Civiel recht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

illustratieve afbeelding

 

Naar de civiele rechter

 

Ik wil een rechtszaak beginnen

U heeft een conflict en wilt dat de rechter hierover oordeelt. Bekijk hoe u een rechtszaak start.

Ik ben tegenpartij in een rechtszaak

Er is een rechtszaak tegen u aangespannen. Bekijk welke stappen u kunt nemen.

Ik ben betrokken bij een rechtszaak

U kunt om allerlei redenen betrokken zijn bij een rechtszaak. Bijvoorbeeld omdat u getuige bent of zelf belang heeft bij de zaak. Lees wat u kunt verwachten tijdens de rechtszaak

 

 

Civiele procedures

Het civiel recht kent verschillende procedures: de dagvaardingsprocedure en de verzoekschriftprocedure.

 

Kosten rechtszaak

Aan het voeren van een rechtszaak zijn verschillende kosten verbonden. Zoals de kosten voor de behandeling van de zaak door de rechter: de griffierechten. Maar ook kosten voor een advocaat, belastingadviseur of tolk als u deze inschakelt.

 

 

 

 

Nieuws over civiel recht  Nieuws over civiel recht

 

 

Beslag op paard wordt niet opgeheven10-7-2016 22:00:00 Het beslag op het paard Rubin Cartier wordt niet opgeheven. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant vandaag geoordeeld. De berijdster van het paard vroeg de rechter in een kort gedingprocedure het beslag op te heffen zodat zij met het paard kan deelnemen aan het nationaal kampioenschap dressuur (NK).
AG: Rechter mag strafblad niet ambtshalve opvragen in toelatingsprocedure schuldsanering5-7-2016 22:00:00 Een rechter die beslist over toelating tot de schuldsaneringsregeling handelt in strijd met de regels van een behoorlijke rechtspleging als hij ambtshalve iemands strafblad (uittreksel justitiële gegevens) opvraagt. Daarbij is het ongewenst dat een rechter dit doet. Dat schrijft advocaat-generaal Ruth de Bock in een advies aan de Hoge Raad. Volgens haar kon degene die toelating tot de schuldsaneringsregeling vraagt namelijk van te voren niet weten dat die gegevens door de rechter worden opgevraagd en tot weigering kunnen leiden.
Advies AG: oud-aandeelhouders SNS Reaal bevoegd om enquête te verzoeken23-6-2016 22:00:00 Advocaat-generaal Timmerman adviseert de Hoge Raad om de beslissing van de ondernemingskamer dat de Vereniging van Effectenbezitters en de Stichting SNS Reaal bevoegd zijn een enquête te verzoeken in stand te laten.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.30 uur.