Laden...

Toegang tot een zitting in het gerechtsgebouw

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Coronavirus (COVID-19) > Toegang tot een zitting in het gerechtsgebouw

Op deze pagina vindt u altijd de laatste informatie. Heeft u nog vragen, bel dan uw advocaat of rechtshulpverlener. Als u die niet heeft, bel dan de rechtbank, het gerechtshof of het bijzondere college dat uw zaak behandelt of het Rechtspraak Servicecentrum.

Toegang tot een zitting in het gerechtsgebouw

Zittingen tijdens de coronacrisis

Sinds 11 mei 2020 zijn er voor sommige zaken zittingen in de gebouwen waar wel partijen aanwezig mogen zijn. De rechtbank, het gerechtshof of het bijzondere college neemt contact met u op als dit op u van toepassing is.

De meeste rechtszaken worden op een andere manier behandeld, bijvoorbeeld via tele(fonisch) horen, Skype en schriftelijke procedures.

Maatregelen in gerechtsgebouwen

Bent u opgeroepen voor een rechtszaak?

Alleen partijen die zijn opgeroepen voor de zitting worden toegelaten. Anderen, zoals bijvoorbeeld familieleden, mogen helaas niet naar binnen. Als het voor een zaak nodig is dat naast partijen derden aanwezig zijn bij de zitting – potentiële getuigen, steun voor slachtoffers, informanten – dan is het de bedoeling dat zij daarvoor van te voren toestemming vragen aan de rechter.

  • Ook al bent u opgeroepen, kom niet naar het gerechtsgebouw als u of een van uw huisgenoten verkoudheidsklachten heeft. Neem in geval van ziekte eerst telefonisch contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzondere college.
  • Kom niet vroeger dan 15 minuten van te voren naar het gerechtsgebouw.
  • Verlaat na uw zitting zo snel mogelijk het gebouw.

 

Wilt u een rechtszaak bijwonen als belangstellende?

Vanaf 17 augustus is belangstellend publiek weer welkom bij zittingen in de rechtszaal. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Meer informatie is te vinden op de website van het betreffende gerecht (zie hieronder).

Bent u journalist?

Er mogen maximaal 3 journalisten aanwezig zijn. Als het lokaal mogelijk is om veilig meer journalisten te ontvangen, kan dit in overleg met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college (zie hieronder).

 

 

Voor iedereen geldt: volg de aanwijzingen van de bodes en beveiligers op

Zij houden toezicht op uw veiligheid en die van de rechtspraakmedewerkers.

  • Volg de aangegeven looproutes.
  • Kom niet naar een gerechtsgebouw bij verkoudheidsklachten of koorts.
  • Kom niet vroeger dan 15 minuten van te voren naar het gerechtsgebouw.
  • Verlaat na de zitting zo snel mogelijk het gebouw.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.