Laden...

Mediation naast rechtspraak en in strafzaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Mediation

Bij mediation voert u gesprekken onder begeleiding van 1 of 2 onafhankelijke deskundigen. Mediation naast rechtspraak kan in de plaats komen van een rechtszaak. Mediation in strafzaken is een vorm van herstelrecht en is onderdeel van de strafprocedure.

Mediation naast rechtspraak en in strafzaken

Mediation naast rechtspraak

Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke derde, de mediator. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. Ook als er een gerechtelijke procedure loopt, kunt u nog kiezen voor mediation.

Mediation in strafzaken

Bij mediation in strafzaken gaan verdachte en slachtoffer vrijwillig met elkaar in gesprek. Zo’n gesprek wordt begeleid door 2 mediators. In dit geval is mediation een vorm van herstelrecht en onderdeel van de strafzaak. De officier van justitie of de rechter vraagt aan de verdachte en het slachtoffer of zij vrijwillig aan de mediation willen meewerken. Voor het slachtoffer kan er op die manier herstel van schade komen. De officier van justitie en de rechter houden rekening met de uitkomst van de mediation bij hun beslissingen. De strafzaak van de verdachte wordt dus altijd nog door de officier van justitie of de rechter beoordeeld.

Wat doet een mediator?

Een mediator is een onafhankelijke deskundige bemiddelaar.

  • Bij mediation naast rechtspraak begeleidt hij partijen om samen een oplossing te vinden in hun meningsverschil, bijvoorbeeld bij een echtscheiding.
  • Bij mediation in strafzaken begeleiden 2 mediators het gesprek tussen verdachte en slachtoffer.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.