Laden...

Wat is een ondertoezichtstelling (OTS) en wat gaat eraan vooraf?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Ondertoezichtstelling > Wat is een ondertoezichtstelling (OTS) en wat gaat eraan vooraf?

Waar u 'ouders' leest, gaat het om één of twee ouders met gezag, verzorgers met gezag of voogden. En waar u 'kind' leest, kunnen dit ook meer kinderen zijn.


Wat is een ondertoezichtstelling en wat gaat eraan vooraf?

Een ondertoezichtstelling (OTS) is een verplichte vorm van hulp om kinderen te beschermen en veilig te laten opgroeien. Bij een OTS krijgen ouders via een jeugdbeschermer (gezinsvoogd) verplicht hulp bij het opvoeden van hun kind. Ze houden het ouderlijk gezag tijdens de OTS.

De kinderrechter beslist of een OTS noodzakelijk is. Bij de beslissing staat het belang van uw kind voorop. 

Wie kan een OTS aanvragen?

De kinderrechter kan de aanvraag krijgen van:

  • de Raad voor de Kinderbescherming,
  • het Openbaar Ministerie (bijvoorbeeld als een kind vaak in aanraking is gekomen met de politie)
  • een ouder of verzorger, als die denkt dat een OTS noodzakelijk is en de Raad voor de Kinderbescherming besluit niet te vragen om een OTS. Het verzoek moet voldoen aan de Procesreglementen Familie- en Jeugdrecht rechtbanken.

De aanvraag moet via een brief aan de kinderrechter. De brief heet een verzoekschrift. Daarom heet de aanvraag ook verzoek en de aanvrager de verzoeker.


Voordat er een OTS wordt aangevraagd

Meestal is de Raad voor de Kinderbescherming de verzoeker van een OTS. Daar gaan belangrijke stappen aan vooraf:

Stap 1: jeugdhulp via gemeente

Als er zorgen zijn over de ontwikkeling van een kind, kan hulpverlening nodig zijn. De gemeente moet zorgen dat er jeugdhulp voor het kind komt (rijksoverheid.nl).

Stap 2: onderzoek Raad voor de Kinderbescherming 

Soms werkt de hulp vanuit de gemeente niet voldoende, bijvoorbeeld omdat de ouders niet goed meewerken aan de hulpverlening. De jeugdhulporganisatie of Veilig Thuis kan de Raad voor de Kinderbescherming dan vragen onderzoek te doen. Een onderzoeker van de Raad voor de Kinderbescherming voert gesprekken met de ouders, het kind en eventuele andere betrokkenen om uit te zoeken wat er precies speelt. De onderzoeker maakt hiervan een verslag.

Stap 3: Raad voor de Kinderbescherming doet een verzoek tot OTS

De Raad voor de Kinderbescherming kan aan de kinderrechter vragen om een OTS uit te spreken als:

  • er ernstige zorgen zijn over de ontwikkeling van het kind, en
  • de vrijwillige hulpverlening onvoldoende heeft geholpen, en 
  • de verwachting is dat de ouders of verzorgers met gezag op termijn weer zelf (met begeleiding) het kind kunnen verzorgen en opvoeden, maar daarbij wel eerst (verplicht) hulp nodig hebben.

Is er een OTS aangevraagd voor uw kind?

Als u bericht heeft gekregen dat er een OTS voor uw kind is aangevraagd, is het belangrijk dat u laat weten of u het eens of niet eens bent.

Hoe werkt de procedure van een OTS?

Een procedure over een aangevraagde OTS bestaat uit een aantal opeenvolgende stappen.

Wat gebeurt er bij een OTS?

Als de kinderrechter heeft beslist dat er een OTS voor uw kind komt, dan komt er een jeugdbeschermer voor het kind. En krijgt u als ouder verplicht hulp bij het opvoeden.

Hoelang duurt een OTS?

Een OTS duurt maximaal twaalf maanden. De kinderrechter kan een OTS daarna steeds met maximaal twaalf maanden verlengen. De leeftijdsgrens voor een OTS is achttien jaar. Wordt uw kind achttien jaar tijdens een OTS, dan stopt deze automatisch.

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.