Tijdelijk afwijkende regeling voor Insolventies rechtbanken vanwege de bijzondere omstandigheden door de coronacrisis (toepassing uitzonderingsbepaling artikel 4.3 Landelijk procesreglement verzoekschriftprocedures insolventiezaken rechtbanken) (“TARIC”)
In afwijking van het Landelijk procesreglement verzoekschriftprocedures insolventiezaken rechtbanken geldt vanaf heden tot nader order de volgende regeling:
Het team insolventie werkt voor de samenleving. Mensen komen bij het team insolventie vanwege hun problematische schulden, voor hun dreigende huisuitzetting. Dit zijn zaken waar de rechter snel op moet beslissen. De schuldenaren zijn kwetsbaar, hebben vaak geen computer, beperkte digitale vaardigheden, zijn veelal minder verbaal vaardig en laaggeletterd. De rechtzoekenden in dit rechtsgebied zijn vergelijkbaar met de rechtzoekenden in de WVGGZ-zaken en het jeugdrecht. De aanwezigheid in persoon van betrokkenen is noodzakelijk teneinde tot een weloverwogen beslissing te kunnen komen waarbij betrokkene zich gehoord voelt.
Dat is de reden dat deze zaken opgenomen zijn onder Prioriteit 1, en als eerste in aanmerking komen voor een fysieke zitting.
Onder Prioriteiten 2 tot en met 5 zijn vervolgens de zaken opgenomen waarbij een fysieke zitting iets minder belangrijk is (in volgorde van belangrijkheid).
Indien en voor zover zaken niet fysiek kunnen worden behandeld, zal gelden hetgeen hierover is vermeld in de “Werkwijze van zaken die niet op een fysieke zitting worden behandeld”. Het is daarbij mogelijk dat zaken voor een langere periode zullen worden aangehouden.
Uitgangspunt voor de Rechtspraak is dat de gerechten zoveel mogelijk zaken zullen behandelen, waarbij de zittingen fysiek of online zullen plaatsvinden, tenzij de zaak schriftelijk kan worden afgedaan. De rechtbank zal tijdig aangeven op welke wijze een zaak zal worden behandeld.
De zaken die onder de urgente zaken vallen (die dus in beginsel altijd door moeten gaan), zijn gemarkeerd met een “ * “. Dat wil evenwel niet zeggen dat deze zaken als eerste fysiek op de rechtbank zullen worden behandeld (nu zij immers niet onder Prioriteit 1 vallen).
Op iedere zitting zijn, naast de hierna genoemde partijen, ook steeds aanwezig:
- Rechtbank / rechter-commissaris
- Secretaris
- Wanneer andere personen aanwezig zullen zijn dan diegenen hieronder genoemd, dient zulks tevoren schriftelijk aan de rechtbank te worden voorgelegd.