Laden...

Nieuws

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina vindt u altijd de laatste informatie. Heeft u nog vragen, bel dan uw advocaat of rechtshulpverlener. Als u die niet heeft, bel dan de rechtbank, het gerechtshof of het bijzondere college dat uw zaak behandelt of het Rechtspraak Servicecentrum.

Nieuws

De Rechtspraak en het coronavirus

De Rechtspraak is aangepast aan de anderhalve-meter-samenleving. Ook is er het dringende advies in de publieke ruimten van de rechtbank een mondkapje te dragen. Neem een eigen mondkapje mee. In de zittingszalen hoeft u als u zit geen mondkapje te dragen.

Rechtbanken, hoven en bijzondere colleges behandelen weer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Familie- en jeugdzaken, strafzaken en jeugdstrafzaken krijgen daarbij de prioriteit. Er zijn ook fysieke kantonrolzittingen gestart.

Zaken die de rechtbanken en gerechtshoven schriftelijk, telefonisch of online kunnen behandelen, doen zij voorlopig nog steeds op die manier af. Zij hebben hierover contact met de betrokkenen. Schriftelijke procedures gaan zoveel mogelijk door.

Er is een tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak, waarin staat hoe de rechtbanken en gerechtshoven momenteel omgaan met rechtszaken in verband met het coronavirus.

Voor een aantal rechtsgebieden zijn er tijdelijke regelingen vastgesteld. Daarnaast is er voor enkele rechtsgebieden extra informatie beschikbaar.   

 

 

Fysieke zittingen

Steeds meer rechtszaken gaan door met partijen die aanwezig zijn in de zittingszaal. Hiervoor roept de Rechtspraak u op per brief.

Online zittingen

Rechtszaken die online doorgaan worden op afstand en met digitale mogelijkheden uitgevoerd. U ontvangt een uitnodiging voor een online zitting of overleg per e-mail.

Veilig Mailen

Processtukken en berichten die u normaal per post of fax verstuurt, kunt u nu via Veilig Mailen versturen. Dit maakt de tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling mogelijk.

 

 Veelgestelde vragen

>Alles uitklappen
 • Ja, als u opgeroepen bent voor de behandeling van een rechtszaak is het van belang dat u naar het gerechtsgebouw komt. Rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges zijn open en behandelen gewoon rechtszaken. De gebouwen zijn ingericht volgens de 1,5-meternorm.

 • Vanaf 17 augustus is belangstellend publiek weer welkom bij zittingen in de rechtszaal. Wel moet men zich vooraf melden, zodat rekening kan worden gehouden met de coronamaatregelen beperkte capaciteit in het gebouw. Toegang is alleen mogelijk door het tonen van een e-mailbevestiging van de reservering.

  Omdat het maximum aantal bezoekers afhankelijk is van de capaciteit en inrichting van het gebouw, zullen er verschillen zijn tussen de gerechtsgebouwen. Procespartijen krijgen voorrang bij beperkte ruimte, gevolgd door de pers. De ruimte binnen het gebouw die dan nog beschikbaar is, is bestemd voor belangstellend publiek. Om de openbaarheid te garanderen blijven we daarnaast inzetten op het verzorgen van livestreams en het publiceren van zoveel mogelijk uitspraken. Groepsbezoeken zijn nog niet mogelijk.

  Om als belangstellende bij een zitting aanwezig te kunnen zijn moet – uiterlijk 2 werkdagen van tevoren - een reservering worden gemaakt bij het desbetreffende gerecht. Dat kan via dit aanmeldformulier.

  Uw gegevens worden 14 dagen bewaard. Deze worden bij een uitbraak van het COVID-19 virus binnen het gerecht gedeeld met de GGD voor het uitvoeren van bron- en contactonderzoek

 • Houd u dan deze website in de gaten. Iedere rechtbank, gerechtshof of bijzonder college communiceert zo duidelijk mogelijk welke zaken doorgang vinden. Bent u betrokken bij een online zitting of overleg? Op de pagina Online zittingen en overleggen leest u wat u daarvoor moet doen en nodig heeft. Veel zaken worden fysiek in de rechtszaal behandeld. Als in uw zaak een mondelinge behandeling plaatsvindt, hoort u of heeft u van de rechtbank of het gerechtshof gehoord wanneer en hoe (via telefonische beeldverbinding of met uw fysieke aanwezigheid) deze wordt gehouden. Twijfelt u of uw zitting doorgaat? Neem dan contact op met uw advocaat of juridisch adviseur.

 • Dit is niet wettelijk verplicht, maar wel wenselijk. Hoewel het Kostuumbesluit alleen van toepassing is op verrichtingen binnen een gerechtsgebouw, is een online zitting wel een zitting is in de zin van de wet. Het dragen van een toga heeft ook bij zo’n zitting een duidelijke functie. Daarom is het dragen van een toga tijdens een online zitting wenselijk maar niet verplicht (tenzij in een zaak (voorafgaand) anders afgesproken).

 • Nee, de komende tijd worden geen toga’s of befjes uitgeleend vanwege besmettingsgevaar. Aan rechters is gevraagd coulant om te gaan met advocaten die als gevolg hiervan zonder toga op zitting verschijnen.

 • Dat is in sommige gevallen mogelijk. Neem daarvoor contact op met de afdeling Communicatie van het GerechtRechtsprekende instantie. Bijvoorbeeld: rechtbank, gerechtshof, Centrale Raad van Beroep, College van Beroep voor het bedrijfsleven, Afdeling bestuur van de Raad van State, Hoge Raad. waar de zitting wordt gehouden.

  Het aantal journalisten dat in een zittingszaal aanwezig kan zijn, wordt bepaald door de anderhalve-meter-afstand-norm. Het maximale aantal journalisten verschilt daardoor per zittingszaal.

  Waar nodig worden livestreams ingezet. Er worden honderden uitspraken extra gepubliceerd op rechtspraak.nl.

 • In navolging van de richtlijnen van het kabinet verzoekt de Rechtspraak bezoekers dringend een mondkapje te dragen in de publieksruimten van het gerechtsgebouw. Denk bijvoorbeeld aan de hal, de wachtruimten, gangen, liften en trappenhuizen. In de zittingszalen mag het mondkapje af als u zit. Advocaten hoeven tijdens het pleiten in de zittingszaal geen mondkapje op. Neem een eigen mondkapje mee.


Coronanieuws vanuit de Rechtspraak (algemeen) - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Coronanieuws vanuit de Rechtspraak (algemeen)

 

 

Nieuwe coronamaatregelen kabinet beïnvloeden Rechtspraak nietNieuwe coronamaatregelen kabinet beïnvloeden Rechtspraak niethttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Nieuwe-coronamaatregelen-kabinet-beinvloeden-Rechtspraak-niet.aspxDen Haag3-11-2020 23:00:00De aanvullende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen directe invloed op de doorgang van rechtszaken. Gerechtsgebouwen blijven toegankelijk.<p>De gisteren aangekondigde aanvullende maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen directe invloed op de doorgang van rechtszaken. Net als andere overheidsgebouwen met een publieke functie blijven gerechtsgebouwen toegankelijk.</p>
Rechters bereiden zich voor op faillissementsgolfRechters bereiden zich voor op faillissementsgolfhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Rechters-klaar-voor-faillissementsgolf.aspxUtrecht22-10-2020 22:00:00Er komt een golf van faillissementen aan door de coronacrisis. Insolventierechter Piet Neijt leidde 15 rechters op om die zaken op te vangen. ‘Wij zijn er klaar voor.' <p>Er komt een golf van faillissementen aan door de coronacrisis, horen we al maanden. Insolventierechter Piet Neijt leidde vijftien rechters op om die zaken op te vangen. ‘Wij zijn er klaar voor’, zegt hij. Maar wanneer het losbarst, weet niemand. </p>
Doorgang rechtszaken niet beïnvloed door gedeeltelijke lockdownDoorgang rechtszaken niet beïnvloed door gedeeltelijke lockdownhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Doorgang-rechtszaken-niet-beinvloed-door-gedeeltelijke-lockdown-corona.aspxDen Haag13-10-2020 22:00:00De gisteren aangekondigde maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen directe invloed op de doorgang van rechtszaken. <p>De gisteren aangekondigde maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen directe invloed op de doorgang van rechtszaken. Gerechtsgebouwen zijn <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Corona-Gerechtsgebouwen-aangepast-aan-anderhalvemetersamenleving.aspx">coronabestendig gemaakt</a> en volgens de anderhalvemeternorm ingericht.</p>

Coronanieuws vanuit de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Coronanieuws vanuit de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges

 

 

Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 49 (30 nov-4 dec 2020)Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 49 (30 nov-4 dec 2020)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Deze-zittingen-gaan-door-bij-de-rechtbank-Rotterdam-in-week-49-30-nov-4-dec-2020.aspxRotterdam25-11-2020 23:00:00<p>Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. <br><br>De afgelopen periode zijn in onze gebouwen in Rotterdam en Dordrecht maatregelen getroffen waardoor het mogelijk is partijen op een verantwoorde manier te ontvangen. Plexiglasschermen zijn aangebracht en ook de nodige signalering in de wachtruimtes en gangen.  </p>
Kort geding Viruswaarheid tegen de Staat op 25 november 2020 te volgen via livestreamKort geding Viruswaarheid tegen de Staat op 25 november 2020 te volgen via livestreamhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Kort-geding-Viruswaarheid-tegen-de-Staat-op-25-november-2020-te-volgen-via-livestream.aspxDen Haag23-11-2020 23:00:00<p>Op woensdag 25 november 2020 om 11.00 uur behandelt de rechtbank Den Haag het kort geding van Viruswaarheid tegen de Staat. De zitting kan door belangstellenden via een livestream worden gevolgd: <a href="https://streams.nfgd.nl/stichting-viruswaarheid-cs-tegen-de-staat-inzake-gebruik-pcr-test-en-overheidscommunicatie">https://streams.nfgd.nl/stichting-viruswaarheid-cs-tegen-de-staat-inzake-gebruik-pcr-test-en-overheidscommunicatie</a></p>
Publiek weer welkom bij zittingen in de rechtszaal | Reserveren noodzakelijk!Publiek weer welkom bij zittingen in de rechtszaal | Reserveren noodzakelijk!https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Noord-Nederland/Nieuws/Paginas/Publiek-weer-welkom-bij-zittingen-in-de-rechtszaal.aspxGroningen23-11-2020 23:00:00<p> </p><p>Update!</p><p>Per 1 december 2020 is het verplicht in de publieksruimten van de rechtbank een mondkapje te dragen. In de zittingszalen hoeft geen mondkapje gedragen te worden als men zit.</p><p>---------------------------------------------------------------------------</p><p> </p><p>11 augustus 2020<br> <br>Vanaf 17 augustus 2020 is publiek weer welkom bij openbare zittingen van onze rechtbank. Om een rechtszaak te kunnen bijwonen moet u zich vooraf per e-mail aanmelden. Op deze manier kan rekening worden gehouden met de beschikbare (nog beperkte) capaciteit in de zittingszaal en in onze gebouwen.</p>
Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 48 (23-27 nov 2020)Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 48 (23-27 nov 2020)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Deze-zittingen-gaan-door-bij-de-rechtbank-Rotterdam-in-week-48-23-27-nov-2020.aspxRotterdam18-11-2020 23:00:00<p>Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. <br><br>De afgelopen periode zijn in onze gebouwen in Rotterdam en Dordrecht maatregelen getroffen waardoor het mogelijk is partijen op een verantwoorde manier te ontvangen. Plexiglasschermen zijn aangebracht en ook de nodige signalering in de wachtruimtes en gangen.  </p>
Informatie voor advocatuur over werkwijze zittingen privaatrecht tijdens de coronacrisisInformatie voor advocatuur over werkwijze zittingen privaatrecht tijdens de coronacrisishttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Informatie-voor-advocatuur-over-werkwijze-zittingen-privaatrecht-tijdens-de-coronacrisis.aspxAmsterdam12-11-2020 23:00:00<p>Door de coronacrisis lopen veel zaken anders dan anders, ook bij de rechtbank Amsterdam. Onderstaand bericht bevat informatie voor advocaten over de werkwijze rond zittingen van de afdeling privaatrecht (teams familie & jeugd, handel, insolventie, kanton en kort geding). </p>
Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 47 (16-20 nov 2020)Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 47 (16-20 nov 2020)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Deze-zittingen-gaan-door-bij-de-rechtbank-Rotterdam-in-week-47-9-16-20-nov-2020.aspxRotterdam11-11-2020 23:00:00<p>Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. <br><br>De afgelopen periode zijn in onze gebouwen in Rotterdam en Dordrecht maatregelen getroffen waardoor het mogelijk is partijen op een verantwoorde manier te ontvangen. Plexiglasschermen zijn aangebracht en ook de nodige signalering in de wachtruimtes en gangen.  </p>
Verbod op afsteken vuurwerk in Rotterdam tijdens jaarwisseling blijftVerbod op afsteken vuurwerk in Rotterdam tijdens jaarwisseling blijfthttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Verbod-op-afsteken-vuurwerk-in-Rotterdam-tijdens-jaarwisseling-blijft.aspxRotterdam8-11-2020 23:00:00Het verbod op het afsteken van vuurwerk in de gemeente Rotterdam tijdens de jaarwisseling blijft staan. Dat heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam beslist.<p>Het verbod op het afsteken van vuurwerk in de gemeente Rotterdam tijdens de jaarwisseling blijft staan. De vuurwerkbranche had een kort geding aangespannen tegen de gemeente om dit afsteekverbod van consumentenvuurwerk van tafel te vegen, maar de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam wijst die vordering af. Zij oordeelt dat het besluit van de gemeente niet in strijd is met het Vuurwerkbesluit, de Notificatierichtlijn, artikel 1 Eerste Protocol EVRM en artikel 16 Handvest van de grondrechten van de EU. Ook oordeelt de rechtbank dat een belangenafweging niet in het voordeel van de vuurwerkbranche uitvalt. </p>
Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 46 (9-13 nov 2020)Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 46 (9-13 nov 2020)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Deze-zittingen-gaan-door-bij-de-rechtbank-Rotterdam-in-week-46-9-13-nov-2020.aspxRotterdam5-11-2020 23:00:00<p>Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. <br><br>De afgelopen periode zijn in onze gebouwen in Rotterdam en Dordrecht maatregelen getroffen waardoor het mogelijk is partijen op een verantwoorde manier te ontvangen. Plexiglasschermen zijn aangebracht en ook de nodige signalering in de wachtruimtes en gangen.  </p>


 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.