Laden...

Certificaat echtscheidingen (Brussel II-bis)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Certificaat echtscheidingen (Brussel II-bis)

Het certificaat echtscheidingen (Brussel II-bis) is een document dat u nodig heeft om een Nederlandse echtscheiding te laten erkennen in de Europese Unie (met uitzondering van Denemarken). Tussenkomst van de plaatselijke rechter is dan niet nodig.

Europese regelgeving

Het certificaat echtscheidingen is gebaseerd op Europese regelgeving en heet formeel: Certificaat betreffende beslissingen in huwelijkszaken (bijlage I van de verordening Brussel II-bis).

Met het certificaat worden Nederlandse echtscheidingsbeslissingen, waartegen geen hoger beroep meer mogelijk is, in alle andere lidstaten van de Europese Unie (met uitzondering van Denemarken) erkend. Er is dan geen gerechtelijke procedure nodig.

Wat staat er in het certificaat en wanneer heeft u het nodig?

Het certificaat is een document waarin alle relevante gegevens voor het erkennen van een echtscheidingsbeslissing staan vermeld, onder andere:

  • het gerecht dat de echtscheiding heeft uitgesproken
  • persoonsgegevens van de partijen
  • of er nog hoger beroep tegen de beslissing open staat

U heeft het document nodig als u wilt dat uw echtscheiding ook wordt erkend in een andere EU-lidstaat.

Hoe vraagt u een certificaat echtscheidingen (Brussel II-bis) aan?  

Het certificaat betreffende beslissingen in huwelijkszaken vraagt u aan bij de rechtbank die uw echtscheiding heeft uitgesproken.

  • er zijn geen kosten verbonden aan de aanvraag
  • het certificaat is onbeperkt geldig

Tip: heeft u geen afschrift meer van de echtscheidingsbeschikking? Vraag deze dan meteen op bij dezelfde rechtbank. Dit document heeft u namelijk ook nodig.

Wat te doen na ontvangst van het certificaat echtscheidingen (Brussel II-bis) en het afschrift van de echtscheidingsbeschikking?

  • Neem contact op met de burgerlijke stand van de gemeente in het EU-land waar u de erkenning van uw echtscheiding wilt regelen.
  • Overleg de documenten.
  • Na akkoord wordt uw echtscheiding zonder tussenkomst van de plaatselijke rechter in het daartoe bestemde register ingeschreven.
  • Uw echtscheiding is nu officieel erkend in de EU-lidstaat.

Voorbeeld van een certificaat echtscheidingen (Brussel II-bis)

Voorbeeld van een certificaat echtscheidingen (Brussel II-bis) 

Aanvragen certificaat echtscheidingen (Brussel II-bis) bij de rechtbank

Het certificaat betreffende beslissingen in huwelijkszaken vraagt u aan bij de rechtbank die uw echtscheiding heeft uitgesproken. 

De manier waarop u een certificaat echtscheidingen (Brussel II-bis) aanvraagt, verschilt per rechtbank. Selecteer de rechtbank waar u het document wilt aanvragen voor meer informatie.

 Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum