Laden...

Dit is de rechtbank Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbanken > Rechtbank Den Haag > Dit is de rechtbank Den Haag

Maak kennis met onze rechtbank

De rechtbank Den Haag is één van de 11 rechtbanken in Nederland en is onderdeel van de Rechtspraak. De Rechtspraak beschermt rechten en vrijheden, komt op voor de democratische rechtsstaat, zorgt voor een goede toepassing van het recht en voor beslissingen door onafhankelijke, onpartijdige, integere en deskundige rechters. De Rechtspraak is rechtvaardig, toegankelijk, tijdig en transparant en speelt in op maatschappelijke ontwikkelingen. Want de samenleving verandert snel en stelt ons steeds voor nieuwe uitdagingen. 

De rechtspraak is er voor iedereen en heeft 3 functies: 

  • Strafbare feiten berechten
  • Geschillen beslechten van burgers en overheid
  • Toezicht houden op personen, bedrijven en organisaties 

De rechtbank Den Haag staat voor een hoge kwaliteit, we werken volgens de professionele standaarden van de Rechtspraak en we streven naar een tijdige behandeling van zaken. Met ongeveer 160.000 zaken per jaar zijn we één van de grootste rechtbanken van Nederland. We behandelen, net als alle andere rechtbanken, zaken op het gebied van bestuursrecht, belastingrecht, strafrecht, kanton, familierecht, jeugd-en zorgrecht, insolventies en handel.


Wat voor zaken behandelen we?

Bestuursrecht: zaken tussen de burger en de overheid en tussen overheden onderling.

Familie: o.a. echtscheiding, alimentatie, gezag en omgang. 
Jeugd- en zorgrecht: Jeugd: o.a. jeugdstrafrecht, leerplichtzaken, onder toezicht stellingen en uithuisplaatsingen. Zorg: verplichte geestelijke gezondheidszorg.
Insolventies: faillissementen en surseances van betaling, schuldsaneringen en toezicht houden op curatoren en bewindvoerders.
Handel: kort geding, apostille en legalisatie van documenten, Intellectuele Eigendom en civiele zaken tussen burgers, bedrijven en overheid.
Vreemdelingenzaken: o.a. inburgering, verblijfsvergunning en gezinshereniging. Straf: overtredingen en misdrijven.
Kanton: vorderingen tot € 25.000,-, arbeidsrecht, huurrecht en consumentenrecht. Curatele, bewind en mentorschap.


Bijzondere bevoegdheden

De rechtbank Den Haag heeft een aantal bijzondere bevoegdheden. Al deze bevoegdheden maken ons een unieke rechtbank in Nederland. 

Civiel

  • Alle (civiele) zaken tegen de Rijksoverheid

Octrooi

  • Internationale civiele zaken
  • Internationale Familiezaken
  • Internationale kinderontvoering 

Straf

  • Internationale misdrijven
  • Overlevering van verdachten aan de bijzondere VN-tribunalen en het Internationaal Strafhof 

Bestuur

  • Militaire ambtenarenzaken
  • Vaststelling van staatloosheid
  • Vreemdelingenzaken (rechtbank Den Haag is de bevoegde rechtbank, maar deze zaken worden verdeeld over alle rechtbanken)

De organisatie

Ruim 1000 deskundige en betrokken collega’s vormen met elkaar de rechtbank Den Haag. Iets meer dan de helft van de collega’s is rechter of gerechtsjurist. De overige collega’s werken in de administratie of bij bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld als bode, beveiliger, personeelsadviseur of managementondersteuner. 

Het bestuur bestaat uit Robine de Lange-Tegelaar (president), Johan Visser en Merel Baas-van Vloten.

Het bestuur: Robine de Lange-Tegelaar (president), Johan Visser en Merel Baas-van Vloten. 
 

Organogram gerechtsbestuurBEDRIJFSVOERINGFacilitair, Bestuursondersteuning, Front, Communicatie & Voorlichting, Controller, Informatievoorziening, Personeel & Organisatie, Planning, Financiën & VerantwoordingJURIDISCHE TEAMSFamilie, Jeugd en Zorg, Straf 1, Straf 2, Straf 3, Straf 4, Belastingrecht, Bestuur 1, Bestuur 2, Insolventies, Kanton, Handel

Formatie in fte in 2024: Rechters: 174, Gerechtsjuristen: 309, Bedrijfsvoering: 162, Administratie: 277, Rechters in opleiding: 26


Hoe werken we?

Integriteit en onafhankelijkheid zijn belangrijke pijlers in ons werk. We doen ons werk ten dienste van de samenleving. We zorgen ervoor dat iedereen zich thuis voelt in de organisatie en daar zichzelf kan zijn. Het bestuur en de leidinggevenden van de rechtbank werken vanuit vertrouwen. Verantwoordelijkheid en vrijheid gaan daarbij hand in hand. Verbinding en ook vrolijkheid vinden we belangrijk. Wij hebben aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, loopbaanmogelijkheden, het leren van elkaar en samenwerking. Zo worden en blijven we een veilige en vitale organisatie.

We doen het samen 
 

Innovatie en de menselijke maat

In al onze zaken werken we met de menselijke maat. Medemenselijkheid is bepalend voor de manier waarop wij ons werk uitvoeren: we kijken niet alleen naar (toepassing van) de wet, verdragen en jurisprudentie, maar we zien ook de mens achter het dossier. Met onze innovatieve projecten sluiten we aan bij de belevingswereld en behoeften van rechtzoekenden. Dit doen we door landelijke initiatieven als de wijkrechtspraak, de schuldenfunctionaris en de regelrechter bij onze rechtbank te implementeren.

>Alles uitklappen
  • Achter veel problemen gaan schulden schuil. Merkt een rechter dat iemand schulden heeft, dan kan de rechter contact opnemen met één van onze schuldenfunctionarissen. De schuldenfunctionaris verwijst door naar het juiste loket bij diens gemeente om te voorkomen dat de schulden verder oplopen en te zorgen dat iemand snel hulp krijgt bij het oplossen van schulden.

  • De regelrechter behandelt geschillen tussen burgers en bedrijven of burgers onderling. Kenmerkend voor deze procedure is dat partijen eenvoudig een zaak kunnen aanbrengen, zonder juridische bijstand of de verplichting om juridische stukken aan te leveren. Er komt altijd een mondelinge behandeling. Als het nodig is, kan de regelrechter de situatie ter plaatse bekijken.

  • In Den Haag Zuidwest is de wijkrechtbank gevestigd. De wijkrechtspraak is laagdrempelig en dichtbij. Het doel is om effectief bij te dragen aan het oplossen van uiteenlopende, meervoudige problemen van de mensen in Den Haag Zuidwest. Bij de voorbereiding van een (jeugd)strafzaak zijn meerdere partijen betrokken die met elkaar bespreken welke mogelijkheden er zijn om de problemen van de verdachte aan te pakken. Daarnaast behandelen we in Den Haag Zuidwest kantonzaken over betalingsachterstanden (huur). Ook hier is de procedure erop gericht om te voorkomen dat schulden oplopen en om te komen tot een realistische betalingsregeling. De komende jaren breiden we het aantal zaakstromen uit met leerplicht, regelrechterzaken, familiezaken (echtscheiding en gezag & omgang) en bestuursrecht.

  • Kinderen zijn vaak de dupe bij (vecht)scheidingen. Om dat te voorkomen is er de PGTO: ouders die uit elkaar gaan of zijn gegaan, kunnen met één deelnameformulier samen de onderwerpen aan de rechter voorleggen waarover ze het niet eens kunnen worden. Het vinden van een oplossing staat bij deze procedure centraal. Dat is in het belang van de kinderen.

  • Vanaf 2025 werken we met een Rechtbankgids, een begeleider voor kinderen en jongeren die naar de rechtbank komen voor een kindgesprek. Voor veel kinderen is het spannend als ze naar de rechtbank moeten: ze weten niet wat ze kunnen verwachten. De Rechtbankgids helpt hen bijvoorbeeld door persoonlijke begeleiding binnen de rechtbank en het beantwoorden van vragen vóór, tijdens en na het bezoek.

  • Voor toegang tot de rechter is digitalisering essentieel. Het kan die toegang eenvoudiger en laagdrempeliger maken. Burgers en professionele procespartijen vragen om digitaal procederen en om digitaal informatie uit te wisselen. Zo zijn steeds meer van onze rechtsgebieden al digitaal toegankelijk.

 


Samenwerken binnen en buiten

We werken met alle gerechten in Nederland samen aan een goede en betrouwbare rechtspraak. Daarnaast werken we actief samen in netwerken en projecten met onze ketenpartners aan het versterken van de rechtsstaat. Denk daarbij aan het Openbaar Ministerie, de advocatuur en de Raad voor Kinderbescherming. Maar ook aan Slachtofferhulp, Reclassering, gemeenten en mediators. 

We richten onze blik naar buiten en van buiten naar binnen. Door professionele ontmoetingen wisselen we kennis en ervaringen uit met onze ketenpartners. Ook organiseren we spiegelbijeenkomsten. Onze Raad van Advies is een informele klankbordgroep voor het bestuur en helpt om externe ontwikkelingen en belangrijke maatschappelijke thema’s te signaleren en te duiden. Hierdoor blijven we verbonden met de wereld om ons heen.


Waar werken we?

Het arrondissement Den Haag bestaat uit de regio’s Den Haag, Gouda en Leiden en telt 27 gemeenten. Naast de locatie in Den Haag, worden in Leiden en Gouda kantonzaken behandeld. In Den Haag, Zoetermeer en Amsterdam ligt ons archief opgeslagen. 

We zijn gevestigd in het Paleis van Justitie. Het Paleis van Justitie is groot en bestaat uit verschillende gebouwen. Hierin zitten ook andere organisaties, zoals het Gerechtshof, het College van Beroep voor het bedrijfsleven en het Openbaar Ministerie

Delen van het Paleis van Justitie zijn gebouwd in de jaren ‘70 en jaren ‘90. Het gebouw is van binnen en buiten niet meer van nu. Daarom werken we aan de vernieuwbouw van het Paleis van Justitie. Duurzaamheid staat hierbij voorop. De verbouwing wordt in delen gedaan, omdat het gebouw tijdens de verbouwing open blijft en het werk gewoon doorgaat. De verwachting is dat de verbouwing in 2034 klaar is.



Locatie Den Haag (Paleis van Justitie)


Locatie Gouda


Locatie Leiden