Laden...

Nieuws

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina vindt u altijd de laatste informatie. Heeft u nog vragen, bel dan uw advocaat of rechtshulpverlener. Als u die niet heeft, bel dan de rechtbank, het gerechtshof of het bijzondere college dat uw zaak behandelt of het Rechtspraak Servicecentrum.

Nieuws

De Rechtspraak en het coronavirus

Ook de Rechtspraak past zijn manier van werken aan door het coronavirus. De rechtbanken, hoven en bijzondere colleges werken door, zoveel mogelijk op afstand en met digitale middelen. Sinds 11 mei zijn rechtszaken met procespartijen in de zittingszaal beperkt weer mogelijk, als de fysieke aanwezigheid van partijen noodzakelijk is. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Per 1 september zijn ook fysieke kantonrolzittingen weer van start gegaan bij de rechtbanken. 

Er is een tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak, waarin staat hoe de rechtbanken en gerechtshoven momenteel omgaan met rechtszaken in verband met het coronavirus.

Voor een aantal rechtsgebieden zijn er tijdelijke regelingen vastgesteld. Daarnaast is er voor enkele rechtsgebieden extra informatie beschikbaar.   

 

 

Fysieke zittingen

Steeds meer rechtszaken gaan door met partijen die aanwezig zijn in de zittingszaal. Hiervoor roept de Rechtspraak u op per brief.

Online zittingen

Rechtszaken die doorgaan worden zoveel mogelijk op afstand en met digitale mogelijkheden uitgevoerd. Voor video-zittingen gebruikt de Rechtspraak Skype. U ontvangt een uitnodiging voor een online zitting of overleg per e-mail.

Veilig Mailen

Processtukken en berichten die u normaal per post of fax verstuurt, kunt u nu via Veilig Mailen versturen. Dit maakt de tijdelijke algemene regeling zaaksbehandeling mogelijk.

 

 Veelgestelde vragen

>Alles uitklappen
 • Vanaf 17 augustus is belangstellend publiek weer welkom bij zittingen in de rechtszaal. Wel moet men zich vooraf melden, zodat rekening kan worden gehouden met de coronamaatregelen beperkte capaciteit in het gebouw. Toegang is alleen mogelijk door het tonen van een e-mailbevestiging van de reservering.

  Omdat het maximum aantal bezoekers afhankelijk is van de capaciteit en inrichting van het gebouw, zullen er verschillen zijn tussen de gerechtsgebouwen. Procespartijen krijgen voorrang bij beperkte ruimte, gevolgd door de pers. De ruimte binnen het gebouw die dan nog beschikbaar is, is bestemd voor belangstellend publiek. Om de openbaarheid te garanderen blijven we daarnaast inzetten op het verzorgen van livestreams en het publiceren van zoveel mogelijk uitspraken. Groepsbezoeken zijn nog niet mogelijk.

  Om bij een zaak aanwezig te kunnen zijn moet – uiterlijk 2 werkdagen van tevoren - een reservering worden gemaakt door een e-mail te sturen aan het gerecht. Meer informatie is te vinden op de website van het desbetreffende gerecht.

 • Houd u dan deze website in de gaten. Iedere rechtbank, gerechtshof of bijzonder college communiceert zo duidelijk mogelijk welke zaken doorgang vinden. Bent u betrokken bij een online zitting of overleg? Op de pagina Online zittingen en overleggen leest u wat u daarvoor moet doen en nodig heeft. Vanaf 11 mei worden sommige zaken ook weer fysiek in de rechtszaal behandeld (pdf, 330,2 KB). Als in uw zaak een mondelinge behandeling plaatsvindt, hoort u of heeft u van de rechtbank of het gerechtshof gehoord wanneer en hoe (via telefonische beeldverbinding of met uw fysieke aanwezigheid) deze wordt gehouden. Twijfelt u of uw zitting doorgaat? Neem dan contact op met uw advocaat of juridisch adviseur.

 • Dit is niet wettelijk verplicht, maar wel wenselijk. Hoewel het Kostuumbesluit alleen van toepassing is op verrichtingen binnen een gerechtsgebouw, is een online zitting wel een zitting is in de zin van de wet. Het dragen van een toga heeft ook bij zo’n zitting een duidelijke functie. Daarom is het dragen van een toga tijdens een online zitting wenselijk maar niet verplicht (tenzij in een zaak (voorafgaand) anders afgesproken).

 • Nee, de komende tijd worden geen toga’s of befjes uitgeleend vanwege besmettingsgevaar. Aan rechters is gevraagd coulant om te gaan met advocaten die als gevolg hiervan zonder toga op zitting verschijnen.

 • Dat is in sommige gevallen mogelijk. Neem daarvoor contact op met de afdeling Communicatie van het GerechtRechtsprekende instantie. Bijvoorbeeld: rechtbank, gerechtshof, Centrale Raad van Beroep, College van Beroep voor het bedrijfsleven, Afdeling bestuur van de Raad van State, Hoge Raad. waar de zitting wordt gehouden.

  Het aantal journalisten dat in een zittingszaal aanwezig kan zijn, wordt bepaald door de anderhalve meter afstand-norm. Het maximale aantal journalisten verschilt daardoor per zittingszaal.

  Waar nodig worden livestreams ingezet en worden honderden uitspraken extra gepubliceerd op rechtspraak.nl.

Rechtspraak in coronatijd


Coronanieuws vanuit de Rechtspraak (algemeen) - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Coronanieuws vanuit de Rechtspraak (algemeen)

 

 

Forse daling faillissementen in juliForse daling faillissementen in julihttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Forse-daling-faillissementen-in-juli.aspxDen Haag12-8-2020 22:00:00De rechter heeft in juli 267 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 100 minder dan een maand eerder en 200 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, een daling van respectievelijk 27 en 43 procent.<p>De rechter heeft in juli 267 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 100 minder dan een maand eerder en 200 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, een daling van respectievelijk 27 en 43 procent. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorige maand gingen 210 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 57 natuurlijke personen (individuen) failliet.</p>
Publiek beperkt welkom in de rechtszaal; reserveren noodzakelijkPubliek beperkt welkom in de rechtszaal; reserveren noodzakelijkhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Publiek-beperkt-welkom-in-de-rechtszaal-reserveren-noodzakelijk.aspxDen Haag9-8-2020 22:00:00Vanaf 17 augustus is publiek weer welkom bij zittingen in de rechtszaal. Om bij een rechtszaak aanwezig te kunnen zijn, moet iedereen zich vooraf aanmelden bij het betreffende gerecht. <p>Vanaf 17 augustus is belangstellend publiek weer welkom bij zittingen in de rechtszaal. Om bij een rechtszaak aanwezig te kunnen zijn, moet men zich vooraf aanmelden bij het desbetreffende gerecht. Op deze manier kan rekening worden gehouden met de door de coronamaatregelen beperkte capaciteit in het gerechtsgebouw. Toegang tot het gerechtsgebouw is alleen mogelijk door het tonen van een e-mailbevestiging van de reservering.</p>
Wegwerken corona-achterstanden strafrechtketen voor eind 2021Wegwerken corona-achterstanden strafrechtketen voor eind 2021https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Wegwerken-corona-achterstanden-strafrechtketen-voor-eind-2021.aspxDen Haag24-6-2020 22:00:00Verschillende organisaties in de strafrechtketen, waaronder de Rechtspraak, zijn gekomen tot maatregelen om achterstanden die zijn ontstaan door de coronacrisis weg te werken. <p>Verschillende organisaties in de strafrechtketen, waaronder de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie (OM), de politie, de reclassering, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zijn gekomen tot maatregelen om achterstanden die zijn ontstaan door de coronacrisis weg te werken. Reguliere inzet en capaciteit zijn niet altijd voldoende. Extra maatregelen en innovatieve oplossingen zijn nodig. Organisaties zijn hiervoor afhankelijk van elkaar, want wat de een doet, heeft effect op het werk van de ander.</p>

Coronanieuws vanuit de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Coronanieuws vanuit de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges

 

 

Pluimveehouder in Nistelrode mag uitbreiden ondanks coronatijdPluimveehouder in Nistelrode mag uitbreiden ondanks coronatijdhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Oost-Brabant/Nieuws/Paginas/Pluimveehouder-in-Nistelrode-mag-uitbreiden-ondanks-coronatijd.aspx's-Hertogenbosch17-9-2020 22:00:00<p>De gemeente Bernheze mocht een pluimveehouderij in Nistelrode een vergunning verlenen om uit te breiden. Dat oordeelt de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Een omwonende wilde dit voorkomen vanwege onder meer de vrees voor verhoogde kwetsbaarheid voor het coronavirus.</p>
Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 39 (21-25 september 2020)Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 39 (21-25 september 2020)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Deze-zittingen-gaan-door-bij-de-rechtbank-Rotterdam-in-week-39-21-25-september-2020.aspxRotterdam17-9-2020 22:00:00<p>Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. <br><br>De afgelopen periode zijn in onze gebouwen in Rotterdam en Dordrecht maatregelen getroffen waardoor het mogelijk is partijen op een verantwoorde manier te ontvangen. Plexiglasschermen zijn aangebracht en ook de nodige signalering in de wachtruimtes en gangen. </p>
Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 39 (21 – 25 sept 2020)?Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 39 (21 – 25 sept 2020)?https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Limburg/Nieuws/Paginas/COVID-19-zittingen-week-39.aspxMaastricht16-9-2020 22:00:00Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. <p>Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding.</p>
Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 38 (14 – 18 sept 2020)?Welke zittingen gaan door bij rechtbank Limburg in week 38 (14 – 18 sept 2020)?https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Limburg/Nieuws/Paginas/COVID-19-zittingen-week-38.aspxMaastricht9-9-2020 22:00:00Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. <p>Onderstaand overzicht geeft een algemeen beeld van de verschillende (urgente) zaken die, ondanks de coronamaatregelen, worden behandeld bij de rechtbank Limburg. De zaken worden op verschillende manieren behandeld; fysiek, schriftelijk, via de telefoon of via een beeldverbinding.</p>
Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 38 (14-18 september 2020)Deze zittingen gaan door bij de rechtbank Rotterdam in week 38 (14-18 september 2020)https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Deze-zittingen-gaan-door-bij-de-rechtbank-Rotterdam-in-week-38-14-18-september-2020.aspxRotterdam9-9-2020 22:00:00<p>Vanaf 11 mei 2020 behandelt de rechtbank Rotterdam weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch) horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. <br><br>De afgelopen periode zijn in onze gebouwen in Rotterdam en Dordrecht maatregelen getroffen waardoor het mogelijk is partijen op een verantwoorde manier te ontvangen. Plexiglasschermen zijn aangebracht en ook de nodige signalering in de wachtruimtes en gangen.  </p>
Geen inzage stukken RIVM voor ViruswaarheidGeen inzage stukken RIVM voor Viruswaarheidhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Midden-Nederland/Nieuws/Paginas/Geen-inzage-stukken-RIVM-voor-Viruswaarheid.aspxUtrecht8-9-2020 22:00:00De Staat hoeft Viruswaarheid geen inzage in gevraagde stukken te geven. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist in een kort geding. <p>De Staat hoeft Viruswaarheid geen inzage in gevraagde stukken te geven. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist in een kort geding. Viruswaarheid heeft niet voldaan aan de eisen die gelden voor inzage in de gevraagde stukken. </p>
Rechtbank Amsterdam start met strafzittingen in de avondRechtbank Amsterdam start met strafzittingen in de avondhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Rechtbank-Amsterdam-start-met-strafzittingen-in-de-avond.aspxAmsterdam7-9-2020 22:00:00<p>De rechtbank Amsterdam houdt deze en volgende maand elke donderdag politierechterzittingen in de avonduren. Met de extra zittingen dringt de rechtbank de achterstanden terug die zijn ontstaan door de coronamaatregelen eerder dit jaar. </p>
Rechtbank gaat langer gebruik maken van zittingsruimte in gemeentehuizenRechtbank gaat langer gebruik maken van zittingsruimte in gemeentehuizenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Noord-Nederland/Nieuws/Paginas/Rechtbank-gaat-langer-gebruik-maken-van-zittingsruimte-in-gemeentehuizen.aspxGroningen3-9-2020 22:00:00Rechtbank Noord-Nederland gaat langer gebruik maken van zittingsruimte in de gemeentehuizen van de gemeente Groningen en Assen. <p>Rechtbank Noord-Nederland gaat langer gebruik maken van zittingsruimte in de gemeentehuizen van de gemeente Groningen en Assen. Dat heeft het bestuur van de rechtbank besloten na een positieve evaluatie van de proef afgelopen zomer. Tot het eind van het jaar heeft de gemeente Groningen twee dagen per week een zittingszaal ter beschikking gesteld voor zittingen van de rechtbank. De gemeente Assen stelt een dagdeel in de week een zaal beschikbaar. De rechtbank heeft behoefte aan extra zittingsruimte omdat zij vanwege de coronamaatregelen over minder zittingsruimte beschikt. </p>


 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.