Laden...

Celstraf en beroepsverbod voor ambtenaar die valse paspoorten liet maken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Celstraf en beroepsverbod voor ambtenaar die valse paspoorten liet maken
Rotterdam, 14 mei 2025

De rechtbank Rotterdam veroordeelt een vrouw tot 12 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook mag de vrouw twee jaar niet werken als ambtenaar. Als ambtenaar maakte zij in enkele maanden als medewerkster bij twee verschillende gemeenten drie paspoorten met de pasfoto van een ander persoon.

Valse paspoorten

Als uitzendkracht bij de gemeenten Vlaardingen en Dordrecht maakte de vrouw in 2018 en 2019 voor drie aanvragers een vals paspoort op. De personen die een paspoort aanvroegen, maakten gebruik van de pasfoto van iemand anders. Van een derde kregen ze te horen dat ze zich moesten melden bij de balie waar verdachte op dat moment werkzaam was.

De verdachte nam de aanvragen in behandeling en maakte de valse paspoorten op. Ook verrichte de vrouw mutaties in de Basisregistratie Personen, zodat de personen die een vals paspoort aanvroegen dat konden doen bij de gemeente waar de vrouw werkzaam was. De rechtbank komt tot het oordeel dat de vrouw niet alleen heeft gehandeld. De identiteit van de andere betrokkenen is deels onbekend gebleven.

Celstraf

Uit de zaak komt het beeld komt naar voren dat verdachte bij de gemeenten is gaan werken om valselijk paspoorten te kunnen opmaken. Verdachte heeft zelf aanvraagformulieren ingevuld en betalingen verricht. Een in Dordrecht opgemaakt paspoort was bestemd voor een voortvluchtige crimineel. Dat rekent de rechtbank haar zwaar aan.

Op een eerder moment tijdens de inhoudelijke behandeling had de rechtbank  een afdoeningsschikking tussen de officier van justitie en de verdachte, waarin procesafspraken waren gemaakt en een strafafdoening was overeengekomen, niet willen overnemen omdat de gemaakte afspraken niet pasten bij deze strafzaak. Om die reden had de rechtbank tot een nieuwe inhoudelijke behandeling van de tenlastegelegde feiten besloten.

De rechtbank Rotterdam gaat dan ook niet mee in de eis van het Openbaar Ministerie tot een taakstraf en voorwaardelijke celstraf, zoals in de procesafspraken als strafafdoening tussen de officier van justitie en de verdachte was afgesproken. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot 12 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Verder mag de vrouw 2 jaar niet meer werken als ambtenaar. Ook moet ze zich melden bij Reclassering Nederland en zich laten behandelen om zichzelf weerbaar te maken tegen manipulatie.

Voortvluchtige crimineel

“De rechtbank kreeg het beeld dat de verdachte echt als uitzendkracht bij de meerdere gemeenten is gaan werken met het oog op het maken van valse paspoorten", zegt persrechter Jolien Montijn over het vonnis. “Ze heeft op geraffineerde wijze misbruik gemaakt van haar positie en het vertrouwen in de gemeente ernstig geschaad. Ook heeft ze meegewerkt aan een vorm van ondermijning waar de Nederlandse samenleving schade door ondervindt."

“Ze heeft ook een paspoort gemaakt voor een voortvluchtige crimineel die nog 12 jaar moet uitzitten", zegt persrechter Montijn. “Ze heeft een essentiële rol vervuld, coördinerend en initiërend. Mensen in het criminele circuit kunnen op deze manier hun leven blijven leven en worden daarin door een ambtenaar gefaciliteerd."

De verdachte was tijdens de inhoudelijke behandeling van de feiten niet aanwezig en was in het politieonderzoek ook niet bereid vragen te beantwoorden of de verantwoordelijkheid voor het haar verweten gedrag te nemen.

Uitspraken