Laden...

Rechtbank vernietigt vergunning voor warmtenet Wageningen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Rechtbank vernietigt vergunning voor warmtenet Wageningen
Arnhem, 15 juli 2025

De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor het bouwen van een warmte-opwekinstallatie met leidingen naar de Benedenbuurt in Wageningen. Volgens de rechtbank is in de vergunning op meerdere punten onvoldoende gemotiveerd. 

Het bouwplan ziet op de bouw van een warmte-opwekinstallatie op een voormalige sportveld op de Wageningse Eng. Deze installatie wordt deels in het bestaande gebouw gerealiseerd en deels daarbuiten. De opgewekte warmte wordt met ondergrondse leidingen getransporteerd naar de Benedenbuurt in Wageningen waar deze 440 huishoudens van warmte moet voorzien. Omwonenden vrezen voor de aantasting van hun woon- en leefklimaat en de Stichting Wageningse Eng vreest voor aantasting van de landschaps- en natuurwaarden op de Wageningse Eng. Zij stelden daarom beroep in bij de rechtbank tegen de omgevingsvergunning. Zij willen dat de warmte-opwekinstallatie in de wijk wordt gerealiseerd en niet in het buitengebied. 

Aantasting kernkwaliteiten Wageningse Eng

De Wageningse Eng is zowel door de provincie als de gemeente aangemerkt als een beschermd gebied. Alleen als de kernkwaliteiten van dit gebied, zoals rust, niet verslechteren zijn ontwikkelingen toegestaan. De rechtbank oordeelt dat in het besluit onvoldoende is gemotiveerd dat de kernkwaliteit 'rust' niet wordt aangetast. De warmte-opwekinstallatie produceert 24 uur per dag - dus ook in de nachtperiode - geluid. Dit nachtelijke geluid is niet in de motivering betrokken. 

Onderzoek naar alternatieven

De gemeente Wageningen stelde beleid op dat voorschrijft dat bij warmte-opwekinstallaties een voorkeursvolgorde wordt gehanteerd. Eerst wordt gekeken of de installatie in de wijk zelf kan worden ingepast en vervolgens kijkt ze naar ruimte in een naburige wijk of naar het terrein van naburige bedrijven. In het besluit is niet gemotiveerd dat het project voldoet aan dit beleid.

Uit de stukken blijkt wel dat er onderzoek is gedaan naar alternatieven, maar deze onderzoeken zijn niet beschreven in de omgevingsvergunning en niet toegezonden aan de rechtbank. Deze heeft de rechtbank dus ook niet kunnen beoordelen. 

Hoe verder?

De beroepen zijn gegrond en de rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning vanwege de motiveringsgebreken. Het college moeten nieuwe besluiten nemen. De uitspraak betekent niet dat de ontwikkeling van de baan is. Het college kan opnieuw een omgevingsvergunning verlenen, maar moet de vergunning dan op de genoemde punten beter motiveren. 

Uitspraken