Strafrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Strafbare feiten

Een verdachte kan alleen veroordeeld worden voor een feit dat volgens de wet strafbaar is.

 

Overtredingen

Een overtreding is meestal een licht strafbaar feit dat door de kantonrechter wordt behandeld. Bijvoorbeeld door rood rijden, op verboden terrein lopen of wildplassen.

Misdrijven

Misdrijven zijn over het algemeen ernstiger en vallen onder het strafrecht. Voorbeelden van misdrijven zijn fraude, mishandeling en seksueel misbruik.

 

Naar de strafrechter

 

Ik ben verdachte

Beslist de officier van justitie dat hij de strafzaak waarin u verdachte bent, aan de rechter voorlegt? U ontvangt een dagvaarding. Hierin staat waarvan u wordt verdacht, wanneer (datum en tijdstip) en waar (locatie) u voor de rechter moet verschijnen.

Ik ben slachtoffer

Heeft u aangifte gedaan van de overtreding of het misdrijf en is er een verdachte aangehouden? Als slachtoffer heeft u een aantal rechten. Zo heeft u recht op informatie over het strafproces.

Ik ben getuige

Soms wordt een getuige ook gehoord door de rechter of rechter-commissaris tijdens de rechtszaak. In dat geval wordt u door de officier van justitie of rechter-commissaris opgeroepen. U ontvangt een aangetekende brief. Hierin staat waar en wanneer u als getuige moet verschijnen. U bent verplicht te komen.

 

Soorten strafrechters

Er zijn verschillende soorten rechters die strafbare feiten behandelen. Voor volwassenen zijn dat vooral de kantonrechter, politierechter, economische politierechter, economische kamer en meervoudige strafkamer. Voor welke rechter de verdachte moet verschijnen, hangt af van de aard  en ernst van de overtreding of het misdrijf.

 

 

Strafprocedures

Bij het strafrecht speelt de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van de verdachte een rol. Daarom is er binnen het strafrecht een onderscheid tussen het: volwassenenstrafrecht, jeugdstrafrecht en adolescentenstrafrecht. Daarnaast kent het strafrecht nog bijzondere procedures.

 

 

Hoe lang duurt een strafprocedure?

Hoe snel uw zaak op zitting komt, hangt af van hoe het onderzoek naar het strafbare feit door de politie en het OM verloopt. De snelheid van de procedure voor de strafrechter is afhankelijk van de complexiteit en ernst van uw strafzaak. Een zaak voor de kantonrechter kan in enkele minuten klaar zijn. Een ingewikkelde strafzaak waarin veel getuigen moeten worden gehoord en deskundigenonderzoek moet worden verricht kan maanden duren.

Uitgangspunt is dat binnen 2 jaar nadat u redelijk kon vermoeden dat u vervolgd zou worden een uitspraak volgt. Nadat uw zaak tijdens de zitting inhoudelijk is behandeld en het onderzoek is gesloten, doet de rechter doorgaans direct of binnen 2 weken schriftelijk uitspraak.

 

Kosten strafzaak

Bij een strafrechtelijke procedure betaalt de verdachte de kosten voor een advocaat, als hij of zij deze inschakelt. Mogelijk krijgt hij of zij een tegemoetkoming in de kosten voor een advocaat of wordt de advocaat helemaal betaald.

 

 

Nieuws over strafrecht  Nieuws over strafrecht

 

 

‘Maatwerk is noodzakelijk, zeker bij ontuchtzaken’13-9-2016 22:00:00Juist bij ontuchtzaken is maatwerk geboden, zegt rechter en voorzitter van de strafrechterskoepel LOVS Michiel de Ridder in reactie op een rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Rechters herkennen zich niet in de kritiek die wordt geleverd. ‘Geen enkele zaak is hetzelfde. Zeker bij deze ingrijpende ontuchtzaken is maatwerk noodzakelijk’, zegt Michiel de Ridder, rechter en voorzitter van de strafrechterskoepel LOVS. Hij reageert hiermee op het vandaag (14 september 2016) verschenen rapport Ontucht voor de rechter II van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. De rapporteur heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop rechters opgelegde straffen in ontuchtzaken motiveren.
Op de rol: ‘Ik heb mij van mijn slechtste kant laten zien’11-9-2016 22:00:00 Joop wilde verder, Chantal niet. En daarmee begon de trammelant in de Rotterdamse flat. ‘We hebben 2 jaar geleden een kind verloren en ik dacht nu gaat het goed. Maar ze zette onze relatie op slot en had het over alimentatie. Ik mocht de baby niet meer zien’, zegt Joop (31) tegen politierechter Robine de Lange, tevens president van de rechtbank Rotterdam. Chantal is erbij in de Oude Maaszaal van het Dordtse gerechtsgebouw, samen met haar vader en moeder. ‘Wat op die 24ste mei volgde, was een explosie van geweld’, recapituleert de rechter het vuistdikke dossier. ‘Ik draaide door’, weet Joop.
Jaar in psychiatrisch ziekenhuis voor o.a. belaging en diefstal11-9-2016 22:00:00De rechtbank veroordeelde vandaag een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats tot een plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor 1 jaar. De man heeft zich schuldig gemaakt aan o.a. belaging en diefstal. De rechtbank veroordeelde vandaag een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats tot een plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor 1 jaar. De man heeft zich schuldig gemaakt aan 3 vernielingen, 2 diefstallen, een inbraak en belaging van zijn ex-vriendin.

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.30 uur.