Zitting bijwonen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUw Situatie > Naar de rechter > Zitting bijwonen

Voorwaarden zitting bijwonen

Er geldt een aantal voorwaarden:

 

Leeftijdsgrens

Jongeren vanaf 12 jaar kunnen een openbare strafzitting bijwonen. De rechter kan in bijzondere gevallen bepalen dat jongeren onder de 18 jaar niet of alleen onder begeleiding een strafzitting mogen bijwonen. Bijvoorbeeld bij zittingen die gaan over schokkende gebeurtenissen, zoals een moord of zedendelict.

Voor andere soorten zaken is er geen leeftijdsgrens.

Groepsbezoek

Scholieren, studenten en verenigingen zijn welkom in de gerechtsgebouwen. Groepen (meer dan 5 personen) die een zitting willen bijwonen of een rondleiding of voorlichting willen hebben, moeten eerst contact opnemen met de rechtbank, het gerechtshof, het College van Beroep voor het bedrijfsleven of de Centrale Raad van Beroep.

 

De rechter kan besluiten om een zaak (deels) achter gesloten deuren te behandelen. Of alleen bepaalde personen toe te laten. Daarnaast kan de rechter de toegang tot de zaal beperken als de publieke belangstelling erg groot is. Ook kan hij iemand bevelen de zaal te verlaten.

 

       
    

Soorten zaken bijwonen

Lichte strafzaken

Wilt u een rechtszaak van begin tot eind bijwonen, dan is een zitting van de politierechter het meest interessant. De politierechter behandelt lichtere strafzaken waarbij de officier van justitie niet meer dan 1 jaar gevangenisstraf kan eisen. De politierechter doet in bijna alle gevallen direct na afloop van de behandeling van een zaak mondeling uitspraak.

               

 

Zwaardere strafzaken

Zwaardere strafzaken waarbij de officier van justitie meer dan 1 jaar gevangenisstraf eist, worden behandeld door 3 rechters (meervoudige kamer). De behandeling van deze zaken neemt meer tijd in beslag dan een zaak bij de politierechter. De rechters doen niet meteen na afloop van de behandeling uitspraak. De uitspraak wordt 2 weken later tijdens een openbare zitting gedaan.

               

 

Overige zaken

Zittingen van familiezaken (zoals echtscheiding, ondertoezichtstelling en Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen), belastingzaken, faillissementen en strafzaken tegen minderjarigen zijn nooit openbaar. Zittingen waarin privacygevoelige informatie wordt behandeld, vinden (deels) achter gesloten deuren plaats. Bijvoorbeeld tijdens de behandeling van medische gegevens.

Wilt u geen strafzaak bijwonen, maar een ander soort zaak? Neem dan contact op met het desbetreffende gerecht.

               
   

 

Zittingsroosters

Elke werkdag zijn er zittingen. Bekijk de zittingsroosters van de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges.

 

 

Zitting bijwonen

Wilt u een zitting bijwonen? Klik op onderstaande link bezoekinformatie en lees alles wat u moet weten voor een bezoek aan een gerechtsgebouw. Bijvoorbeeld waar u zich kunt melden, welke huisregels er zijn en hoe de toegangscontrole gaat.

Meer informatie over het bijwonen van een zitting met meer dan 5 personen vindt u onder de link groepsbezoek.

 

 

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.30 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum