 24 januari 2021 eindigde in rellen.<p>Twee mannen van 24 en 31 jaar zijn in hoger beroep veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam die op zondag 24 januari 2021 eindigde in rellen. De oudste verdachte kreeg hiervoor 8 weken cel, waarvan 5 voorwaardelijk, en 60 uur taakstraf. De andere verdachte kreeg 8 weken cel, waarvan 6 voorwaardelijk, en 60 uur taakstraf. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. <br>De eis van de van het OM was 3 maanden onvoorwaardelijk voor beide verdachten. De politierechter legde eerder soortgelijke, maar lagere straffen op. </p>
Zittingsrooster rechtbank Limburg week 20 (17 – 21 mei 2021)Zittingsrooster rechtbank Limburg week 20 (17 – 21 mei 2021)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Limburg/Nieuws/Paginas/COVID-19-zittingen-week-20-2021.aspxMaastricht11-5-2021 22:00:00Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. <p><span>Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. </span><br></p>
Rechter stelt coronamaatregelen niet buiten werkingRechter stelt coronamaatregelen niet buiten werkinghttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Rechter-stelt-coronamaatregelen-niet-buiten-werking.aspxDen Haag9-5-2021 22:00:00<p>De rechter heeft vandaag in een kort geding de coronamaatregelen niet buiten werking gesteld, zoals door onder meer Stichting Viruswaarheid was gevorderd. Het kort geding ging oorspronkelijk over de avondklok, maar de rechter heeft toegestaan dat de zaak, na afschaffing van de avondklok, werd uitgebreid naar alle nog bestaande maatregelen. Eisers hadden dat verzocht onder verwijzing naar de dagvaarding, waarin zij het hele wettelijke systeem al ter discussie hadden gesteld. <br></p><p>De rechter verwijst naar de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag van 26 februari 2021 (<a title="ECLI:NL:GHDHA:2021:285" href="http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHDHA:2021:285">ECLI:NL:GHDHA:2021:285</a>). Dat was een zaak tussen dezelfde partijen, die ging over de avondklok. Het hof heeft daarin al een oordeel gegeven over diverse argumenten, die eisers in dit kort geding opnieuw aanvoeren. De rechter ziet geen ruimte om daar nu anders over te oordelen en gaat dus niet mee in die argumentatie.</p>
Bedrijf uit Emmeloord mag na experiment met corona-urenbank loon stakende werknemers niet inhoudenBedrijf uit Emmeloord mag na experiment met corona-urenbank loon stakende werknemers niet inhoudenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Midden-Nederland/Nieuws/Paginas/Een-bedrijf-uit-Emmeloord-dat-officiele-waarschuwingen-uitdeelde-aan-haar-personeel-omdat-zij-staakten-moet-die-waarschuwin.aspxLelystad6-5-2021 22:00:00Een bedrijf uit Emmeloord dat officiële waarschuwingen uitdeelde aan haar personeel omdat zij staakten moet die waarschuwingen uit het personeelsdossier halen.<p>nEen bedrijf uit Emmeloord dat officiële waarschuwingen uitdeelde aan zijn personeel omdat zij staakten moet die waarschuwingen uit het personeelsdossier halen. Ook mag het bedrijf geen loon inhouden omdat medewerkers de afgelopen tijd gestaakt hebben. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald.</p>
Zittingsrooster rechtbank Rotterdam week 19 (10 t/m 12 mei 2021)Zittingsrooster rechtbank Rotterdam week 19 (10 t/m 12 mei 2021)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Zittingsrooster-rechtbank-Rotterdam-week-19-10-tm-12-mei-2021.aspxRotterdam5-5-2021 22:00:00<p><strong>Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. </strong><br><br></p>
Zittingsrooster rechtbank Limburg week 19 (10 – 14 mei 2021)Zittingsrooster rechtbank Limburg week 19 (10 – 14 mei 2021)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Limburg/Nieuws/Paginas/COVID-19-zittingen-week-19-2021.aspxMaastricht5-5-2021 22:00:00Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. <p>Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. De rechtbank is gesloten op donderdag 13 mei (Hemelvaart) en vrijdag 14 mei. <br></p>
10 maanden cel voor 'avondklokrellen' in 's-Hertogenbosch10 maanden cel voor 'avondklokrellen' in 's-Hertogenboschhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/10-maanden-cel-voor-avondklokrellen-in-sHertogenbosch-.aspx's-Hertogenbosch28-4-2021 22:00:00<p>De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 26-jarige man uit 's-Hertogenbosch veroordeeld voor openlijk geweld en het plunderen en vernielen van een supermarkt bij rellen in zijn woonplaats. Hij krijgt een celstraf van 10 maanden en moet schadevergoedingen betalen van ruim 45.000 euro.<br></p>
Zittingsrooster rechtbank Limburg week 18 (3 – 7 mei 2021)Zittingsrooster rechtbank Limburg week 18 (3 – 7 mei 2021)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Limburg/Nieuws/Paginas/COVID-19-zittingen-week-18-2021.aspxMaastricht28-4-2021 22:00:00Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. <p>Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. De rechtbank is gesloten op woensdag 5 mei, Bevrijdingsdag. <br></p>


 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.