Laden...

Nu ook videorechtspraak in Kerkrade

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Nu ook videorechtspraak in Kerkrade
Kerkrade, 21 mei 2025

Inwoners van de gemeente Kerkrade kunnen vanaf 24 juni 2025 in het Flexiforum terecht voor behandeling van hun verzoek tot onderbewindstelling of mentorschap. 

Zij hoeven hiervoor niet meer af te reizen naar Maastricht. Via een videoverbinding staan zij voortaan rechtstreeks in contact met de rechtbank in Maastricht. Kerkrade start met videorechtspraak als proef, in eerste instantie voor de periode van één jaar.

Betrokkenen in bewindzaken hoeven voor de behandeling van hun verzoeken tot onderbewindstelling of mentorschap niet meer naar Maastricht te gaan. Ze hebben het financieel vaak moeilijk en vinden het spannend om naar Maastricht en de rechtbank te reizen. Dat zorgt voor een extra drempel om naar de rechtbank te komen. Om de toegang tot het recht voor deze inwoners te verbeteren, is nu ook videorechtspraak in Kerkrade ingevoerd. 

“Als gemeente vinden we het belangrijk om praktische ondersteuning te bieden aan inwoners die het vaak al lastig genoeg hebben. Door ruimte en begeleiding beschikbaar te stellen, zorgen we ervoor dat zij op een laagdrempelige en waardige manier hun verhaal kunnen doen. Dat doen we met aandacht, dichtbij huis,” aldus burgemeester Petra Dassen-Housen.




Hoe werkt videorechtspraak?

Een verzoek over de instelling van bewind en/of mentorschap (bewindzaken) wordt behandeld via een videoverbinding. De betrokken partijen krijgen een oproep van de rechtbank om te verschijnen in Flexiforum. Via video voeren ze over hun verzoek, samen met de beoogd bewindvoerder, een gesprek met de medewerkers van de rechtbank. De gemeente faciliteert en ondersteunt de rechtbank. Dat houdt in dat de gemeente een ruimte met videoapparatuur en een gastheer ter beschikking stelt. Als betrokkenen de behandeling van hun zaak liever bijwonen in de rechtbank, dan blijft dat uiteraard mogelijk. 

Martina Bijker, president van rechtbank Limburg, is blij dat zeven Limburgse gemeenten videorechtspraak faciliteren: “De afstand tussen rechtbank en burger wordt hierdoor verkleind. Daarmee wordt het recht toegankelijker. Dat is belangrijk want toegang tot het recht is een voorwaarde voor een goed functionerende rechtsstaat. Ander voordeel is de kostenbesparing die het de burger en bewindvoerder oplevert.”
Kerkrade volgt met videorechtspraak het voorbeeld van de gemeente Venray die in 2019 al koos voor deze vorm van rechtspraak. De afgelopen jaren volgden ook Weert, Heerlen, Bergen, Horst aan de Maas en Gennep.




Uitspraken