Klimaatzaak Urgenda

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Klimaatzaak Urgenda

Stand van zaken

De uitstoot van broeikasgassen moet eind 2020 met tenminste 25 procent verminderd worden ten opzichte van 1990. Dat heeft het gerechtshof Den Haag op dinsdag 9 oktober 2018 geoordeeld in een procedure van Urgenda tegen de Nederlandse Staat. In deze zaak is cassatie ingesteld.

Procedure

 1. Uitspraak rechtbank Genomen stap
 2. Pleidooizitting gerechtshof Genomen stap
 3. Uitspraak gerechtshof Genomen stap
 4. Cassatie Te nemen stap

 

Laatste nieuws

Staat moet uitstoot broeikasgassen op korte termijn verder terugdringen

De uitstoot van broeikasgassen moet eind 2020 met tenminste 25% verminderd worden ten opzichte van 1990. Dat heeft het gerechtshof Den Haag geoordeeld in een procedure van Urgenda tegen de Nederlandse Staat. Het gerechtshof bevestigt met de uitspraak in de klimaatzaak het vonnis van de rechtbank Den Haag.

      

 

Ontwikkelingen

Datum                      

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

09-10-2018Het gerechtshof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag en beslist dat de Staat broeikasgassen op korte termijn verder moet terugdringen
24-06-2015De rechtbank in Den Haag beslist dat de Staat meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland te verminderen.

 

Procesdeelnemers

 
 

Hoge Raad

Het is nog niet bekend welke raadsheren deze zaak behandelen.

Eiser

 • De eisende partij is stichting Urgenda
 • Advocaat: mr. J.M. van den Berg

 

Verweerder

 • De verweerder in deze zaak is de Staat der Nederlanden (ministerie van Infrastructuur en Milieu)
 • Advocaat: mr. G.J.H. Houtzagers

 

 

Persvoorlichting Hoge Raad

 
 

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting Hoge Raad

 • Mw. Thea Tjeerdema
 • Telefoon: 070-361 12 62
 •  

  Landelijke Persrichtlijn 2013

  De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

  Aanvraagformulier persfaciliteiten

  Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

   

   

   

   

  Nieuws over deze zaak - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws over deze zaak

   

   

  Staat moet uitstoot broeikasgassen op korte termijn verder terugdringenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Staat-moet-uitstoot-broeikasgassen-op-korte-termijn-verder-terugdringen.aspxDen Haag8-10-2018 22:00:00De uitstoot van broeikasgassen moet eind 2020 met tenminste 25% verminderd worden ten opzichte van 1990. <p>De uitstoot van broeikasgassen moet eind 2020 met tenminste 25% verminderd worden ten opzichte van 1990. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag geoordeeld in een procedure van Urgenda tegen de Nederlandse Staat. Het gerechtshof bevestigt met de uitspraak in de klimaatzaak het vonnis van de rechtbank Den Haag.</p>
  Staat moet uitstoot broeikasgassen verder beperkenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Staat-moet-uitstoot-broeikasgassen-verder-beperken.aspxDen Haag23-6-2015 22:00:00​De rechtbank in Den Haag heeft vandaag beslist dat de Staat meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland te verminderen.<p>De rechtbank in Den Haag heeft vandaag beslist dat de Staat meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland te verminderen. De Staat moet ervoor zorgen dat de uitstoot in Nederland in 2020 ten minste 25% lager is dan in 1990. De stichting Urgenda had de rechtbank om een uitspraak verzocht. </p>