Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 30 oktober 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Inrijden op ex-vrouw en stalking bestraft

26 oktober - Een 53-jarige man is veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf en tbs met voorwaarden onder meer omdat hij op 18 januari 2022 met een auto op zijn ex-vrouw inreed. Ook moet hij ruim 17.000 euro schadevergoeding betalen. Hij stalkte haar ook onder meer door veelvuldig te bellen en berichten te sturen, soms met nare boodschappen. Bovendien plaatste hij een airtag op haar auto om haar te kunnen volgen. Uit de rapportage van het Pieter Baan Centrum blijkt dat er sprake is van persoonlijkheidsproblematiek met borderline- en narcistische persoonlijkheidskenmerken en verstoord alcohol- en drugsgebruik. De rechtbank neemt het advies over hem zijn daden verminderd toe te rekenen en tbs met voorwaarden op te leggen. Hij moet zich onder meer in een kliniek laten behandelen en mag tijdens zijn tbs-maatregel geen drugs en alcohol gebruiken. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6715       

Straf - 5 jaar celstraf en maatregel na steken tandarts met mes

27 oktober - Een 62-jarige man is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf omdat hij op 14 november 2022 in Amsterdam zijn tandarts onder meer in zijn borst, buik en duim stak. Ook legt de rechtbank een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) op waardoor hij na afloop van zijn straf onder toezicht kan worden gesteld als dat in verband met veiligheidsrisico’s nodig is. Daarnaast moet hij ruim 13.000 euro schadevergoeding betalen. De aanleiding voor het steken lijkt te zijn geweest dat hij ontevreden was over de dienstverlening. De tandarts heeft nog altijd veel pijn en zijn duim is nog niet helemaal hersteld. Daardoor kan hij niet al zijn werk uitvoeren. Doordat de 62-jarige man beperkt meewerkte aan het onderzoek van gedragsdeskundigen kan enkel worden geconcludeerd dat hij psychisch disfunctioneert maar geen stoornis worden vastgesteld.  Daarom wordt geen tbs opgelegd zoals de officier van justitie had geëist. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6751

Bestuur - UWV weer voor onzorgvuldigheid op vingers getikt in WIA-zaak

23 oktober - Het UWV moet zich voor een derde keer buigen over de mate van arbeidsongeschiktheid van een uitkeringsgerechtigde. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. De WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) van de uitkeringsgerechtigde was verlaagd zonder dat een fysiek onderzoek had plaatsgevonden door een primaire verzekeringsarts of een verzekeringsarts bezwaar en beroep. In een uitspraak van 16 maart 2022 oordeelde de bestuursrechter dat dit onzorgvuldig is. Nadat het UWV zich opnieuw had gebogen over de arbeidsongeschiktheid van de uitkeringsgerechtigde, oordeelde de bestuursrechter dat het medisch onderzoek opnieuw onzorgvuldig was en benoemde alsnog een deskundige. Deze deskundige heeft totale kleurenblindheid bij de uitkeringsgerechtigde vastgesteld. De bestuursrechter heeft het UWV opgedragen hiermee rekening te houden bij een nieuw te nemen besluit. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6558


Bestuur - Nieuw besluit nodig over verblijfsrecht vrouw

25 oktober - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet opnieuw beslissen op het verzoek om een verblijfsvergunning van een vrouw die in Nederland wil blijven bij haar minderjarige kind met de Nederlandse nationaliteit. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. De staatssecretaris besliste onterecht dat de vrouw haar identiteit en nationaliteit niet aannemelijk heeft gemaakt. De vrouw verstrekte echter op meerdere momenten echt gebleken documenten (een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs en geboorteakte). Ook was het onterecht dat de staatssecretaris niet heeft getoetst of de vrouw aan de andere voorwaarden voor een verblijfsrecht voldoet. Verder moet de staatssecretaris bij zijn nieuwe beslissing rekening houden dat zolang het kind van de vrouw de Nederlandse nationaliteit heeft, het daaraan rechten kan ontlenen en niet – zoals de staatssecretaris stelt – pas wanneer het kind daartoe oud genoeg is.

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Huurder moet renovatiewerkzaamheden toestaan

19 oktober - Woningcorporatie Ymere mag ingrijpende renovatiewerkzaamheden (laten) uitvoeren in de woning van een huurder van een appartement in Amsterdam. De belangen die Ymere vertegenwoordigt wegen zwaarder dan die van de huurder oordeelt de kantonrechter. Onder meer de fundering wordt, zo houdt het plan in, vernieuwd en op de vierde verdieping worden extra woningen gerealiseerd. Volgens de huurder zijn de werkzaamheden niet dringend en is het voorstel van Ymere niet redelijk. Daar gaat de kantonrechter niet in mee. Zo staat in het projectplan dat de funderingsbalken moeten worden verstevigd waarvoor de huurder zijn woning moet verlaten. Ook onderbouwde Ymere dat de realisatie van de extra woningen redelijk is vanwege de krapte op de woningmarkt. Verder heeft Ymere een omgevingsvergunning voor een deel van de te renoveren panden. De kantonrechter ziet geen reden waarom er geen vergunning zal volgen voor de andere panden. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6674


Kanton - Ontruiming toegewezen na onderverhuur en verwaarlozing

20 oktober - Een woonruimte met daaraan verbonden een bedrijfsruimte in Amsterdam moet worden ontruimd omdat de huurder in strijd met de regels het pand kamergewijs onderverhuurde. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De huurder betwistte de onderverhuur omdat hij geen huur zou hebben ontvangen. Maar zelfs als dat zo zou zijn, is voldoende aannemelijk dat hij het pand zonder toestemming van de verhuurder langdurig aan anderen in gebruik heeft gegeven. De verhuurder onderbouwde de ontruimingseis met stukken waarin stond dat de gemeente aankondigde een boete op te leggen. Daar bracht de huurder niets tegenin dat onderbouwde dat hij enkel familieleden had willen helpen. Uit de ingebrachte stukken acht de kantonrechter het aannemelijk dat de huurder het pand langdurig onderverhuurde of in bruikleen aan gaf aan minimaal acht personen en er zelf niet woonde. Ook verwaarloosde hij het pand ernstig.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6675


Kanton - Luidruchtige huurder die overlast veroorzaakt, moet weg

23 oktober - Een huurder die overlast veroorzaakt moet zijn huurhuis in Amsterdam ontruimen. Ook moet hij ruim 2.000 euro aan achterstallige huur betalen. Bij de toewijzing van de ontruiming weegt mee dat de man vaak midden in de nacht schreeuwde, meerdere keren zijn buren bedreigde en dat er inmiddels 52 overlastmeldingen waren. De woningcorporatie waarschuwde hem meermaals maar de situatie verbeterde niet. Zijn claim dat juist de buren overlast zouden veroorzaken was niet aannemelijk en zijn hardnekkige ontkenning dat hij hulp nodig heeft, maakt juist duidelijker dat de overlast waarschijnlijk in de toekomst niet zal verminderen. Wel heeft de verhuurder toegezegd hem nog een laatste kans te bieden na ontruiming van deze woning. Het beding over de proceskosten in de huurovereenkomst is getoetst aan het Europees consumentenrecht en beoordeelt de kantonrechter voorlopig als oneerlijk. Daarom hoeft de huurder die kosten niet te betalen, ondanks dat hij de zaak verliest. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6727   


Civiel - Bestuurders failliet bedrijf niet persoonlijk aansprakelijk

25 oktober - De bestuurders van het failliete geldtransportbedrijf RCCS zijn niet aansprakelijk voor de schade van een kleine drie ton van een groothandel in horeca-producten. Dat oordeelt de rechtbank. De groothandel verweet de bestuurders onder meer dat zij afgegeven geld hadden verduisterd en voor andere doeleinden hadden gebruikt. Volgens de groothandel mocht dat geld in geen geval in het vermogen dan wel op de bankrekening van RCCS komen, maar een dergelijke afspraak was niet gemaakt. De bestuurders hebben verder ook geen onverantwoorde beslissingen genomen, schadelijk beleid gevoerd of anderszins onbehoorlijk gehandeld en hoeven daarom geen schadevergoeding te betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:6733


Uitspraken