Laden...

Mailen met de rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Mailen met de rechtspraak

In verband met de uitbraak van het coronavirus heeft de Rechtspraak besloten vanaf dinsdag 17 maart de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges te sluiten. Urgente zaken gaan wel door.
Vanaf 30 maart gaan steeds meer gerechten online zittingen houden.

 

 

Snel en veilig informatie uitwisselen

Snel en eenvoudig documenten en berichten uitwisselen is niet meer weg te denken in de huidige samenleving. Daarom wil de Rechtspraak digitaal toegankelijk zijn. Bescherming van vertrouwelijke gegevens is voor de Rechtspraak van groot belang. Om uw vertrouwelijke informatie te beschermen, verstuurt de Rechtspraak deze versleuteld via mail. Zo bent u er zeker van dat alleen u deze informatie kunt lezen.

Start Veilig Mailen

Vanaf eind 2019 voert de Rechtspraak stap voor stap Veilig Mailen in. De planning verschilt per gerecht en per team. Wilt u, als burger of professional, gebruikmaken van Veilig Mailen, neemt u dan contact op met uw aanspreekpunt bij de griffie. Samen maakt u afspraken over welke berichten en documenten u veilig kunt mailen. Als u nog geen aanspreekpunt heeft bij de Rechtspraak, dan kunt u contact opnemen met het Rechtspraak Servicecentrum.

Hoe werkt Veilig Mailen?

Een veilige mail openen

Een beveiligd bericht ontvangt u per mail via ZIVVER. In dit bericht ziet u het Rechtspraak-logo. In deze mail vindt u een link naar een beveiligde omgeving. Om het bericht te lezen, moet u een SMS-code invoeren. Deze ontvangt u door de instructies in de mail te volgen. Of u voert de code in die u met de Rechtspraak heeft afgesproken.

Een veilige mail beantwoorden

Op een beveiligd bericht kunt u reageren in de beveiligde omgeving via de knop ‘Beantwoorden’. Daar kunt u ook een bijlage toevoegen.

Zelf een veilige mail sturen

U neemt contact op met het gerecht waarnaar u een mail wilt sturen. Zij sturen u een beveiligd bericht waarop u kunt reageren.

Privacy

Persoonsgegevens zijn noodzakelijk om een correcte gerechtelijke procedure te voeren. De Rechtspraak gebruikt deze gegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn afgegeven.

Contactgegevens wijzigen

Wijzigt uw mailadres of telefoonnummer, geef dit dan telefonisch door aan de griffies van de Rechtspraak waar u contact mee heeft. Zo kunnen wij veilig met u blijven communiceren.

Vraag en antwoord

Mag ik een reguliere mail sturen aan de Rechtspraak?

Dat mag alleen als u geen vertrouwelijke gegevens in uw mail opneemt. Wilt u toch vertrouwelijke gegevens mailen, neem dan contact op met het gerecht waarnaar u een mail wilt sturen. Zij sturen u een beveiligd bericht waarop u kunt reageren.

Kan ik via Veilig Mailen zaaksgebonden stukken sturen naar de Rechtspraak?

Dat is mogelijk, maar u moet wel de stukken per post nasturen. Papier blijft leidend. Het papieren stuk blijft het officiële stuk waaraan de procesrechtelijke consequenties worden verbonden.

Het lukt niet om een veilige mail van de Rechtspraak te beantwoorden. Wat moet ik doen?

U kunt contact opnemen met het Rechtspraak Servicecentrum.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum