Laden...

De kinderrechter doet uitspraak over een ondertoezichtstelling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Ondertoezichtstelling > De kinderrechter doet uitspraak over een ondertoezichtstelling

Wanneer doet de kinderrechter uitspraak?

Vaak vertelt de kinderrechter aan het einde van de zitting wat de beslissing is over het verzoek tot ondertoezichtstelling (OTS), voorlopige ondertoezichtstelling (VOTS) of verlenging van een OTS. Dat is de uitspraak. Binnen twee weken na de zitting krijgt u de uitspraak ook per post. Dat is de beschikking

In de beschikking legt de kinderrechter uit waarom hij deze beslissing neemt. Als u een advocaat heeft, ontvangt u de beschikking via uw advocaat. Het kan zijn dat de kinderrechter tijdens de zitting zegt dat hij langer moet nadenken over de beslissing. U krijgt de beschikking dan binnen twee weken na de zitting.

Wat kan de uitspraak (beslissing) zijn?

Toewijzen van het verzoek
Toewijzen betekent dat de kinderrechter het verzoek goedkeurt. Uw kind wordt onder toezicht gesteld en er komt een jeugdbeschermer (gezinsvoogd) voor uw kind. Als de kinderrechter een verlenging van de OTS uitspreekt, blijft de jeugdbeschermer betrokken. Het kan ook zijn dat de kinderrechter de OTS voor een kortere duur toewijst dan in het verzoek staat.

Afwijzen van het verzoek
Als de kinderrechter het verzoek afwijst, komt er geen jeugdbeschermer voor uw kind. Bij een afgewezen verzoek tot verlenging van de OTS wordt de OTS beëindigd.

Uitstel van de beslissing
Uitstel (aanhouden genoemd) betekent dat de kinderrechter nog geen beslissing kan nemen over het hele verzoek of een deel daarvan. Na een bepaalde tijd bespreekt de kinderrechter het verzoek opnieuw op een zitting.

Voorbeeldsituatie van uitstel:

De Raad voor de Kinderbescherming vraagt om een OTS voor twaalf maanden. De kinderrechter vindt dat het kind ernstig in zijn ontwikkeling wordt bedreigd, maar ziet tijdens de zitting dat de ouders met hulpverlening aan de slag willen. De kinderrechter spreekt de OTS uit voor zes maanden en beslist nog niet over de andere zes maanden. Vlak voordat de OTS afloopt, is er een zitting om te bespreken hoe het gaat. De kinderrechter beslist dan over de andere zes maanden.

 

Niet eens met de uitspraak?

Hoger beroep
Bent u het niet eens met de kinderrechter over de beslissing over het verzoek tot ondertoezichtstelling (OTS) of verlenging van de OTS? Binnen drie maanden na de uitspraak kunt u in hoger beroep gaan.

U moet hiervoor een advocaat inschakelen, u kunt niet zelf in hoger beroep gaan. De advocaat vraagt het gerechtshof om het verzoek opnieuw te bekijken. Bij het gerechtshof kijkt de meervoudige kamer (drie rechters) naar uw zaak.

U kunt niet in hoger beroep gaan tegen een voorlopige ondertoezichtstelling (VOTS).

 

Hoe gaat het verder na de uitspraak?

Als de kinderrechter uw kind(eren) onder toezicht heeft gesteld, wat gebeurt er dan?


Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.