Direct naar inhoud Direct naar zoekformulier
Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.
Er zijn coronabeperkingen voor toegang tot gerechtsgebouwen en zittingszalen. Procedures en regelingen zijn soms anders dan normaal.
U kunt op verschillende manieren betrokken zijn bij een strafzaak over een diefstal of inbraak. Bijvoorbeeld als verdachte, slachtoffer of getuige.
Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter in uw strafzaak? U kunt in hoger beroep gaan.
Is uw rijbewijs ingevorderd? Of moest u het inleveren? Dan kunt u bij de rechtbank een klaagschrift indienen. Hierin vraagt u of u uw rijbewijs voorlopig terug kunt krijgen.
De kantonrechter behandelt binnen het strafrecht het misdrijf stroperij en overtredingen. Overtredingen zijn lichte strafbare feiten, zoals spijbelen, wildplassen en baldadigheid.
De procedure volwassenenstrafrecht bestaat uit een aantal stappen.
Voorwaardelijke invrijheidstelling is in het strafrecht de mogelijkheid dat een veroordeelde onder voorwaarden vervroegd wordt vrijgelaten. Het OM kan vragen om uitstel, afstel, herroeping of schorsing van de voorwaardelijke invrijheidstelling. De rechter beslist over dit verzoek.
De regels van het jeugdstrafrecht wijken op bepaalde onderdelen af van de regels van het gewone strafrecht.
De kantonrechter behandelt binnen het strafrecht het misdrijf stroperij en overtredingen. Overtredingen zijn lichte strafbare feiten, zoals te hard rijden, wildplassen en baldadigheid.
Als u voordeel heeft behaald door een strafbaar feit, kan het OM een vordering indienen tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel. De rechter kan u verplichten om een geldbedrag aan de staat te betalen.
(Super)snelrecht is een samenwerking tussen Openbaar Ministerie en de Rechtspraak waarbij verdachten snel voor de rechter komen. Hierdoor krijgen verdachten en eventuele slachtoffers snel duidelijkheid over het vonnis. Bij snelrecht en supersnelrecht gaat het om 'bewijstechnisch' eenvoudige zaken. Een politierechter behandelt deze zaken en mag maximaal 1 jaar gevangenisstraf opleggen.
Hoe bepaalt de rechter een straf?
Voorwaardelijke invrijheidstelling (v.i.) is in het strafrecht de mogelijkheid dat een veroordeelde onder voorwaarden vervroegd wordt vrijgelaten. Voor straffen die zijn uitgesproken op of na 1 juli 2021 is de v.i.-regeling gewijzigd.
Dat betekent niet direct dat de rechter uw zaak niet kan behandelen. De pagina Naar de rechter kan u verder helpen.
Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.