Week van de Rechtspraak - Centrale Raad van Beroep

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtspraak in Nederland > Week van de Rechtspraak > Week van de Rechtspraak - Centrale Raad van Beroep

Open dag Centrale Raad van Beroep

Op 30 september organiseert de Centrale Raad van Beroep samen met de rechtbank Midden-Nederland een open dag. De open dag is dé kans om voor en achter de schermen van de rechtspraak te kijken. Er is een afwisselend programma voor alle leeftijden

Wat is er te doen?

Naspelen zittingen:

In de zittingszalen zie je hoe een rechtszitting verloopt. Echte rechters spelen fictieve zittingen voor na. Zoals elke doordeweekse dag bij de rechtbank zijn er vandaag zittingen in het strafrecht, bestuursrecht (waaronder 2 keer een hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep), civiel recht en familierecht.

Meet the professional:

Hoe wordt iemand rechter? En ligt een rechter wel eens wakker van zijn werk? Waarom is de toga van de rechter zwart? Vandaag kan je dit zelf vragen tijdens ‘Meet the professional’. Rechters, advocaten, officieren en griffiers staan open voor ‘alle’ vragen.

Bioscoop:

In de bioscoopzaal draaien verschillende documentaires over rechtspraak. Waaronder de documentaire ‘Vergeef me mijn schulden’, over mensen met hoge schulden die toegelaten hopen te worden tot de schuldsanering, zodat ze na 3 jaar weer een schone lei hebben. Rechters moeten over hun lot beslissen. Hoe doen ze dat? De film gaat een week voor de open dag in première op het Nederlands Film Festival.

Kleurwedstrijd:

Voor kinderen die gek zijn op kleuren binnen of buiten de lijntjes is er een kleurwedstrijd. Kan je kind niet wachten tot zaterdag 30 september? Download dan alvast de kleurplaat (pdf, 1,9 MB). Is de tekening klaar? Neem hem dan op zaterdag 30 september mee naar de rechtbank in Utrecht of Lelystad. Er zijn leuke prijzen te winnen.

Vossenjacht

Lukt het jou om vandaag de 4 ‘vreemde gasten’ in ons door het gebouw te ontmaskeren?

Publieksacademie

Veel Nederlanders vinden dat rechters te soft straffen. De roep om zwaardere straffen klinkt vaak. Waarom straffen rechters zoals ze doen? Welke regels volgen ze daarbij? Zijn die straffen echt zo laag? Daarover geven rechters tijdens de publieksacademie tekst en uitleg. Natuurlijk is er ook ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen.

Rondleidingen

Van scanstraat naar cellencomplex. Elk uur start er een rondleiding door het gebouw, en vertellen we jullie onderweg leuke rechtbankverhalen.

Op de foto in toga

Wil je weten hoe het voelt om een toga te dragen? In onze ‘fotostudio’ kan je dit moment laten vastleggen. De foto die de fotograaf maakt printen wij direct voor je uit en mag je gratis meenemen naar huis.

Programmaboekje

Wil je meer weten over de open dag? Kijk dan in het programmaboekje (pdf, 2,8 MB)

 

 

Praktische informatie

 
Wanneer:Zaterdag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur
Waar:Vrouwe Justitiaplein 1 Utrecht, Routebeschrijving
Voor wie:Voor jong en oud (toegang is gratis)