Laden...

Mediation

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Mediation

In een conflict kan mediation helpen een rechtszaak te voorkomen of sneller te laten eindigen. In strafzaken heeft mediation als doel te zorgen voor emotioneel en/of materieel of financieel herstel van het slachtoffer.

Wat is mediation?

Mediation is onafhankelijke begeleiding van een gesprek tussen partijen die afspraken met elkaar willen maken.

Wat is een mediator?

Een mediator is de onafhankelijke persoon die het gesprek tussen de partijen begeleidt.


Mediation in een conflict

Als u een conflict met een of meer personen of organisaties heeft, kan het zijn dat u en de andere partij(en) wel graag overeenstemming willen bereiken, maar dit toch niet lukt. Soms is mediation dan mogelijk. Met hulp van een mediator kijken u en de andere partij(en) of er een oplossing voor het conflict te vinden is waar elke partij mee akkoord gaat. Ter voorkoming van een rechtszaak of om een al lopende rechtszaak sneller te doen eindigen.

Mediation in een strafzaak

In een strafzaak is het doel van mediation emotionele en/of materiële schade van het slachtoffer te herstellen. Ook kunnen de verdachte en het slachtoffer afspraken met elkaar maken over schadevergoeding of toekomstig gedrag. De strafrechter of officier van justitie kunnen mediation voorstellen, strafmediators begeleiden de mediation.Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact