Laden...

Online zittingen en overleggen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Coronavirus (COVID-19) > Online zittingen en overleggen

Hoe neemt u deel aan een online zitting of overleg?

Om te kunnen deelnemen aan een online zitting of overleg heeft u zelf geen account nodig. U ontvangt van de Rechtspraak per e-mail een uitnodiging.

>Alles uitklappen

Hoe werkt een online zitting?

Wordt uw zaak online behandeld? Bekijk in de video hoe een online zitting in zijn werk gaat.

Hulp bij online zitting

Heeft u vragen over een uitnodiging voor een online zitting of wilt u na installatie van Skype de verbinding testen, neem dan contact op met het Rechtspraak Servicecentrum (RSC).

Doe dit minimaal enkele dagen vóór de zitting, zodat u op de zittingsdag goed bent voorbereid. De contactgegevens van het RSC vindt u onderaan deze pagina.

Koppeling Skype voor Bedrijven

De Rechtspraak heeft beveiligde koppelingen met een aantal ketenpartners die Skype voor Bedrijven gebruiken, zoals het Openbaar Ministerie en de Dienst Justitiële Inrichtingen. De Rechtspraak breidt deze koppelingen met ketenpartners uit.

Gebruikt uw organisatie Skype voor Bedrijven en heeft u veel contact met de gerechten, dan is een directe beveiligde koppeling op basis van federatie wellicht mogelijk voor u. Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum (RSC) voor meer informatie.

Online zittingen en overleggen tijdens de coronacrisis

Tijdens de coronamaatregelen laat de Rechtspraak zoveel mogelijk zaken doorgaan. De Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid (de coronaspoedwet) regelt onder andere de inzet van elektronische communicatiemiddelen. Zo hoeven advocaten en procespartijen niet fysiek aanwezig te zijn in de rechtszaal en kunnen zaken toch zoveel mogelijk worden behandeld. Voor de wijze waarop zaken worden behandeld heeft de Rechtspraak de tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling opgesteld.

Veilig mailen

Processtukken en berichten die u normaal per post of fax verstuurt, kunt u tijdelijk via Veilig Mailen versturen.

Stukken die u volgens de wet moet ondertekenen, stuurt u met handtekening binnen 14 dagen per post na.

Privacy

Persoonsgegevens zijn noodzakelijk om een correcte gerechtelijke procedure te voeren. De Rechtspraak gebruikt deze gegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn afgegeven.

Vraag en antwoord

Welke browser heb ik nodig voor een online zitting?

Skype werkt met

  • Chrome,
  • Edge,
  • Internet Explorer 11 of
  • Safari.

Hoe zorg ik dat mijn online zitting of overleg goed verloopt?

  • Installeer de Skype Web App of Skype voor Bedrijven ruim voordat de zitting begint.
  • Test of het geluid en beeld werken.
  • Ga in een rustige ruimte zitten. En gebruik een koptelefoon of oortjes. Zo hebben andere deelnemers minder last van eventuele achtergrondgeluiden.
  • Zet uw microfoon uit als u niet aan het woord bent.

Is Skype veilig voor online zittingen?

Skype voor Bedrijven voldoet aan de beveiligingseisen en is daarmee geschikt voor online zittingen. De Rechtspraak gebruikt Skype voor Bedrijven bij online zittingen alleen voor videobellen. U kunt via Skype voor Bedrijven geen documenten uitwisselen. Dat doet u via post, fax of Veilig Mailen.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon of WhatsApp

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.

Lees meer over contact via WhatsApp