Laden...

Betalingsregeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksNaar de rechter > De regelrechter > Betalingsregeling

Ik word verwacht bij een zitting van de regelrechter want ik heb bij een bedrijf of organisatie een betalingsachterstand

U heeft van de regelrechter een brief, e-mail of WhatsApp-bericht gekregen. Daarin staat een uitnodiging voor een zitting (gesprek). In het bericht staat bij welke rechtbank de zitting is, en op welke datum en tijd.

Waarover gaat de zitting?

Tijdens de zitting bekijkt u samen met de regelrechter en de schuldeiser of de betalingsachterstand klopt (de schuldeiser is de partij waarbij u een betalingsachterstand heeft). Ook bekijkt u samen wat u op basis van uw inkomen realistisch kunt afbetalen. Het is niet nodig om de betalingsachterstand vóór de zitting helemaal te betalen. Tijdens de zitting wordt gekeken naar een goede oplossing. 

Op de zitting is ook een medewerker van schuldhulpverlening van de gemeente en/of de schuldenfunctionaris van de rechtbank aanwezig. Als u dat wilt, kunt u na de zitting met deze persoon in gesprek, bijvoorbeeld als u meer schulden heeft.

 

Wat is belangrijk om te doen?

  1. Kijk of u naar de zitting kunt komen. Kunt u niet komen? Geef het door aan de rechtbank. De contactgegevens staan in het bericht. De rechtbank verzet de zitting.
  2. Kijk of u iemand wilt meenemen naar de zitting en informeer die persoon wanneer en waar de zitting is. Bijvoorbeeld een advocaat voor juridische hulp, en/of een schuldhulpverlener als u die heeft. Tijdens de zitting wordt Nederlands gesproken. Als u dat wilt, kan er een familielid, een kennis of iemand anders met u meegaan om voor u te vertalen. Kan niemand voor u vertalen, dan kan de rechtbank u helpen een tolk voor u te regelen. U hoeft hiervoor niet te betalen.
  3. Verzamel gegevens over uw inkomen en vaste lasten om een betalingsregeling te kunnen afspreken. U kunt ook documenten verzamelen die u wilt meenemen naar de zitting. Het kan zijn dat de regelrechter die wil bekijken.
  4. Neem uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee naar de zitting. Bij de ingang voeren de beveiligers een toegangscontrole uit.

Wat als u niet naar de zitting komt?

Als u niet kunt komen en dat niet laat weten, neemt de regelrechter geen beslissing. De schuldeiser schakelt dan een incassobureau of deurwaarder in. Daardoor kunnen de kosten voor u toenemen. Daarom is het belangrijk dat u komt. Of dat u het laten weten als u niet kunt komen.

 

Naar de zitting

Zorg ervoor dat u vijftien minuten vóór de zitting aanwezig bent. De zitting bij de regelrechter duurt meestal maximaal twee uur. 

De regelrechter: 

  • vraagt u om uit te leggen wat er aan de hand is en vraagt of u nog andere schulden heeft.
  • vraagt aan de schuldeiser om welk bedrag het gaat;
  • luistert en bekijkt de verschillende kanten van het verhaal, 
  • onderzoekt samen met u of een realistische betalingsregeling kan worden afgesproken, 
  • bekijkt ook wat de wet over uw situatie zegt.

Na de zitting 

De regelrechter legt de afspraken vast die u met uw zorgverzekeraar, woningcorporatie of energieleverancier heeft gemaakt. U en de andere partij ondertekenen de afspraken.

Kosten

U betaalt niets voor de regelrechter.

 

Contact

 

Rechtbank Amsterdam

Telefoon: 06 52 83 03 52

E-mail: zorgzaak@rechtspraak.nl

Rechtbank Den Haag

Telefoon: 088 362 34 00 (maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 12:30 uur)

E-mail: regelrechter.rb-dh@rechtspraak.nl

Rechtbank Rotterdam

Telefoon: 088 362 60 00 (maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00)

E-mail: zorgverzekeringszaken.rotterdam@rechtspraak.nl

Wijkrechtspraak Tilburg

Telefoon: 088 361 60 00 (maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00)

E-mail: wijkrechtspraaktilburg@rechtspraak.nl