Laden...

Nieuws

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina vindt u altijd de laatste informatie. Heeft u nog vragen, bel dan uw advocaat of rechtshulpverlener. Als u die niet heeft, bel dan de rechtbank, het gerechtshof of het bijzondere college dat uw zaak behandelt of het Rechtspraak Servicecentrum.

Nieuws

 

De Rechtspraak en het coronavirus

De Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland, rechtszaken gaan door, alle gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht. Het is belangrijk dat u naar een zitting komt als u daarvoor uitgenodigd bent.

Alleen als u – bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen – niet in staat bent uw zitting fysiek bij te wonen, neemt u contact op met de rechtbank, het hof of het bijzondere college dat uw zaak behandelt. Er wordt dan samen met het gerecht gezocht naar een passende oplossing, zoals een (deels) digitale zitting.

Mondkapje

U bent verplicht in de publieke ruimten van de rechtbank een mondkapje te dragen. Neem een eigen mondkapje mee. In de zittingszalen hoeft u als u zit geen mondkapje te dragen.

Avondklok

De avondklok-regeling die op zaterdag 23 januari 2021 is ingegaan heeft beperkte invloed op de rechtspraak. De avondklok geldt tussen 21.00 en 04.30 uur. In een klein aantal rechtszaken vindt er ‘s avonds nog een zitting plaats. Mensen die daarbij aanwezig moeten zijn, vallen onder de uitzonderingen (rijksoverheid.nl) die het kabinet heeft opgesteld.

Tijdelijke regelingen

Er is een tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak, waarin staat hoe de rechtbanken en gerechtshoven omgaan met rechtszaken in verband met het coronavirus.

Voor een aantal rechtsgebieden zijn er tijdelijke regelingen vastgesteld. Daarnaast is er voor enkele rechtsgebieden extra informatie beschikbaar.   

 

 

Fysieke zittingen

Alle rechtszaken gaan in principe door. Het is belangrijk dat u naar een zitting komt als u daarvoor uitgenodigd bent. U heeft hierover dan een brief ontvangen van de Rechtspraak.

Online zittingen

Rechtszaken die online plaatsvinden, worden op afstand en met digitale mogelijkheden uitgevoerd. U ontvangt een uitnodiging voor een online zitting of overleg per e-mail.

Veilig Mailen

Processtukken en berichten die u normaal per post of fax verstuurt, kunt u nu via Veilig Mailen versturen. Dit maakt de tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling mogelijk.

 

 Veelgestelde vragen

>Alles uitklappen
 • Ja, als u opgeroepen bent voor de behandeling van een rechtszaak is het van belang dat u naar het gerechtsgebouw komt. Rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges zijn open en behandelen gewoon rechtszaken. Alle gebouwen zijn ingericht volgens de 1,5-meternorm. De maatregelen die de Rijksoverheid op 14 december heeft aangekondigd, hebben geen extra gevolgen voor rechtszaken.

 • Reizen kan als u in het bezit bent van twee documenten:

  • Een 'Eigen verklaring avondklok' (rijksoverheid.nl), dit kan schriftelijk of digitaal,
  • Een brief van de rechtbank, het gerechtshof of bijzondere college, met daarin de uitnodiging, oproep of dagvaarding voor de zitting.

  Hiermee toont u aan dat het noodzakelijk is dat u op straat bent.

  Voor advocaten, juristen en andere professionals:
  Als u als professionele procesdeelnemer voor uw werk in een gerecht aanwezig moet zijn, moet u naast een 'Eigen verklaring avondklok' (rijksoverheid.nl) ook schriftelijk of digitaal een 'Werkgeversverklaring avondklok' (rijksoverheid.nl) kunnen tonen. Een uniforme werkgeversverklaring is te vinden op rijksoverheid.nl. Het is verplicht om deze verklaring te gebruiken.

 • Belangstellende kunnen zittingen na aanmelding in beperkte mate bijwonen. Wel moet men zich vooraf melden, zodat rekening kan worden gehouden met de coronamaatregelen beperkte capaciteit in het gebouw. Toegang is alleen mogelijk door het tonen van een e-mailbevestiging van de reservering.

  Omdat het maximum aantal bezoekers afhankelijk is van de capaciteit en inrichting van het gebouw, zullen er verschillen zijn tussen de gerechtsgebouwen. Procespartijen krijgen voorrang bij beperkte ruimte, gevolgd door de pers. De ruimte binnen het gebouw die dan nog beschikbaar is, is bestemd voor belangstellend publiek. Om de openbaarheid te garanderen blijven we daarnaast inzetten op het verzorgen van livestreams en het publiceren van zoveel mogelijk uitspraken. Groepsbezoeken zijn nog niet mogelijk.

  Om als belangstellende bij een zitting aanwezig te kunnen zijn moet – uiterlijk 2 werkdagen van tevoren - een reservering worden gemaakt bij het desbetreffende gerecht. Dat kan via dit aanmeldformulier.

  Uw gegevens worden 14 dagen bewaard. Deze worden bij een uitbraak van het COVID-19 virus binnen het gerecht gedeeld met de GGD voor het uitvoeren van bron- en contactonderzoek.

 • Houd u dan deze website in de gaten. Iedere rechtbank, gerechtshof of bijzonder college communiceert zo duidelijk mogelijk welke zaken doorgang vinden. Bent u betrokken bij een online zitting of overleg? Op de pagina Online zittingen en overleggen leest u wat u daarvoor moet doen en nodig heeft. Veel zaken worden fysiek in de rechtszaal behandeld. Als in uw zaak een mondelinge behandeling plaatsvindt, hoort u of heeft u van de rechtbank of het gerechtshof gehoord wanneer en hoe (via telefonische beeldverbinding of met uw fysieke aanwezigheid) deze wordt gehouden. Twijfelt u of uw zitting doorgaat? Neem dan contact op met uw advocaat of juridisch adviseur.

 • Dit is niet wettelijk verplicht, maar wel wenselijk. Hoewel het Kostuumbesluit alleen van toepassing is op verrichtingen binnen een gerechtsgebouw, is een online zitting wel een zitting is in de zin van de wet. Het dragen van een toga heeft ook bij zo’n zitting een duidelijke functie. Daarom is het dragen van een toga tijdens een online zitting wenselijk maar niet verplicht (tenzij in een zaak (voorafgaand) anders afgesproken).

 • Nee, de komende tijd worden geen toga’s of befjes uitgeleend vanwege besmettingsgevaar. Aan rechters is gevraagd coulant om te gaan met advocaten die als gevolg hiervan zonder toga op zitting verschijnen.

 • Dat is in sommige gevallen mogelijk. Neem daarvoor contact op met de afdeling Communicatie van het GerechtRechtsprekende instantie. Bijvoorbeeld: rechtbank, gerechtshof, Centrale Raad van Beroep, College van Beroep voor het bedrijfsleven, Afdeling bestuur van de Raad van State, Hoge Raad. waar de zitting wordt gehouden.

  Het aantal journalisten dat in een zittingszaal aanwezig kan zijn, wordt bepaald door de anderhalve-meter-afstand-norm. Het maximale aantal journalisten verschilt daardoor per zittingszaal.

  Waar nodig worden livestreams ingezet. Er worden honderden uitspraken extra gepubliceerd op rechtspraak.nl.

 • Sinds 1 december 2020 bent u verplicht om in de publieke ruimten van de gerechtsgebouwen een mondkapje te dragen. Denk bijvoorbeeld aan de hal, de wachtruimten, gangen, liften en trappenhuizen. Neem een eigen mondkapje mee. In de zittingszalen hoeft u als u zit geen mondkapje te dragen.

 • Ja, dit is een noodzakelijke reis.

 • Nee, het kabinet heeft iedereen opgeroepen alleen gebruik te maken van het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen.

 • Alleen als u – bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen – niet in staat bent uw zitting fysiek bij te wonen, wordt in overleg met het gerecht gezocht naar een passende oplossing, zoals een (deels) digitale zitting.

 • De Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland. Ook in deze uitzonderlijke tijden moeten mensen toegang tot de rechter te hebben. Alle gerechtsgebouwen zijn coronabestendig gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht, waardoor rechtszaken op verantwoorde wijze door kunnen gaan.


Coronanieuws vanuit de Rechtspraak (algemeen) - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Coronanieuws vanuit de Rechtspraak (algemeen)

 

 

Avondklok heeft beperkte invloed op de RechtspraakAvondklok heeft beperkte invloed op de Rechtspraakhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Invloed-avondklok-op-rechtspraak.aspxDen Haag21-1-2021 23:00:00De door het kabinet aangekondigde avondklok heeft beperkte invloed op rechtspraak. De avondklok gaat in op 23 januari 2021 en geldt van 21.00 tot 04.30 uur. In een gering aantal rechtszaken is rond dat tijdstip nog zitting.<p>De door het kabinet aangekondigde avondklok heeft beperkte invloed op de Rechtspraak. De avondklok gaat in op 23 januari 2021 en geldt van 21.00 tot 04.30 uur. In een gering aantal rechtszaken is rond dat tijdstip nog zitting. Rechtzoekenden en professionals die daarbij aanwezig moeten zijn, vallen onder de <a href="https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/regels-avondklok">uitzonderingen</a> (rijksoverheid.nl) die het kabinet heeft opgesteld. De Rechtspraak benadrukt dat het belangrijk is dat mensen naar een zitting komen als ze hiervoor uitgenodigd zijn.</p>
Geen directe gevolgen nieuwe coronamaatregelen voor RechtspraakGeen directe gevolgen nieuwe coronamaatregelen voor Rechtspraakhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Geen-directe-gevolgen-nieuwe-coronamaatregelen-voor-Rechtspraak.aspxDen Haag13-12-2020 23:00:00De vanavond aangekondigde aanvullende maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. De vanavond aangekondigde aanvullende maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. Rechtspraak is onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland, alle gerechtsgebouwen zijn <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Corona-Gerechtsgebouwen-aangepast-aan-anderhalvemetersamenleving.aspx">coronabestendig gemaakt </a>en volgens de anderhalvemeternorm ingericht.
Op de rol: 'De controleur vloog mij aan'Op de rol: 'De controleur vloog mij aan'https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Op-de-rol-De-controleur-vloog-mij-aan.aspxDen Haag8-12-2020 23:00:00Ishana* zit met haar nichtje en 2 vriendinnen in de HTM tram. Ze gaan naar de kermis op het Malieveld. De dames zijn balorig. Mondkapje op, mondkapje af. Ze stellen het geduld van de 3 controleurs in de tram danig op de proef.<p>Ishana* zit met haar nichtje en 2 vriendinnen in de tram. Ze gaan met lijn 9 van de Haagse Tram Maatschappij (HTM) naar de kermis op het Malieveld. Het is 12 september; eropuit in coronatijd. De dames zijn luidruchtig en balorig. Mondkapje op, mondkapje af. Ze stellen met hun opzichtige ongehoorzaamheid het geduld van de 3 HTM-controleurs in de tram danig op de proef.</p>

Coronanieuws vanuit de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Coronanieuws vanuit de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges

 

 

Zittingsrooster rechtbank Rotterdam week 4 (25-29 januari 2021)Zittingsrooster rechtbank Rotterdam week 4 (25-29 januari 2021)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Zittingsrooster-rechtbank-Rotterdam-week-4-2529-januari-2021.aspxRotterdam21-1-2021 23:00:00<p>Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. </p><p>Publiek en pers<br>De rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij de rechtbank via <a href="mailto:publiek.rotterdam@rechtspraak.nl">publiek.rotterdam@rechtspraak.nl</a><br>Klik <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Bezoekinformatie/Paginas/COVID-19-toegang-publiek.aspx">hier</a> voor meer informatie. <br></p><p>Pers kan beperkt en in overleg met de rechtbank zittingen volgen. Journalisten worden vriendelijk verzocht voor het bijwonen van een zitting contact op te nemen met de afdeling communicatie. Dit kan door een e-mail te sturen naar <a href="mailto:rechtbankrotterdam@rechtspraak.nl">rechtbankrotterdam@rechtspraak.nl</a> of te bellen met <br>088 - 361 19 39.<br></p>
Zittingsrooster rechtbank Limburg week 4 (25 – 29 jan 2021)Zittingsrooster rechtbank Limburg week 4 (25 – 29 jan 2021)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Limburg/Nieuws/Paginas/COVID-19-zittingen-week-4-2021.aspxMaastricht20-1-2021 23:00:00Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg.<p>Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. </p>
Zittingsrooster rechtbank Rotterdam week 3 (18-22 januari) 2021Zittingsrooster rechtbank Rotterdam week 3 (18-22 januari) 2021https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Zittingsrooster-rechtbank-Rotterdam-week-3-1822-januari-2021.aspxRechtbank Rotterdam 14-1-2021 23:00:00<p>Zittingen van de rechtbank Rotterdam vinden plaats in Rotterdam en in Dordrecht. Op de zittingsroosters hieronder ziet u per rechtsgebied een weekoverzicht van de zittingen. </p><p>Publiek en Pers<br>De rechtbank Rotterdam biedt (beperkt) de mogelijkheid voor publiek om fysieke zittingen bij te wonen. Publiek kan zich per mail aanmelden bij de rechtbank via <a href="mailto:publiek.rotterdam@rechtspraak.nl">publiek.rotterdam@rechtspraak.nl</a><br>Klik <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Bezoekinformatie/Paginas/COVID-19-toegang-publiek.aspx">hier</a> voor meer informatie. <br><br>Pers kan beperkt en in overleg met de rechtbank zittingen volgen. Journalisten worden vriendelijk verzocht voor het bijwonen van een zitting contact op te nemen met de afdeling communicatie. Dit kan door een e-mail te sturen naar <a href="mailto:rechtbankrotterdam@rechtspraak.nl">rechtbankrotterdam@rechtspraak.nl</a> of te bellen met                 088 - 361 19 39.<br></p>
Zittingsrooster rechtbank Limburg week 3 (18 – 22 jan 2021)Zittingsrooster rechtbank Limburg week 3 (18 – 22 jan 2021)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Limburg/Nieuws/Paginas/COVID-19-zittingen-week-3-2021.aspxMaastricht13-1-2021 23:00:00Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg.<p>Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding. </p>
Geen loon voor medewerker banketbakkerij zolang hij mondkapje weigertGeen loon voor medewerker banketbakkerij zolang hij mondkapje weigerthttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Midden-Nederland/Nieuws/Paginas/Geen-loon-voor-medewerker-banketbakkerij-zolang-hij-mondkapje-weigert-.aspxUtrecht12-1-2021 23:00:00Een chauffeur/bezorger van een banketbakkerij uit Bilthoven, die weigert om een mondkapje te dragen, mag pas weer aan het werk op het moment dat hij zijn mondkapje draagt. <p>Een chauffeur/bezorger van een banketbakkerij uit Bilthoven, die weigert om een mondkapje te dragen, mag pas weer aan het werk op het moment dat hij zijn mondkapje draagt. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een kort geding. </p>
Regeling verplichte PCR-test voor reizigers uit buitenland blijft in standRegeling verplichte PCR-test voor reizigers uit buitenland blijft in standhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Regeling-verplichte-PCR-test-voor-reizigers-uit-buitenland-blijft-in-stand.aspxDen Haag7-1-2021 23:00:00<p>De rechtbank Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de verplichte PCR-test voor reizigers uit het buitenland in stand blijft. Stichting Viruswaarheid en 29 andere eisers hebben in een kort geding tegen de Staat geprobeerd te bereiken dat die regeling, die reizigers die naar Nederland willen reizen verplicht om een recente negatieve PCR-testuitslag te hebben, buiten werking zou worden gesteld. Eisers hebben om verschillende redenen bezwaar tegen die regeling, maar de rechter gaat niet mee in die bezwaren.</p>
Scholen digitaal welkom bij politierechterzittingenScholen digitaal welkom bij politierechterzittingenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Midden-Nederland/Nieuws/Paginas/Scholen-digitaal-welkom-bij-politierechterzittingen-.aspxUtrecht7-1-2021 23:00:00Binnenkort kunnen scholen via Skype politierechterzittingen van de rechtbank Midden-Nederland bijwonen. De rechtbank biedt dit aan in samenwerking met ProDemos. <p>Binnenkort kunnen scholen via Skype politierechterzittingen van de rechtbank Midden-Nederland bijwonen. De rechtbank biedt dit aan in samenwerking met ProDemos. </p>
Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 2 (11-15 januari 2021)Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 2 (11-15 januari 2021)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Deze-zittingen-gaan-door-bij-de-rechtbank-Rotterdam-in-week-2-11-15-januari-2021.aspxRotterdam7-1-2021 23:00:00<p>Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. <br><br>De afgelopen periode zijn in onze gebouwen in Rotterdam en Dordrecht maatregelen getroffen waardoor het mogelijk is partijen op een verantwoorde manier te ontvangen. Plexiglasschermen zijn aangebracht en ook de nodige signalering in de wachtruimtes en gangen.  </p>


 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.