Laden...

Geen sprake van overtreding door privésauna

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geen sprake van overtreding door privésauna
Arnhem, 19 mei 2021

De voorzieningenrechter oordeelt dat verzoekster niet in overtreding is geweest door haar privésauna onder strikte voorwaarden open te stellen voor maximaal 2 gasten. Dat verzoekster haar privésauna op grond van de Tijdelijke regeling maatregelen Covid-19 (Covid-regeling) had moeten sluiten volgt niet duidelijk uit die regeling.

Illustratieve afbeelding

Verzoekster exploiteert een privésauna/wellness in de gemeente Heumen. Tijdens controles werd vastgesteld dat de privésauna/wellness na 15 december 2020 open was voor bezoekers. De burgemeester zag daarin aanleiding het pand van verzoekster te sluiten onder oplegging van een last onder dwangsom. Verzoekster was het hier niet mee eens en stelde dat zij niet in overtreding was.

De sauna was niet in gebruik en het wellness gedeelte mag volgens verzoekster onder bepaalde voorwaarden wel open zijn. Dit leidde verzoekster af uit artikel 4.8 van de Covid-regeling. Volgens verzoekster voldeed ze aan die voorwaarden, omdat zij alleen verhuurde aan 2 personen uit maximaal 1 huishouden. Ieder bezoek werd vooraf gereserveerd. Er zijn 2 suites met allebei een eigen ingang. Verzoekster registreerde en controleerde op huishouden en weigerde zo nodig  bezoekers. De 1,5 meter werd in acht genomen en na verhuur maakte verzoekster alles zorgvuldig schoon. Handen werden gedesinfecteerd en er was geen face-to-face-contact met een medewerker nodig. De uitleg van de faciliteiten gebeurde via een instructiefilmpje via de tv. Inchecken kon automatisch.

Geen sprake van overtreding

De voorzieningenrechter oordeelt dat verzoekster op grond van artikel 4.8 van de  Covid-regeling niet in overtreding is geweest. In dit artikel staat dat een publieke plaats die een wellnesscentrum is slechts voor publiek wordt opengesteld als de beheerder werkt met reserveringen voor ten hoogste 4 personen en vooraf een gezondheidscheck uitvoert. Dat dit artikel pas van toepassing is wanneer de inrichting weer geopend mag zijn als publieke plaats volgt niet uit de tekst van dit artikel.

Bij andere artikelen in de Covid-regeling is wel specifiek een periode van sluiting genoemd, zoals bijvoorbeeld in artikel 4.4. van de Covid-regeling over eet- en drinkgelegenheden. Daarin is specifiek aangegeven dat de openstelling van hotels en pretparken en dierentuinen niet geldt van 15 december tot en met 10 mei 2021. Toen de burgemeester het besluit tot sluiting nam, was dit bij artikel 4.8 niet aangeven. Na de zitting van de voorzieningenrechter op 10 mei 2021  is artikel 4.8 van de Covid-regeling aangepast en is toegevoegd dat wellnesscentra niet open mogen zijn van 11 mei 2021 tot en met 18 mei 2021. Hieruit leidt de voorzieningenrechter af dat deze regelgeving eerder op zijn minst niet duidelijk was en verzoekster tot 11 mei 2021 niet in overtreding was.

Uitspraken