Laden...

Landelijke invoering digitaal communiceren Wsnp-zaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Landelijke invoering digitaal communiceren Wsnp-zaken
Den Haag, 03 september 2020
De Raad voor de rechtspraak voert digitaal communiceren in Wsnp-zaken (Wet Schuldsanering Natuurlijk Personen) landelijk in. Vanaf september 2020 nodigen rechtbanken in een geleidelijk tempo professionele bewindvoerders daarvoor uit. Dit is het vervolg op de proef die 3 rechtbanken het afgelopen half jaar uitvoerden samen met een aantal bewindvoerders.

Vanaf eind 2019 hebben 30 bewindvoerders digitale communicatie beproefd met de rechtbanken Rotterdam, Zeeland-West-Brabant en Midden Nederland in de pilot Wsnp. Tot nu toe zijn er ruim 2152 zaken gedigitaliseerd.

Invoering in geleidelijk tempo

De pilotrechtbanken gaan steeds meer bewindvoerders uitnodigen om digitaal te communiceren. Vanaf september 2020 starten ook de rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Oost-Brabant met uitnodigen van bewindvoerders. Dit gebeurt in een geleidelijk tempo: met een kleine groep Wsnp-bewindvoerders en een beperkt aantal dossiers, waarna stap voor stap uitbreiding volgt. De rechtbanken Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Noord-Nederland en Overijssel nodigen vanaf november 2020 bewindvoerders uit om digitaal te communiceren.

Proef positief

Om digitaal te communiceren, loggen bewindvoerders met een eHerkenningsmiddel (betrouwbaarheidsniveau 3) in op het beveiligde webportaal Mijn Rechtspraak Toezicht Wsnp. Daarin kunnen zij onder andere verslagen, verzoeken en berichten versturen, ontvangen en inzien. De meeste bewindvoerders die deelnamen aan de proef vinden het webportaal overzichtelijk en handig werken. ‘Digitaal communiceren bespaart portokosten en tijd’, vindt Javier Perez Herrera. Als bewindvoerder communiceert hij nu enkele maanden digitaal met de rechtbanken Rotterdam en Midden-Nederland. ‘We hebben inmiddels zo’n 60 lopende zaken gedigitaliseerd. Een verslag of vraag ligt direct bij de rechtbank. En ook de reactie van de rechtbank ontvang je sneller. Dat werkt prettig.’

Mijn Rechtspraak Toezicht blijven verbeteren

De Rechtspraak verbetert het beveiligde webportaal continue, zodat het zowel bewindvoerders als Rechtspraakmedewerkers goed ondersteunt in de communicatie over zaken. Op basis van ervaringen tijdens de proef is het portaal al op verschillende punten verbeterd. Sinds medio augustus is op verzoek van bewindvoerders de overzichtelijkheid van het portaal verder verbeterd met aparte tabbladen voor zittingen en nieuwe berichten (notificaties).

Toezicht bijna volledig digitaal

De rechter houdt toezicht op het werk van de curator of bewindvoerder bij faillissementen, beschermingsbewinden en schuldsanering. In faillissementen en beschermingsbewinden voert de rechter dat toezicht al digitaal uit. Daar komen nu de Wsnp-zaken (schuldsanering) bij. Met deze digitale communicatie hebben zowel de rechtspraak als de curator of bewindvoerder altijd actuele en eenduidige informatie bij de hand. Het toezicht op particuliere bewindvoerders, zoals familie of gezaghebbende, verloopt nog op papier.

Uitspraken