Laden...

Hulp bij zelfdoding in georganiseerd verband

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Georganiseerde hulp bij zelfdoding

Stand van zaken

Op donderdag 4 juli 2024 was de uitspraak in de strafzaak Condor. 

Uit het nieuwsbericht:

"De rechtbank Gelderland veroordeelt een 74-jarige vrouw uit Amersfoort en een 76-jarige man uit Apeldoorn. De vrouw krijgt een voorwaardelijke celstraf van 1 jaar. Daarbij moet ze een taakstraf van 80 uur uitvoeren. De man krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden. Het duo maakte zich schuldig aan deelname aan een criminele organisatie die tot doel had hulp te bieden bij zelfdoding.

Naast dit duo stonden nog 5 andere personen terecht. De rechtbank spreekt een 71-jarige vrouw uit Woerden, een 76-jarige man uit Deventer, een 75-jarige man uit Gouda en een 76-jarige man uit Heerhugowaard vrij van deelname aan deze criminele organisatie. Een 80-jarige man uit Haarlem overleed enkele dagen nadat zijn strafzaak op zitting was behandeld, nog voordat de rechtbank uitspraak kon doen. De rechtbank verklaart het Openbaar Ministerie (OM) daarom niet-ontvankelijk in zijn zaak."

Procedure (fase)

  1. Voorbereidingen
    rechtbank Done
  2. Inhoudelijke behandeling
    rechtbank Done
  3. Uitspraak
    rechtbank Done

Livestream

Deze zaak kende een grote hoeveelheid betrokkenen. De rechtbank Gelderland wilde deze mensen tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak en tijdens de uitspraak een plek bieden in de zittingszaal. Daardoor was het helaas niet mogelijk voor publiek om de zaak in de zittingszaal of op de publieke tribune bij te wonen. Mede om die reden maakte de rechtbank in deze zaak een livestream mogelijk. 

Ontwikkelingen

Datum
Omschrijving
Meer informatie
4 juli 2024
Vonnis (zie ook hierboven).

7 mei 2024
Een van de verdachten is onlangs op 80-jarige leeftijd overleden. De zaak tegen hem vervalt.
8, 9, 11, 15, 18, 22, 23 april 2024
Inhoudelijke behandeling
2023
Getuigenverhoren bij de rechter-commissaris. De uitkomsten van deze verhoren zijn voor het OM aanleiding om de vervolging van 3 verdachten niet door te zetten. Naar de mening van het OM is er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs voor hun betrokkenheid bij strafbare feiten.
oktober 2022
Het OM maakt het voornemen bekend om 10 personen te vervolgen. 

Meer informatie

Journalisten kunnen met vragen contact opnemen met team communicatie van de rechtbank Gelderland, telefoon 088 361 15 20 of via mediagld@rechtspraak.nl

Bent u geen journalist, maar u hebt wel een vraag? Bel 088 361 20 00 of mail naar kccgelderland@rechtspraak.nl.